Οι καλές δεξιότητες ορθογραφίας βελτιώνουν την ικανότητα ανάγνωσης, το λεξιλόγιο και τη γλωσσική ευχέρεια και προετοιμάζουν το παιδί σας για μελλοντική εκπαιδευτική επιτυχία. Αλλά συχνά μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο να παρακινήσετε το παιδί σας να εξασκήσει τις ορθογραφικές του δεξιότητες, αν δεν είναι μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα.

Αυτοί είναι 5 διασκεδαστικοί τρόποι για να γίνει το παιδί ξεφτέρι στην ορθογραφία «στο πι και φι»:

Κάντε την ορθογραφία ελκυστική για το παιδί

  1. Παίξτε «Κάρτες Ορθογραφίας»

Προμηθευτείτε φανταχτερές κάρτες και γράψτε στην καθεμιά μία λέξη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λίστα ορθογραφίας του παιδιού σας ή να δημιουργήσετε τη δική σας. Ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει μια κάρτα, να διαβάσει τη λέξη δυνατά και να πει καθένα από τα γράμματα της λέξης. Στη συνέχεια, ζητήστε του να τοποθετήσει την κάρτα με την όψη προς τα κάτω και να γράψει τη λέξη σε ένα κομμάτι χαρτί.

  1. Πες το δυνατά

Πείτε μια λέξη δυνατά στο παιδί σας, ζητήστε του να σας την επαναλάβει και μετά γράψτε τι άκουσε. Για τα μικρότερα παιδιά, προσπαθήστε να μείνετε σε λέξεις που γράφονται όπως ακούγονται. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, συμπεριλάβετε πιο σύνθετες λέξεις που είναι λίγο πιο δύσκολο να γραφτούν.

  1. Δημιουργήστε ένα παζλ

Γράψτε μια λέξη σε χαρτί και κόψτε τα γράμματα σε μεμονωμένα κομμάτια (οι μαγνήτες ψυγείου λειτουργούν εξαιρετικά επίσης). Ανακατέψτε τα γράμματα και ζητήστε από το παιδί σας να διατυπώσει τη λέξη βάζοντας τα γράμματα στη σωστή σειρά.

  1. Δοκιμάστε το Rainbow Writing

Ζητήστε από το παιδί σας να συλλαβίσει λέξεις χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό χρώμα στυλό, μολύβι ή κηρομπογιά για κάθε γράμμα. Στη συνέχεια, ζητήστε του να συλλαβίσει τις ίδιες λέξεις χρησιμοποιώντας διαφορετικό χρώμα για κάθε λέξη.

  1. Βρες, γράψε και θυμήσου

Δημιουργήστε τρεις στήλες σε ένα φύλλο χαρτιού. Χρησιμοποιώντας τη λίστα ορθογραφίας του παιδιού σας ή αυτή που έχετε δημιουργήσει, γράψτε μια λίστα με λέξεις στην πρώτη στήλη. Ζητήστε από το παιδί σας να εντοπίσει τα γράμματα που έχετε γράψει και μετά να τα αντιγράψει στην επόμενη στήλη. Τέλος, καλύψτε τις δύο πρώτες στήλες με ένα φύλλο χαρτί και ζητήστε από το παιδί σας να γράψει τη λέξη στην τρίτη στήλη από μνήμης.

  1. Δοκιμάστε την ορθογραφία σκάλας

Βάλτε το παιδί σας να εξασκηθεί να γράφει λέξεις σε μοτίβο σκάλας. Ξεκινήστε με το πρώτο γράμμα της λέξης στη μία γραμμή, προσθέστε ένα ακόμη γράμμα στην επόμενη γραμμή και συνεχίστε μέχρι να ολοκληρωθεί η λέξη.

Για παράδειγμα:

Γ

Γρ

Γρά

Γράφ

Γράφω

  1. Συμπλήρωσε τα γράμματα που λείπουν

Δημιουργήστε μια λίστα λέξεων σε ένα κομμάτι χαρτί με κενά που αντικαθιστούν μερικά από τα γράμματα. Βάλτε το παιδί σας να επεξεργαστεί τις λέξεις, συμπληρώνοντας γράμματα για να τις ολοκληρώσει. Εάν το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για την αναγνώριση της λέξης, δοκιμάστε να σχεδιάσετε μια απλή εικόνα δίπλα στη λέξη ή συμπεριλάβετε μια «τράπεζα λέξεων» στο κάτω μέρος της σελίδας.