Παιδί σημαίνει ενθουσιασμός, διασκέδαση, χαρά. Ή μήπως όχι;

Κάποια παιδιά δεν εμφανίζουν αυτά τα τυπικά χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας. Αντίθετα. Ιδιοτροπούν και θυμώνουν με το παραμικρό. Τι ακριβώς τα παρακινεί να νιώθουν έτσι και πώς θα τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα που τα οδηγούν στο να ενεργούν με έντονο τρόπο;

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ο δεκάλογος της καλής ανατροφής

 

Θυμωμένο παιδί: Γεννιέται ή γίνεται;

Αν θέλουμε να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, θα πρέπει να εξετάσουμε ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς του παιδιού μας, τον τρόπο που το ανατρέφουμε και την καθημερινότητά του.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για το θυμό ενός παιδιού είναι:

Είναι πολύ ευαίσθητο

Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ο τρόπος που αισθάνεται είναι διαφορετικός, πιο βαθύς, πιο έντονος και πιο ικανός να αντιλαμβάνεται λεπτομέρειες και λεπτές πτυχές της ζωής. Στα μάτια των άλλων, μπορεί να φαίνεται ότι είναι ένα υπερβολικό παιδί. Ωστόσο, οι συναισθηματικές του εκφράσεις είναι γνήσιες και αντιπροσωπεύουν αυτό ακριβώς που συμβαίνει μέσα του.

Το να είστε γονείς ενός πολύ ευαίσθητου παιδιού μπορεί να είναι μια πρόκληση, καθώς πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζετε.

Δεν ανέχεται την απογοήτευση

Το να ανεχόμαστε την απογοήτευση σημαίνει να κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε και ότι τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως τα θέλουμε.

Αυτή είναι μια διαδικασία μάθησης που πρέπει σταδιακά τα παιδιά να λαμβάνουν μέσα από όρια και κανόνες που επιβάλλουν οι γονείς τους. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται υπεύθυνα, λογικά και ικανά να επιμένουν στους στόχους τους και να αποδέχονται τα «όχι» όταν είναι απαραίτητα.

Εάν ένα παιδί μεγαλώνει χωρίς όρια, υποθέτει τελικά ότι οι επιθυμίες του είναι διαταγές και μπορεί να αντιδράσει με θυμό, επιθετικότητα ή κλάμα όποτε δεν καταφέρνει εκείνο που θέλει.

Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση

Εάν το παιδί σας θυμώνει για τα πάντα, είναι πιθανό να υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτή η έλλειψη μπορεί να το οδηγήσει να εκλαμβάνει οποιοδήποτε σχόλιο ως επίθεση ή προσωπική προσβολή.

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν πολύτιμα και αποδεκτά ώστε να έχουν αυτοπεποίθηση.

Μια κακή αυτοαντίληψη μπορεί να τα κάνει ιδιαίτερα αδύναμα στην κριτική και να τα οδηγήσει στο να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα σε τακτική βάση.

Μεγαλώνει σε συγκρουσιακό περιβάλλον

Έχει διαπιστωθεί ότι το οικογενειακό περιβάλλον ασκεί μεγάλη επιρροή στη συναισθηματική κατάσταση κάθε παιδιού.

Αν οι διαφωνίες, οι συγκρούσεις και οι διαμάχες είναι συχνές στο σπίτι, είναι φυσιολογικό για το παιδί να είναι οξύθυμο και θυμωμένο.

Δεν έχει λάβει συναισθηματική εκπαίδευση

Κανείς δε γεννιέται με τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί τη θλίψη, το θυμό, την ανυπομονησία ή την απογοήτευση.

Όλα τα παιδιά επομένως χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Μήπως λοιπόν άθελά σας δεν του έχετε διδάξει το σωστό τρόπο να αντιμετωπίζει και αυτά τα αρνητικά συναισθήματα;

Η εκπαίδευση στη συναισθηματική νοημοσύνη είναι απαραίτητη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής κάθε παιδιού.

Άλλοι σημαντικοί λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν γιατί το παιδί σας έχει μέσα του θυμό

Εκτός από όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι είναι πιθανό το παιδί να βιώνει κάποια εμπειρία που απαιτεί συγκεκριμένη βοήθεια.

Ένα παιδί που είναι πάντα θυμωμένο μπορεί να αισθάνεται άγχος για κάτι, να αντιμετωπίζει ακαδημαϊκά προβλήματα ή ακόμα και θέματα εκφοβισμού.

Επιπλέον, εάν έχει υπάρξει μια πρόσφατη απώλεια ή σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού, η ταλαιπωρία του μπορεί να «καμουφλαριστεί» κάτω από εμφανή θυμό.

Τέλος, είναι σημαντικό να παρατηρείτε καθημερινά το παιδί για τυχόν διαταραχές, όπως η διαταραχή άγχους, που απαιτεί τη βοήθεια ειδικού.

Ο θυμός είναι συχνά ένας τρόπος του παιδιού να ζητήσει βοήθεια. Είτε συμβαίνει λόγω χαρακτήρα είτε όχι, θα πρέπει να είστε κοντά στο παιδί, να αναγνωρίσετε την κατάσταση, να εντοπίσετε τα ακριβή αίτια, να συζητήσετε ανοιχτά μαζί του και να δίνετε πάντοτε πρώτοι εσείς το καλό παράδειγμα με τις πράξεις και την καλή σας συμπεριφορά.