Η μετάβαση από την εγκυμοσύνη στη γονεϊκότητα είναι μια σημαντική προσαρμογή της ζωής – τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ζωής του μωρού σας, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε χαρά το ένα λεπτό και μελαγχολία ή θυμό το επόμενο. Το να νιώθετε έτσι δεν σημαίνει ότι είστε «κακή» μητέρα ή ότι δεν αγαπάτε το μωρό σας. Αυτές οι διακυμάνσεις της διάθεσης συνήθως αναφέρονται ως «baby blues» και αποτελούν μια βραχυχρόνια κατάσταση που επηρεάζει έως και το 70% των νέων μητέρων.

Τι μου συμβαίνει;

Η μελαγχολία που νιώθετε μπορεί να συνοδεύεται από κλάμα, θλίψη, φόβο ή ενοχές ότι η φροντίδα που παρέχετε στο βρέφος είναι ανεπαρκής, απογοήτευση, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, αϋπνία. Αυτές οι διακυμάνσεις της διάθεσης πιστεύεται ότι προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας μετά τον τοκετό. Τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πέφτουν ξαφνικά, προκαλώντας αλλαγές στη διάθεση. Η σωματική κόπωση από τον ανεπαρκή διακοπτόμενο ύπνο και τη συνεχή φροντίδα του μωρού (π.χ. συχνά γεύματα, αλλαγή πάνας) μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο σε αυτά τα συναισθήματα.

Ευτυχώς, τα baby blues συνήθως διαρκούν υποχωρούν μόνα τους μετά από δύο με τρεις εβδομάδες, τις περισσότερες φορές χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Έτσι θα φροντίσετε τον εαυτό σας

Εάν νιώθετε μελαγχολία μετά τον τοκετό, προσπαθήστε να φροντίσετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε, ειδικά επειδή η εξάντληση και η στέρηση ύπνου μπορούν να ενισχύσουν και να τροφοδοτήσουν τα συναισθήματα θλίψης.

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα:

  • Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή από μία μαία, ειδικά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας.
  • Αφήστε την οικογένεια και τους φίλους σας να βοηθήσουν σε θελήματα, αγορές τροφίμων, οικιακές δουλειές ή στη φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών.
  • Ζητήστε από ένα έμπιστο πρόσωπο να ετοιμάσει ένα γεύμα ή να παρακολουθήσει το μωρό σας, ενώ χαλαρώνετε για λίγο κάνοντας ντους ή παίρνοντας έναν υπνάκο.
  • Ξεκουραστείτε πολύ και τρώτε θρεπτικά τρόφιμα.
  • Μιλήστε με αγαπημένα πρόσωπα ή άλλες νέες μητέρες που μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε υποστήριξη και να σας υπενθυμίσουν ότι δεν είστε μόνες.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Εάν η μελαγχολία διαρκέσει περισσότερο από δύο εβδομάδες, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, καθώς και εάν έχετε πρόβλημα με τη φροντίδα του εαυτού σας ή του μωρού, μιλήστε με το γιατρό σας καθώς μπορεί να βιώνετε επιλόχεια κατάθλιψη. Κανείς δεν ξέρει γιατί ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν την πάθηση και άλλες όχι. Αν, ωστόσο, είχατε κατάθλιψη στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε επιλόχειο κατάθλιψη. Επίσης, έχει βρεθεί σχέση μεταξύ της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και της επιλόχειας κατάθλιψης.

Πολλές νέες μητέρες αισθάνονται αμηχανία ή ντροπή και το κρατούν κρυφό. Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλή μητέρα. Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσετε και δεν υπάρχει λόγος να υποφέρετε. Μιλήστε με το γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Χωρίς αγωγή, η κατάθλιψη μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες και να έχει ενδεχομένως συνέπειες σε εσάς και το παιδί. Η έρευνα δείχνει, για παράδειγμα, ότι μπορεί να παρεμποδίσει το δέσιμο με το παιδί σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και καθυστέρηση στην ανάπτυξη όταν αυτό μεγαλώσει.