Πολλοί γονείς βλέπουν την ευαισθησία στα παιδιά ως ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα τους. Συχνά την ταυτίζουν με την έννοια της παθητικότητας – ακόμα και με την αδυναμία και την αποθαρρύνουν.

Αλλά οι ψυχολόγοι και οι νευροεπιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι, στο σωστό περιβάλλον, τα παιδιά με ιδιαίτερα ευαίσθητους εγκεφάλους έχουν κάποια σπάνια χαρακτηριστικά προνόμια.

Η «υπερδυνάμεις» της ευαισθησίας

Τα πολύ ευαίσθητα παιδιά όχι μόνο δείχνουν μεγαλύτερη δημιουργικότητα, ευαισθητοποίηση και διαφάνεια, αλλά διαθέτουν και ένα υποτιμημένο χαρακτηριστικό: την ενσυναίσθηση.

Διαβάστε επίσης: Απαισιόδοξα παιδιά: Τα «κλειδιά» για να τα βοηθήσουμε

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να κοιτάξουν φωτογραφίες ανθρώπων που είτε χαμογελούσαν είτε έδειχναν λυπημένοι. Διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των ευαίσθητων ανθρώπων παρουσίαζαν το υψηλότερο επίπεδο ενσυναίσθητης αντίδρασης.

Οι εγκέφαλοί τους φωτίζονταν επίσης περισσότερο σε περιοχές που σχετίζονται με τον προγραμματισμό δράσης. Αυτό δείχνει ότι – όπως ακριβώς οι ευαίσθητοι άνθρωποι συχνά αυτοαναφέρουν – δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν έναν άγνωστο να πονάει χωρίς να νιώσουν έντονη επιθυμία να βοηθήσουν.

Και δεδομένου ότι τα ευαίσθητα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τις εμπειρίες τους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, αποκομίζουν περισσότερα από την υποστήριξη, την εκπαίδευση και την ενθάρρυνση. Αυτή η επίδραση ενίσχυσης τα κάνει να έχουν υψηλές επιδόσεις.

Έχει το παιδί μου έναν ιδιαίτερα «ευαίσθητο» εγκέφαλο;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ελέιν Άρον, η οποία έκανε γνωστό τον όρο «ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο», περίπου ένα στα πέντε παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Να θυμάστε: Τα ευαίσθητα παιδιά έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο περιβάλλον τους, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα.

Ακολουθούν τα πιο κοινά σημάδια:

  1. Παρατηρούν ανεπαίσθητες λεπτομέρειες, όπως το καινούργιο ντύσιμο ενός δασκάλου ή πότε έχουν μετακινηθεί τα έπιπλα στο σπίτι.
  2. Η διάθεση των άλλων ανθρώπων τα επηρεάζει πραγματικά. Απορροφούν εύκολα τα συναισθήματα των άλλων, υιοθετώντας τα συναισθήματά τους σαν να ήταν δικά τους.
  3. Δυσκολεύονται να αποβάλλουν έντονα συναισθήματα, όπως θυμό ή ανησυχία.
  4. Διαμαρτύρονται όταν τα πράγματα τα αισθάνονται παράξενα (π.χ. φαγούρα στις ετικέτες των ρούχων, στενές ζώνες στη μέση).
  5. Αισθάνονται αγχωμένοι και κουρασμένοι σε δυνατά, πολυσύχναστα περιβάλλοντα, όπως γυμναστήρια ή καταστήματα αρωμάτων λόγω των έντονων οσμών.
  6. Δεν τους αρέσει να βιάζονται και προτιμούν να κάνουν τα πράγματα πιο προσεκτικά.
  7. Ανταποκρίνονται καλύτερα στην ήπια διόρθωση παρά στη σκληρή πειθαρχία.
  8. Κάνουν διορατικά σχόλια και φαίνονται σοφά για την ηλικία τους.
  9. Έχουν έξυπνη αίσθηση του χιούμορ.
  10. Διαβάζουν καλά τους ανθρώπους και μπορούν να συμπεράνουν, με εκπληκτική ακρίβεια, τι σκέφτονται ή αισθάνονται.
  11. Αρνούνται να φάνε ορισμένα τρόφιμα λόγω της μυρωδιάς ή της υφής τους.
  12. Τρομάζουν εύκολα σε ξαφνικούς θορύβους, όπως όταν κάποιος τους πλησιάζει κρυφά.