Κανείς δεν ξέρει την πηγή της προέλευσής τους. Διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα, από τις σελίδες περιοδικών ή τις ιστοσελίδες και για κάποιον μαγικό λόγο εδραιώθηκαν στην αντίληψή μας όσον αφορά την καθημερινή μας περιποίηση για το δέρμα μας.

Ποιος όμως να μας έλεγε ότι τελικά αυτοί οι ίδιοι κανόνες ομορφιάς που ακολουθούμε ευλαβικά είναι στην πραγματικότητα μύθοι που υποσκάπτουν την υγεία και την όψη της επιδερμίδας μας;

Μύθος #1: Χρησιμοποιήστε ποσότητα σαμπουάν ίση με το μέγεθος ενός νομίσματος

 

Όσο κι αν το έχουμε προσπαθήσει, η ποσότητα είναι ελάχιστη προκειμένου να απλωθεί στο κεφάλι για ένα σωστό λούσιμο.

Διαβάστε επίσης: Μαλλιά: Πέντε κορυφαία μυστικά αντιγήρανσης

Tip: Eφαρμόζουμε τόση ποσότητα σαμπουάν όση χρειάζεται προκειμένου να απλωθεί στο τριχωτό και να καθαρίσει σωστά την περιοχή.

Μύθος #2: Δεν νοείται σωστός καθαρισμός για το πρόσωπο χωρίς τονωτική λοσιόν

 

Για τους λάτρεις της κορεάτικης περιποίησης, η τονωτική λοσιόν είναι απαραίτητη. Στον αντίποδα αυτής της άποψης βρίσκεται η θεωρία του μινιμαλισμού, η οποία υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται πολλά καλλυντικά για μια όμορφη, λαμπερή επιδερμίδα. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η τονωτική λοσιόν όντως ολοκληρώνει τον καθαρισμό, και ανάλογα με τη σύστασή της κάνει το δέρμα πιο λείο ή επαναφέρει το φυσικό ph της επιδερμίδας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι καταστροφικό να μη χρησιμοποιούμε τονωτική λοσιόν.

Tip: Αντί για τονωτική λοσιόν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα σπρέι ιαματικού ή αντιοξειδωτικού νερού που δυναμώνει την άμυνα του δέρματος και απομακρύνει τα άλατα του νερού της βρύσης.

Μύθος #3: Τα μαντηλάκια καθαρισμού κάνουν το καλύτερο ντεμακιγιάζ

 

Είναι οκ να τα χρησιμοποιούμε περιστασιακά για να αφαιρούμε το μακιγιάζ. Δεν είναι οκ όμως η καθημερινή χρήση τους. Και αυτό γιατί η τριβή προκαλεί μικροσκοπικούς τραυματισμούς στην επιφάνεια της επιδερμίδας, οι οποίοι με τη σειρά τους την καθιστούν ευάλωτη ενάντια στις δυσχρωμίες και στις κηλίδες.

Tip: Για καθημερινή χρήση προτιμάμε ένα προϊόν ντεμακιγιάζ και καθαρισμού με μικκύλια, που απομακρύνει χωρίς τρίψιμο τους ρύπους, το σμήγμα και τα ίχνη μακιγιάζ.

Μύθος #4: Ο,τι πληρώσεις παίρνεις

 

Μερικές φορές ακόμη και ένα καλλυντικό που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ είναι πολύ πιο αξιόλογο από ένα πολυτελές βαζάκι που φιγουράρει στα ράφια μεγάλων καταστημάτων καλλυντικών.

Tip: Για να επιλέξουμε πού θα ποντάρουμε τα χρήματά μας διαβάζουμε τη λίστα με τα συστατικά. Οσα βρίσκονται πάνω-πάνω στη λίστα είναι τα βασικά συστατικά της σύνθεσης και από αυτό θα κρίνουμε αν το καλλυντικό πράγματι αξίζει τα λεφτά μας ή όχι.

Μύθος #5: Μην πιάνεις το πρόσωπό σου με τα χέρια γιατί θα βγάλεις σπυράκια

 

Το άγγιγμα από μόνο του δεν είναι η αιτία που προκαλεί σπυράκια. Οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι το κινητό είναι μεγαλύτερη εστία μικροβίων απ’ ό,τι τα χέρια μας. Μάλιστα, κάποιες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το κινητό έχει περισσότερα βακτηρίδια απ’ ό,τι το καπάκι της τουαλέτας!

Tip: Αρα λοιπόν πράγματι πρέπει να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και αν έχουμε μακριά νύχια, την περιοχή κάτω από αυτά, αλλά επίσης πρέπει να απολυμαίνουμε τακτικά το κινητό μας, και ιδανικά να επιλέγουμε να μιλάμε με ακουστικά.

Μύθος #6: Η περιποίηση με τα ίδια και τα ίδια καλλυντικά αποτρέπει την ακμή

 

Τα σπυράκια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους για διάφορους λόγους: από τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, το στρες, την αλλαγή του καιρού, αλλά και από ένα ακατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας μας καλλυντικό.

Tip: Για την ακρίβεια, η αλλαγή του καιρού επιβάλλει τη διαφορετική αντιμετώπιση της επιδερμίδας. Παραδείγματος χάριν, τον χειμώνα χρειαζόμαστε πιο θρεπτικές συνθέσεις ενώ το καλοκαίρι πιο ελαφριές προκειμένου να απορροφούνται καλύτερα.

Μύθος #7: Οι θετικές κριτικές είναι ένδειξη ενός καλού καλλυντικού

 

Το δέρμα του καθενός μας είναι μοναδικό. Το γεγονός ότι μια φίλη μας εκθειάζει το τάδε καλλυντικό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ιδανικό για εμάς. Το ίδιο ισχύει και για το Διαδίκτυο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, το διάστημα που χρειάζεται για να δούμε κάποιο αποτέλεσμα ποικίλλει από 6 ως 20 εβδομάδες, ανάλογα με τα δραστικά συστατικά και τις αλλαγές που θέλουμε να δούμε.

Tip: Οι κριτικές είναι απλώς μια ένδειξη, όχι όμως η εγγύηση ότι μια σύνθεση μας ταιριάζει ή όχι. Για να διαπιστώσουμε αν ένα καλλυντικό έχει αποτέλεσμα, μόνο η δοκιμή μπορεί να μας βοηθήσει.

Μύθος #8: Δεν χρειάζεσαι δερματολόγο

 

Μπορεί να θεωρούμε αχρείαστη την επίσκεψη σε έναν δερματολόγο, όμως για την ακρίβεια μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά χρήματα και ταλαιπωρία. Αν, για παράδειγμα, δούμε σπυράκια ή άλλα ανεπιθύμητα συμπτώματα, καλό είναι να μην πειραματιστούμε, αλλά να πάμε κατευθείαν στον ειδικό. Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής που χρήζουν διαφορετικής θεραπείας. Και αυτή μόνο ο ειδικός θα μας την υποδείξει.
Tip: Επισκεπτόμαστε λοιπόν τον γιατρό μας όποτε η επιδερμίδα μας στέλνει μηνύματα.