Τα παιχνίδια μίμησης αναπτύσσουν τη φαντασία των παιδιών και άλλες πολύτιμες δεξιότητές τους. Εκτός αυτού, τα περισσότερα παιδιά τα λατρεύουν αφού άλλωστε εκ φύσεως έχουν την τάση από μικρά να μιμούνται ό,τι κάνουν οι γονείς τους.

 

Διαβάστε επίσης: Αθλήματα: Τα 6 πιο ωφέλιμα για τα παιδιά

Η διαδικασία της μίμησης στην παιδική ηλικία

Στην παιδική ηλικία κυριαρχούν οι διαδικασίες αφομοίωσης. Γι’ αυτό, όταν τα παιδιά παίζουν, προσπαθούν να μιμηθούν αυτό που βλέπουν και το παίρνουν πολύ σοβαρά, ακόμα κι αν από την πλευρά του ενήλικα είναι απλώς κάτι φανταστικό ή δεν καταλαβαίνουν τη σημασία του.

Όσον αφορά τη μίμηση, τα παιδιά δεν μιμούνται βεβαίως μόνο ό,τι είναι χρήσιμο ή θετικό. Σε μικρή ηλικία, δεν μπορούν να διακρίνουν το τι είναι ωφέλιμο και τι επιβλαβές. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι ευθύνη των ενηλίκων να είναι σε όλα τα επίπεδα της συμπεριφοράς τους προσεκτικοί όπως και να αναζητήσουν επιλογές κατάλληλων παιχνιδιών που επιτρέπουν στα παιδιά να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους.

4 παιχνίδια μίμησης που τα μικρά σας θα λατρέψουν

Για τη καλή γνωστική, συναισθηματική, γλωσσική, κινητική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών, θα μπορούσατε να επιλέξετε να παίξετε:

#1 Το παιχνίδι του καθρέφτη

Αυτή η δραστηριότητα είναι μία από τις πιο βασικές για να ανακαλύψει ένα παιδί τον εαυτό του.

Το παιδί κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη ενώ ονοματίζει και δείχνει τα μέρη του σώματός του, όπως κεφάλι, μάτια, μύτη, αυτιά, χέρια, πόδια μετά από εσάς.

Άλλος ένας τρόπος που μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι χωρίς να απαιτείται η χρήση πραγματικού καθρέφτη είναι να σταθείτε απέναντι στο παιδί και να κάνετε διάφορες κινήσεις. Το παιδί- καθρέφτης καλείται να τις μιμηθεί και στην εντολή «αλλαγή», οι ρόλοι αλλάζουν.

#2 Μουσικές χειρονομίες

Οι χειρονομίες αποτελούν μέρος της εκφραστικής γλώσσας από τη γέννησή μας.

Ένα παιδί, πριν πει «όχι» για πρώτη φορά, μπορεί ήδη να θέσει όρια κουνώντας για παράδειγμα το κεφάλι του.

Έχοντας αυτό κατά νου, μία από τις μουσικές δραστηριότητες που προσελκύουν περισσότερο την προσοχή των παιδιών στο σπίτι είναι το άκουσμα διαφόρων τραγουδιών που μιμούνται εκείνο που λένε οι στίχοι τους κάνοντας χειρονομίες με τα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο ή άλλα μέρη του σώματος.

#3 Το παιχνίδι των επαγγελμάτων

Τα παιδιά σε αυτό το παιχνίδι προσποιούνται ότι είναι μάγειρες, κομμωτές, νοσοκόμοι, σερβιτόροι, αστροναύτες, πυροσβέστες ή οτιδήποτε άλλο τους αρέσει.

Η μίμηση των επαγγελμάτων διδάσκει τα παιδιά να εκτιμούν κάθε επάγγελμα και να αφήνουν τη φαντασία τους να ταξιδεύει. Επιπλέον, είναι ένα κίνητρο για αυτά να ανακαλύψουν τι τους αρέσει και τι όχι, ανακαλύπτοντας παράλληλα και τον εαυτό τους.

#4 Το παιχνίδι των ζώων

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να διδάξετε το σεβασμό και την αγάπη για τα ζώα και τη φύση στα παιδιά από το παιχνίδι των ζώων.

Για να το παίξετε:

  • Σχεδιάστε ζώα σε έναν πίνακα ή ένα φύλλο χαρτί.
  • Μιμηθείτε τον ήχο του ζώου και πείτε στο παιδί να το επαναλάβει.

Με αυτή τη δραστηριότητα τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να ονοματίζουν τα ζώα με διασκεδαστικό τρόπο.