Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και η ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη. Η διατροφή θα σας βοηθήσει να δώσετε στο μωρό σας όλα όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Παράλληλα θα τροφοδοτήσει και το σώμα σας με την απαραίτητη ενέργεια.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, οι έγκυες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωσαν τον κίνδυνο προεκλαμψίας κατά 28%.

Διαβάστε επίσης: Πώς να κάνετε το παιδί να φάει λαχανικά; Φέρτε το ουράνιο τόξο στο πιάτο του

«Η προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης. Επιπλέον μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί η Nidhi Mehta, καρδιολόγος στο Lehigh Valley Health Heart and Vascular Institute στο Bethlehem της Πενσυλβάνια.

«Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει το θάνατο της μητέρας και του βρέφους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μικρότερα ή πρόωρα γεννημένα μωρά».

Η μελέτη σημείωσε ότι οι γυναίκες άνω των 35 ετών είδαν καλύτερα αποτελέσματα με τη μεσογειακή διατροφή και μειώθηκε επίσης ο κίνδυνος διαβήτη κύησης.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή;

Αυτή η αντιφλεγμονώδης δίαιτα αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, με μεγάλη έμφαση στην κατανάλωση φρέσκων τροφίμων.

Βασικό χαρακτηριστικό και πλεονέκτημα της είναι ο περιορισμός των επεξεργασμένων σακχάρων. Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή μειώνουν την πρόσληψη λευκής ζάχαρης, βουτύρου και αμύλου, αντικαθιστώντας τα με τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, όπως το καστανό ρύζι και οι φακές.

Μια τυπική ημέρα διατροφής στη μεσογειακή διατροφή αποτελείται από τρία γεύματα και ενδιάμεσα σνακ. Το πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ακολουθεί ένα μεσημεριανό γεύμα χωρίς κρέας, όπως μια σαλάτα με χούμους. Ένα τυπικό βραδινό θα μπορούσε να είναι κοτόπουλο με λαχανικά.

Αυτά τα διατροφικά πρότυπα επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση των επεξεργασμένων κρεάτων που είναι πλούσια σε νάτριο. Αποφεύγουμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Αυτά αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία στα αιμοφόρα αγγεία. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι κύριες πτυχές της μεσογειακής διατροφής που συμβάλλουν σε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη είναι οι υψηλές φυτικές ίνες και η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών που βρίσκονται κυρίως στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τι δείχνουν οι έρευνες;

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και τις πιθανές επιπλοκές, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη μελέτη Nulliparous Pregnancy Outcomes Study.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιο στενά τη μεσογειακή διατροφή είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα σχετιζόμενο με την εγκυμοσύνη. Είχαν ακόμη 28% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία. Εμφάνισαν 37% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association τον Απρίλιο του 2022 είχε ίδια ευρήματα όσον αφορά την προεκλαμψία. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine το 2019, διαπίστωσε ότι η τήρηση της μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης.