Είναι σημαντικό, μπροστά στο… ασταμάτητο κλάμα του μωρού σας, να παραμένετε ήρεμοι, όσο κι αν στιγμές- στιγμές σας στεναχωρεί ή σας απογοητεύει. Επίσης, θα πρέπει πάντα να θυμάστε πως αυτός είναι ο φυσικός «μηχανισμός» του μωρού σας για να επικοινωνεί με εσάς και υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείτε την κατάσταση κατάλληλα.

 

 

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Ποιες είναι οι «θαυματουργές» τους εβδομάδες;

 

Πώς να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το μωρό σας δε σταματά να κλαίει

Μην αμφιβάλλετε για το πόσο καλός γονιός είστε

Το ότι το μωρό σας δε σταματά να κλαίει, δε σας καθιστά κακή μαμά ή κακό μπαμπά. Είναι πιθανό, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες να το ηρεμήσετε, να αρχίσετε να απογοητεύεστε και να νιώθετε έως και ενοχές, αλλά κάτι τέτοιο απλώς θα αυξήσει το άγχος σας.

Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Όλες οι μητέρες μα και οι πατεράδες πιθανότατα περνούν ακριβώς τα ίδια με εσάς χωρίς αυτό να έχει να κάνει με την ικανότητά τους να εκπληρώσουν το ρόλο τους.

Η παρουσία σας και το άγγιγμά σας είναι πολύτιμα

Για να ηρεμήσετε το μωρό σας, απλά προσπαθήστε να είστε παρόντες. Να είστε εκεί για αυτό και όσο πιο κοντά του μπορείτε.

Η παρουσία σας και μόνο έχει μια ισχυρή παρηγορητική επίδραση στο μωρό σας αφού είστε η ασφάλειά του. Ακόμα κι αν συνεχίζει να κλαίει, με το να είστε εκεί, το βοηθάτε να νιώσει το ενδιαφέρον και την αγάπη σας.

Αγγίξτε το μωρό σας, χαϊδέψτε το, πάρτε το αγκαλιά κι έτσι θα αισθανθείτε κι οι δυο πιο ήρεμοι.

Τρόποι χαλάρωσης

Εάν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας, προσπαθήστε αρχικά να ρυθμίσετε το άγχος σας.  Βάλτε μια χαλαρωτική μουσική, χαμηλώστε το φωτισμό, πάρτε βαθιές, ήρεμες ανάσες. Όλα αυτά θα βοηθήσουν και το μωράκι σας εντέλει να χαλαρώσει.

Το να μάθετε να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας είναι απαραίτητο για να βοηθήσετε το μωρό σας να αντιμετωπίσει και τα δικά του.

Αναγνωρίστε τα όριά σας και… σεβαστείτε τα

Είναι φυσιολογικό κάποιες στιγμές να κυριαρχεί η απόγνωση και να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε άλλο. Είναι καλό να μάθετε να εντοπίζετε αυτές τις στιγμές όπου τα όριά σας αρχίζουν και εξαντλούνται και να ζητάτε βοήθεια.

Ο σύντροφός σας, κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή ένας στενός φίλος θα μπορούσαν να αναλάβουν το μωρό σας μέχρι να ηρεμήσετε και να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα κάποιος λόγος πίσω από τα δάκρυα του μωρού σας

Όταν τίποτα δε φαίνεται να λειτουργεί για να ηρεμήσει το μωρό σας, μπορεί να νομίζετε ότι το μωρό σας μπορεί να αναζητά προσοχή. Τα μωρά ωστόσο δεν έχουν τη γνωστική πολυπλοκότητα για να μας χειραγωγήσουν με τον οποιοδήποτε τρόπο, επομένως οι ενέργειές τους υποκινούνται πάντοτε από κάποια πραγματική τους ανάγκη.

Το μωρό σας ίσως νυστάζει, πεινά, κρυώνει. Ίσως είναι κουρασμένο μα κάτι το εμποδίζει να κοιμηθεί ή ίσως είναι άρρωστο. Έχοντας κατά νου ότι υπάρχει λόγος για το κλάμα του, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ψύχραιμοι, να το κατανοήσετε περισσότερο και να ψάξετε να βρείτε την  αιτία της έντονης δυσφορίας του.