Η σχέση όλων μας με τη μουσική είναι πολύ προσωπική και πολύτιμη. Επηρεάζει το πώς νιώθουμε, ακόμη και το πώς σκεφτόμαστε και κατά συνέπεια συχνά αλλάζει τη διάθεσή μας.

Η συναισθηματική ρύθμιση που προκαλείται από τη μουσική διαμορφώνεται κυρίως κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή. Στην πραγματικότητα όμως, η επιρροή της μουσικής και η σχέση της με τα συναισθήματά μας ξεκινά πολύ νωρίτερα.

Τα παιδιά έλκονται από τη μουσική από πολύ πρώιμα στάδια (ακόμη και μέσα από την κοιλίτσα της μαμάς τους), και επηρεάζονται ποικιλοτρόπως.

Μπορούμε άραγε να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική με έναν πιο δομημένο τρόπο που να διευκολύνει τις παιδικές συναισθηματικές εναλλαγές και μεταβάσεις;

 

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν: Παίξτε μουσική με ποτήρια νερού

Ευχάριστες, ψυχικές, μουσικές… μεταβάσεις

Ως «μεταβάσεις» εννοούμε τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο πρόγραμμα ενός παιδιού.

Τα παιδιά, παρόμοια με τους ενήλικες, «μεταβαίνουν» κάθε μέρα από τον ύπνο στην εγρήγορση, από το σπίτι στο σχολείο, από το σχολείο στις εξωσχολικές δραστηριότητες, από τις εξωσχολικές δραστηριότητες στο σπίτι τους και από την εγρήγορση ξανά στον ύπνο.

Είναι φανερό λοιπόν πως υπάρχουν δεκάδες μεταβάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας τους και αντίστοιχα δεκάδες… ευκαιρίες για να τις διευκολύνετε!

Επιλέξτε τραγούδια για κάθε περίσταση

Μπορείτε να έχετε ένα συγκεκριμένο τραγούδι για την ώρα του ύπνου, ένα τραγούδι για το ξεκίνημα της ημέρας, κάποιο άλλο για την ώρα του βουρτσίσματος των δοντιών.

Επιπλέον, προτιμήστε οι μεταβάσεις από και προς το σχολείο ή κάποια εξωσχολική δραστηριότητα να γίνονται μετά μουσικής. Είτε με το να ανοίξετε το ραδιόφωνο στο αμάξι, είτε μέσω του κινητού, είτε (γιατί όχι) τραγουδώντας εσείς μαζί με το παιδί.

Μουσικά παιχνίδια

Ποιο παιδί δεν λατρεύει να παίζει; Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά διασκεδάζουν, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν.

Άλλη μια καλή ιδέα λοιπόν είναι τα μουσικά παιχνίδια.

Εξερευνήστε τους ήχους των αντικειμένων στα δωμάτια του σπιτιού. Δημιουργήστε ρυθμούς με αυτά και χορέψτε με τις μελωδίες.

Διαφορετικά, απλά τραγουδήστε παρέα. Επιλέξτε τα αγαπημένα τραγούδια του παιδιού, τραγούδια αστεία ή και τυχαία και αλλάξτε τους στίχους τους ώστε να γίνετε μαζί και στιχουργοί…

Το παν άλλωστε σε καθετί είναι να διασκεδάζετε μαζί.

 

Μουσική γαλήνη…

Υπάρχουν στιγμές για παιχνίδι και στιγμές για ησυχία και ξεκούραση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να ηρεμήσετε το παιδί όταν είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο ή αν θέλετε να το κάνετε να νιώσει καλύτερα.

Επίσης, όταν το παιδί είναι υπερκινητικό και θέλετε να ηρεμήσει, η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει.

Επιλέξτε ένα απαλό τραγούδι ή ένα τραγούδι που αρέσει πολύ στο παιδί σας.

Επιπλέον, αν τραγουδήσετε μαζί το τραγούδι που θα επιλέξετε, θα υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ σας, γεγονός που θα κάνει το παιδί σας να ηρεμήσει ακόμη πιο γρήγορα.