Υπάρχει ένας κοινός μύθος που λέει ότι η δημιουργικότητα είναι ένα έμφυτο ταλέντο. Αλλά, στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα είναι μια εύπλαστη δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ειδικότερα, η επιστήμη έχει δείξει ότι -σε σύγκριση με χαρακτηριστικά όπως το IQ, η προσωπικότητα και ο πολιτικός προσανατολισμός- η δημιουργικότητα έχει μάλλον μικρή σχέση με την κληρονομικότητα. Το περιβάλλον, αντίθετα, έχει τεράστιο αντίκτυπο και οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της δημιουργικής σκέψης στα πρώτα χρόνια.

Τα παιδιά έχουν απεριόριστες δημιουργικές δυνατότητες. Είναι περίεργα, παιχνιδιάρικα, ευφάνταστα κι ανοιχτά σε νέες εμπειρίες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι τα παιδιά λύνουν καλύτερα δημιουργικά προβλήματα από τους ενήλικες, επειδή τείνουν να φαντάζονται και να εξερευνούν περισσότερες δυνατότητες – κι αυτό συχνά οδηγεί σε πιο δημιουργικές λύσεις.

Ακολουθούν 6 δραστηριότητες παιχνιδιού που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την δημιουργικότητα του παιδιού σας:

Παιδική «σκηνοθεσία»

Αφήστε τα παιδιά να πρωταγωνιστήσουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εξερευνώντας θέματα ή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που επιλέγουν. Τα μαθησιακά περιβάλλοντα που απευθύνονται στα παιδιά τα παρακινούν να μάθουν επειδή το θέμα έχει γνήσιο ενδιαφέρον και όχι επειδή περιμένουν κάποια ανταμοιβή στο τέλος.

Ανάληψη ρίσκου

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναλάβουν ρίσκα θέτοντας προκλήσεις κατάλληλες για την ηλικία τους ή μια νέα δραστηριότητα που μπορεί να διστάζουν να δοκιμάσουν. Η γνώση της αξιολόγησης και της διαχείρισης του κινδύνου από νεαρή ηλικία συνδέεται με αυξημένη αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα.

Εξερευνητικές εμπειρίες

Στήστε το σκηνικό για δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά μπορούν να συναρμολογούν και να αποσυναρμολογούν πράγματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των τύπων εξερευνητικών εμπειριών παιχνιδιού, τα παιδιά θα ανακαλύψουν περισσότερα για το πώς λειτουργούν τα πράγματα και θα εμπνευστούν να βρουν νέες ιδέες.

Φυσική δραστηριότητα

Μέσω της διασκέδασης, της ενεργητικής σωματικής κίνησης και της άσκησης, τα παιδιά όχι μόνο ενισχύουν το σώμα τους, αλλά και την μάθηση και, παράλληλα, τονώνουν τη δημιουργικότητά τους.

Ώρα για φαντασία

Το υποκριτικό παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να έχουν πρωτότυπες ιδέες και να τις «ζωντανεύουν», καθώς και να εξασκούν την αυτορρύθμιση και την ενσυναίσθηση, αλλά και να «χτίζουν» δημιουργικότητα.

Ανταλλαγή ιδεών

Με οποιοδήποτε είδος εμπειρίας παιχνιδιού, είναι σημαντικό να ενσωματώνετε ευκαιρίες για συνομιλία. Όταν τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε μια ανταλλαγή ιδεών μέσω συνομιλίας και συνεργασίας, συχνά τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και καινοτόμα.