Έντονο κλάμα, φασαρία, διακοπτόμενος ύπνος… Μα τι συμβαίνει με το μωρό σας; Τα μωρά, σύμφωνα με μελέτες, κατά τους πρώτους 20 μήνες της ζωής τους κάνουν ορισμένα νοητικά άλματα που εκδηλώνονται κυρίως μέσω της αύξησης του κλάματος και της μείωσης της ανεξαρτησίας τους ως προς τον ύπνο.

 

Διαβάστε επίσης: Χαμόγελα: Πώς βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού

«Θαυματουργές εβδομάδες»: Πότε είναι και πώς να τις αναγνωρίσετε

Εάν παρατηρήσετε ορισμένες αλλαγές- νοητικά άλματα στο μωρό σας όπως για παράδειγμα ότι γκρινιάζει πιο έντονα απ’ ότι συνήθως ή ότι το πρόγραμμα ύπνου του έχει αλλάξει, τότε το μωράκι σας μπορεί να περνά μία από τις λεγόμενες «wonder weeks».

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων αυτών, ο εγκέφαλος του μωρού σας προετοιμάζεται για μια αλλαγή. Μόλις αυτές τελειώσουν, το μωρό θα ηρεμήσει και θα έχει πλέον περισσότερες γνώσεις.

Εβδομάδα 5 – Άλμα 1

Κατά την πέμπτη εβδομάδα της ζωής του, το μωρό σας βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής των αισθήσεών του στο νέο περιβάλλον. Κατά συνέπεια, μπορεί να μένει ξύπνιο για περισσότερες ώρες σε μια προσπάθεια ανακάλυψης του κόσμου γύρω του. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και συχνά στο τέλος της ημέρας, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας είναι ανήσυχο και δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί.

Εβδομάδα 8 – Άλμα 2

Κατά την όγδοη εβδομάδα της ζωής του, το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει τα «μοτίβα». Για παράδειγμα, διαπιστώνει ότι μπορεί να επαναλάβει κινήσεις με τα χέρια του αλλά και ήχους, οπότε τα επαναλαμβάνει ξανά και ξανά. Αυτή η ανακάλυψη το κάνει συνήθως ανήσυχο και μάλλον του προξενεί δυσκολίες στον ύπνο. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι νιώθει άνετα όταν το ξαπλώνετε για ύπνο και ότι το δωμάτιό του είναι ήσυχο.

Εβδομάδα 12 – Άλμα 3

Το μωρό σας μπορεί πια να διακρίνει διαφορετικούς τόνους φωνής και οι κινήσεις του είναι πιο συντονισμένες και ομαλές. Η αναγνώριση του κόσμου είναι λογικό να το κάνει λίγο πιο νευρικό. Για το λόγο αυτό, είναι πιο δραστήριο και αρχίζει να αλλάζει τη ρουτίνα του ύπνου του σταδιακά.

Εβδομάδα 19 – Άλμα 4

Ένα μωρό αρχίζει να αναγνωρίζει σε αυτό το στάδιο αλληλουχίες και τις αιτίες και τις συνέπειες ορισμένων απλών ενεργειών. Σε αυτή τη φάση είναι ιδανικό να επωφεληθείτε από τη νέα του αυτή ικανότητα για να καθιερώσετε σταθερές ρουτίνες, όπως αυτή του ύπνου.

Εβδομάδα 26 – Άλμα 5

Το μωράκι σας διευρύνει τον χωρικό του κόσμο και την κατανόηση των αποστάσεων στη φάση αυτή. Για αυτό το λόγο μπορεί να εκδηλώνει άγχος όταν απομακρύνεστε από εκείνο. Επιπλέον, γίνεται όλο και πιο κινητικό και πιθανότατα αρχίζει να μπουσουλάει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές του ύπνου και την επακόλουθη ενόχλησή του να μην μπορεί να ξανακοιμηθεί γρήγορα.

Εβδομάδα 37 – Άλμα 6

Κατά τη διάρκεια αυτής της μαγικής εβδομάδας, το μωρό σας αρχίζει να διαφοροποιείται και να καταλαβαίνει ότι ορισμένα πράγματα είναι διαφορετικά από άλλα. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σε θέση να διακρίνει κατηγορίες. Ο ύπνος σε αυτό το στάδιο διακόπτεται περισσότερο από το συνηθισμένο από τις δικές του κινήσεις.

Εβδομάδα 46 – Άλμα 7

Το μωρό σας ξεκινά να αναγνωρίζει απλές ακολουθίες όπως το ξύπνημα, το ντύσιμο και το πρωινό. Τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά, δε συμπαθούν την αβεβαιότητα. Τους αρέσει να ξέρουν τι ακολουθεί αφού έτσι νιώθουν πολύ πιο άνετα όταν το κάνουν. Σε αυτό το στάδιο, τα μωρά μπορεί να θελήσουν να παραλείψουν κάποιους υπνάκους μέσα στην ημέρα και να αλλάξουν τη ρουτίνα του ύπνου τους.

Εβδομάδα 55 – Άλμα 8

Μετά από ένα χρόνο ζωής, το μωρό σας αρχίζει να έχει προτιμήσεις και να επιλέγει, για παράδειγμα, αν του αρέσει το ένα ή το άλλο παιχνίδι. Καθώς συνειδητοποιεί ότι μπορεί να κάνει επιλογές για τον εαυτό του, ίσως θελήσει να παρατείνει την ώρα του ύπνου του.

Εβδομάδα 64 – Άλμα 9

Το μωρό σας αρχίζει και καταλαβαίνει πλέον τι είναι η συνέπεια. Στη συνέχεια, την εφαρμόζει για να επιτύχει τους στόχους τους. Έχει δηλαδή κατά νου το τι θα συμβεί αν κάνει κάποια πράξη.

Το άγχος αυτής της ανακάλυψης μπορεί να το αναστατώσει και να έχει συνέπειες στον ύπνο του. Αυτή είναι και η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να βάζετε όρια.

Εβδομάδα 75 – Άλμα 10

Το μεγαλύτερο πια μωρό σας μπορεί να κατανοήσει ότι διαφορετικές καταστάσεις επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους. Ενδέχεται σε αυτό το στάδιο να αλλάξει τη συμπεριφορά του για να προσαρμοστεί ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ή να «ξεσπάσει» για να δείξει πως δεν είναι ευχαριστημένο με κάτι. Επίσης, είναι πιθανό να θελήσει να αλλάξει τις ώρες του ύπνου του και να σας δυσκολεύει όταν το βάζετε για ύπνο.

*Εν κατακλείδι

Τα μωρά, όσο περισσότερο αντιλαμβάνονται τον κόσμο, τόσο πιο ανήσυχα γίνονται, καθιστώντας δύσκολο το να διατηρηθεί μια σταθερή ρουτίνα ύπνου.

Το βέβαιο είναι πως χρειάζονται την υπομονή και την υποστήριξή σας για να μπορούν να χαλαρώνουν πιο εύκολα σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον.