Αν είστε γονείς, ένα πράγμα είναι αυτόματα βέβαιο: Δεν έχετε χρόνο. Εκτός από γονείς είστε οι διαχειριστές των προγραμμάτων, οι δημιουργοί των γευμάτων και οι θεραπευτές των πληγών. Είστε επίσης διασκεδαστές, βοηθοί στα μαθήματα και σοφέρ.

Μερικές φορές οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές για τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιώσετε. Όμως, το χάος της καθημερινότητας δεν επηρεάζει μόνο εσάς, αλλά και τα παιδιά σας. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι ο ποιοτικός χρόνος επηρεάζει τη σχέση γονέα-παιδιού, η οποία τελικά επηρεάζει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Οι συνέπειες της κακής επικοινωνίας στην οικογένεια

Ακολοθούν 9 διαφορετικοί τρόποι για να διευκολύνετε τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Θα σας βοηθήσουν να τα γνωρίσετε καλύτερα και θα τα κάνουν να νιώσουν ότι τα εκτιμάτε, τα υποστηρίζετε, τα αγαπάτε και τα κατανοείτε.

1. Καθημερινό «check-in»

Μόλις τα παιδιά σας γυρίσουν από το σχολείο, ρωτήστε πώς ήταν η μέρα τους. Εννέα φορές στις 10, θα ακούσετε το συνηθισμένο «καλά». Αλλά ήταν πραγματικά; Είτε κατά τη διάρκεια του φαγητού είτε όταν τα βάζετε για ύπνο, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε πώς ήταν πραγματικά η μέρα τους.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έμαθαν στην τάξη; Με ποιον έπαιξαν στο διάλειμμα; Το κλειδί σε αυτές τις συζητήσεις είναι να τις κάνετε λιγότερο ερωτήσεις ρουτίνας και περισσότερο ένα σημείο εκκίνησης για ποιοτικό χρόνο.

2. «Τελετουργικές» ρουτίνες

Η ζωή κινείται πιο ομαλά όταν υπάρχουν ρουτίνες. Βοηθούν εσάς και τα παιδιά να ξέρετε τι να περιμένετε. Αλλά αντί να χρησιμοποιείτε αυτόν τον χρόνο για να επισπεύσετε τον ύπνο, χρησιμοποιήστε τον για να δημιουργήσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Τραγουδήστε κατά τη διάρκεια του μπάνιου του, διαλέγοντας ένα αγαπημένο τραγούδι ή ένα νέο κομμάτι που μόλις ακούσατε και οι δύο. Διαβάστε ένα παραμύθι την ώρα του ύπνου. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, αφήστε το να σας διαβάσει. Αφιερώστε χρόνο σε πράγματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους.

3. Γιορτάστε τις μικρές επιτυχίες

Κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία να γιορτάσετε τα παιδιά σας, κάντε το. Και όχι μόνο όταν παίρνουν άριστα ή όταν έχουν εξαιρετική επίδοση σε κάποιο αθλητικό γεγονός. Έχουν βγει από τη ζώνη άνεσής τους για να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο; Κατέβαλαν πολλή δουλειά σε μια εργασία; Είναι εξαιρετική ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο και ενισχύει τις θετικές συμπεριφορές.

4. Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν

Μπορεί να είναι δύσκολο να παραδώσετε τον έλεγχο στα παιδιά, αλλά, είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα αιτήματά τους για ποιοτικό χρόνο μπορεί να μην είναι τόσο παράξενα όσο φοβάστε. Ρωτήστε το παιδί σας πώς θέλει να περνάει χρόνο μαζί σας.

Θέλουν να παίξουν μαζί, να χρωματίσουν μαζί ή να κατασκευάσουν μαζί;  Το να τους δώσετε τα ηνία δεν είναι απλώς ενδυναμωτικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη. Δηλαδή μπορεί να μάθετε κάτι για τα ενδιαφέροντά τους που δεν γνωρίζατε.

5. Κρατήστε το «low-tech»

Δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία διαφυγή από την τεχνολογία στην καθημερινή σας ζωή. Από το σχολείο και τη δουλειά μέχρι τις βραδινές ειδήσεις οι οθόνες βρίσκονται παντού. Παίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή μας. Ωστόσο, το να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το μικρό σας δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει καθόλου τεχνολογία.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε. Τα αθλήματα είναι ενεργά και ελκυστικά, ενώ μπορείτε μέχρι και να χορέψετε. Το σημαντικό είναι να παίζετε και να κεντρίζετε τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.

6. Βγείτε «ραντεβού» για παιχνίδι

Προγραμματίστε κάποιο ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμά σας με το παιδί και αλλάξτε παραστάσεις. Αυτό μπορεί να είναι ο,τιδήποτε. Ο ποιοτικός χρόνος δεν έχει να κάνει με τον χρόνο ή τα χρήματα που ξοδεύετε, αλλά με το τι κάνετε μαζί για να δημιουργήσετε αναμνήσεις.

7. Οικογενειακή βραδιά

Ένας άλλος διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας είναι να τους παρουσιάσετε παιχνίδια και σειρές με τις οποίες μεγαλώσατε ως παιδιά. Πολλά παιχνίδια περιλαμβάνουν στρατηγική και μαθηματικές δεξιότητες, που βοηθούν να γίνει η μάθηση διασκεδαστική.

Πολλές παλιές σειρές και ταινίες εξακολουθούν να αφηγούνται διαχρονικές ιστορίες και να διδάσκουν επίσης πολύτιμα μαθήματα, και τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος όταν διασκεδάζετε μαζί.

8. Μαγειρέψτε μαζί

Τα παιδιά πρέπει να τρώνε, και ακόμη και οι πιο επιλεκτικοί θα ενθουσιαστούν με την ευκαιρία να βοηθήσουν στην παρασκευή των δικών τους γευμάτων και σνακ. Πέρα από την αυτονομία,  το να μαγειρεύετε και να δημιουργείτε μαζί είναι ένα πραγματικό παράδειγμα που δείχνει στα παιδιά σας ότι οι ιδέες και οι απόψεις τους έχουν σημασία.

9. Καθιερώστε την ημέρα του «ναι»

Στην ημέρα του «ναι» ουσιαστικά συμφωνείτε να λέτε ναι σε κάθε αίτημα των παιδιών σας… για μια ολόκληρη ημέρα. Αν και μπορεί να τρέμετε στη σκέψη, το να λέτε σε όλα «ναι» μπορεί να μην είναι ο πονοκέφαλος που περιμένετε.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν έρευνες που το υποστηρίζουν αυτό. Η Kamala London, Ph.D., καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχολογίας εξηγεί ότι ότι το να λέει κανείς «ναι» δίνει την αίσθηση του ελέγχου στο περιβάλλον του. Και τα παιδιά συχνά δεν έχουν την αίσθηση του ελέγχου.