Μπορούν τα παιχνίδια και η μινιμαλιστική αισθητική να συνυπάρξουν ειρηνικά στο σαλόνι σας; Είναι δυνατόν ένα σπίτι να μοιάζει σαν να βγήκε από το Instagram όταν υπάρχουν παιδιά στο προσκήνιο; Μπορείτε να βγάλετε επίμονους λεκέδες από ένα λευκό χαλί; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι «ναι».

Λένε ότι υπάρχει κάτι σε ένα σπίτι που σε κάνει να καταλαβαίνεις αν υπάρχουν παιδιά στο χώρο. Ίσως είναι τα παπουτσάκια δίπλα στην πόρτα ή κλειδαριά ασφαλείας στο συρτάρι με τα ψαλίδια. Ή ίσως είναι απλά ενσωματωμένο στη διακόσμηση.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό υπνοδωμάτιο: 5 χρωματικές παλέτες για 5 διαφορετικές προσωπικότητες

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν αποκτάτε παιδιά, πρέπει να αποχαιρετήσετε την ελευθερία και τη διασκέδαση της διακόσμησης του σπιτιού σας. Κι όμως υπάρχουν τρόποι να διαμορφώσετε ένα φιλικό προς τα παιδιά σαλόνι, χωρίς να θυσιάσετε καθόλου από το στυλ.

Αντικαταστήστε το κλασικό τραπεζάκι coffee table με ένα ottoman

Aσφαλές, μεγάλο, ελαφρύ… το κατάλληλο μαλακό έπιπλο για να στηρίζεται το μωρό. Η τέλεια σκηνή για να επιδεικνύουν τα μεγαλύτερα παιδιά τις χορευτικές τους κινήσεις. Και η βολική βάση για ένα ποτήρι κρασί αφού τα παιδιά πάνε για ύπνο.

Οι μαλακές άκρες ενός ottoman εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχουν χτυπήματα ή γρατζουνιές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Προσθέτει επίσης μια ζεστή ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το χώρο σας – το είδος που σας κάνει να θέλετε να βάλετε πάνω τα πόδια σας και να χαλαρώσετε. Είναι ένα εξαιρετικό στοιχείο σχεδιασμού για να συνθέσετε μια συμπληρωματική υφή, χρώμα ή μοτίβο.

Πώς να επιλέξετε τον ιδανικό καναπέ

Όταν διακοσμείτε το σαλόνι για την οικογένειά σας, σκεφτείτε πρώτα τα μεγάλα αντικείμενα. Αυτά που θα χρησιμοποιείτε όλοι, όπως ο καναπές. Επιλέγοντας έναν μεγάλο καναπέ, δίνετε σε όλους έναν χώρο για να καθίσουν μαζί. Για να μην αναφέρουμε περισσότερα μαξιλάρια για να φτιάξετε φρούρια.

Για να δημιουργήσετε ένα σπίτι που θα είναι άνετο για όλη την οικογένεια, επιλέξτε τα υφάσματα με σύνεση. Δεν θέλετε να είστε στην τσίτα και να αγχώνεστε κάθε φορά που τα παιδιά σας πλησιάζουν τον καναπέ με λερωμένα χέρια.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει σήμερα ένα ευρύ φάσμα κομψών, φιλικών προς τα παιδιά επιλογών υφασμάτων. Τα υφάσματα όπως το δέρμα, οι μικροΐνες και ο καμβάς είναι δημοφιλή για τις οικογένειες επειδή είναι ανθεκτικά στους λεκέδες (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού) και απαιτούν ελάχιστη φροντίδα.

Αν σας το επιτρέπει ο χώρος, φροντίστε να διαμορφώσετε τη διαρρύθμιση με τέτοιο τρόπο που να αφήνει χώρο στα παιδιά να παίξουν. Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να κινούνται και να αφήνουν τη φαντασία τους να τα παρασύρει σε αμέτρητες περιπέτειες στο σπίτι, όπως το να πηδούν από το ottoman στον καναπέ. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι «το πάτωμα είναι λάβα».

«Χαλι», ο τόνος δικός σας

Το σαλόνι όταν έχετε παιδιά δεν είναι απλό σαλόνι. Είναι playroom, κινηματογράφος, ατελιέ, εστιατόριο και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ένας τέτοιος χώρος αναπόφευκτα αποτελεί πρόσκληση για ατυχήματα.

Το να έχετε ένα ανθεκτικό χαλί που καθαρίζεται εύκολα είναι απαραίτητο για το σαλόνι σας. Ένα χαλί με εντυπωσιακό μοτίβο μπορεί να κλέψει το βλέμα από τις πιτσιλιές, τους λεκέδες, τις πατημασιές και τα περιστασιακά Lego.

Αποθήκευση «έξω από το κουτί»

Περισσότερα παιδιά = περισσότερα παπούτσια, περισσότερα ρούχα, περισσότερα από όλα. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να μάθετε στα παιδιά να βάζουν τα πράγματά τους στη θέση τους. Με τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων που αντιστοιχούν σε κάθε άτομο, το σπίτι παραμένει πιο τακτοποιημένο.

Σκεφτείτε το ύψος των παιδιών σας, θέλετε να ισοροπήσετε τη αισθητική και τη λειτουργικότητα με χώρους που να φτάνουν. Αν χρειάζεστε κάτι σε παιδικό μέγεθος, προτιμήστε τα ουδέτερα χρώματα που να συνδυάζονται αβίαστα με τον χώρο, ενώ ταυτόχρονα παρέτε μια διέξοδο για τα παιδιά να δημιουργούν και να απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους.