Τα «blues» μιας μητέρας μετά τον τοκετό, δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο μετά τη γέννηση του μωρού της. Συχνά συγχέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη αλλά δεν είναι το ίδιο. Ωστόσο, αν και όχι τόσο σοβαρό όσο η κατάθλιψη, είναι σημαντικό τέτοιου είδους συναισθήματα να αντιμετωπίζονται εγκαίρως.

 

Διαβάστε επίσης: Κλάμα μωρού: Πώς να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν δε σταματά

Τι είναι τα «baby blues»

Τα «baby blues» είναι μια συναισθηματική κατάσταση που εμφανίζεται μετά τον τοκετό, λόγω των ορμονικών και ψυχολογικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο.

Οι περισσότερες γυναίκες το περιγράφουν ως «ένα τρενάκι συναισθημάτων». Παρόλο που υπάρχει ευτυχία με τη γέννα, υπάρχει επίσης και η αίσθηση ότι «ο κόσμος έρχεται κατά πάνω σου».

Τα «baby blues» είναι μια φυσιολογική αντίδραση στις προσαρμοστικές «προκλήσεις» που προκύπτουν όταν αποκτάμε ένα παιδί και ενώ δεν απαιτείται θεραπεία, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συναισθημάτων αυτών είναι σημαντικός για να μην καταλήξει η μητέρα σε επιλόχεια κατάθλιψη.

«Baby blues»: Τα σημάδια που το μαρτυρούν

Τα «blues» της μητρότητας συνήθως ξεκινούν με ένα αίσθημα μελαγχολίας και θλίψης, που συχνά οδηγεί σε κλάμα. Χαρακτηρίζονται επίσης από ευερεθιστότητα και έντονες εναλλαγές της διάθεσης. Η μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι σε θέση να φροντίσει επαρκώς το μωρό της ή ότι δεν έχει τη δύναμη να αντεπεξέλθει. Αυτό συχνά συνοδεύεται από:

  • Φόβο
  • Τάση φυγής
  • Απώλεια όρεξης
  • Εξάντληση
  • Αγωνία και άγχος
  • Αϋπνία ή άλλα προβλήματα ύπνου
  • Ανασφάλεια

Υπολογίζεται ότι το 10-15% των μητέρων που βιώνουν το μπλουζ της μητρότητας εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή επιμένουν πέραν των 3 εβδομάδων μετά τη γέννηση του μωρού.

Αιτίες

Η επιστήμη δε γνωρίζει τις ακριβείς αιτίες των «blues» της μητρότητας, αλλά είναι σαφές ότι οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατάσταση, όπως είπαμε και προηγουμένως. Υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό μιας μαμάς τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και κατά τη γέννηση αλλά και μετά τον τοκετό. Μετά τη γέννηση συγκεκριμένα, υπάρχει μια ξαφνική πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Υπάρχουν επίσης αλλαγές στην προλακτίνη και τη σεροτονίνη.

Τα «blues» της μητρότητας φαίνεται επίσης να επηρεάζονται από τις υψηλές απαιτήσεις κατά την αμέσως μετά τον τοκετό περίοδο. Υπάρχουν αλλαγές σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της σημαντικής διαφοράς μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Λόγω των πολλών μύθων που υπάρχουν γύρω από τη μητρότητα, πολλές φορές μια νέα μαμά πιέζεται υπερβολικά να είναι μαμά με έναν συγκεκριμένο- προκαθορισμένο τρόπο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα «blues» της μητρότητας είναι να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για την περίοδο μετά τον τοκετό. Ναι, είναι υπέροχο που φέρατε στη ζωή το μωράκι σας, αλλά είναι επίσης και πολύ απαιτητικό και χρειάζεται χρόνος για να συνδεθείτε με εκείνο και να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση.

Είναι σημαντικό να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να νιώσει κάτι που μπορεί να φαίνεται ακατάλληλο για τους άλλους. Δεν είναι ένα εύκολο στάδιο και δε χρειάζεται να προσποιείστε ότι είναι.

Η υποστήριξη και η κατανόηση από τον σύντροφό σας είναι επίσης άλλο ένα «κλειδί».

Επιπλέον:

  • Θυμηθείτε ότι είναι κάτι προσωρινό. Μερικές φορές φαίνεται ότι δεν είναι, αλλά είναι.
  • Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η καλή ξεκούραση βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Δημιουργήστε ρουτίνες. Οι ρουτίνες βοηθούν στην ομαλοποίηση των επιπέδων των ορμονών. Σας δίνουν επίσης μια αίσθηση μεγαλύτερου ελέγχου.
  • Ζητήστε βοήθεια. Οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί σε αυτή τη φάση όπως και η οικογένειά σας.
  • Μοιραστείτε εμπειρίες με άλλες μητέρες. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απομυθοποιήσετε πολλές πτυχές της μητρότητας.
  • Μην απαιτείτε πολλά από τον εαυτό σας. Δεν είναι η ώρα να είστε τελειομανείς και να προσπαθήσετε να κάνετε τα πάντα να λειτουργούν ρολόι. Είναι καλύτερα να χαλαρώσετε και να είστε ευέλικτοι.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας απολαύσεις. Ένα νόστιμο γεύμα, η παρακολούθηση μιας ταινίας ή μια βόλτα, είναι πολύ καλοί τρόποι για να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα.
  • Εάν αισθάνεστε έντονη και για πολύ καιρό θλίψη, απευθυνθείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε ειδικό για υποστήριξη και σωστή καθοδήγηση.