Κάθε γονιός γνωρίζει ότι τα παιδιά δημιουργούν ακαταστασία όσο κανείς άλλος…

Παρόλα αυτά, με λίγη επιμέλεια και λίγη ζεν αποστασιοποίηση, είναι δυνατόν να έχετε ένα απλό, (σχετικά) τακτοποιημένο σπίτι καθώς και ηρεμία.

Με τα παιδιά και τα παιχνίδια τους απλωμένα σε όλα τα δωμάτια, είναι δύσκολο να έχετε έναν απόλυτα μινιμαλιστικό τρόπο ζωής.

Διαβάστε επίσης: Σαλόνι: φιλικό προς τα παιδιά με αισθητική για μεγάλους

Ωστόσο, υπάρχουν 4 τρόποι να απλοποιήσετε το σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένων των δωματίων των παιδιών σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο:

1. Αναγνωρίστε τα σημαντικά

Το πρώτο βήμα για το ξεσκαρτάρισμα είναι να εντοπίσετε ποια παιχνίδια και άλλα αντικείμενα είναι πραγματικά σημαντικά για τα παιδιά. Με τι παίζουν, τι αγαπούν; Στη συνέχεια, ξεφορτωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα υπόλοιπα, κρατώντας μόνο αυτά που χρησιμοποιούν.

Κάντε μια περιοχή κάθε φορά: ένα συρτάρι, ένα τμήμα της ντουλάπας, ένα ράφι. Πάρτε τα πάντα από την περιοχή αυτή και βάλτε τα σε έναν σωρό. Από αυτόν τον σωρό, πάρτε μόνο τα πραγματικά σημαντικά πράγματα.

Όταν βάζετε πίσω τα σημαντικά πράγματα, μην προσπαθήσετε να γεμίσετε κάθε συρτάρι, ράφι ή περιοχή της ντουλάπας. Αφήστε να υπάρχει κάποιος χώρος γύρω από τα αντικείμενα. Φαίνεται πιο τακτοποιημένο και αφήνει χώρο για μερικά επιπλέον αντικείμενα αργότερα, αν χρειαστεί.

2. Θέστε όρια στα παιδιά

Το κλειδί για να μην ξαναφτάσει το σπίτι στην κατάσταση που ήταν πριν ξεκινήσετε το ξεκαθάρισμα, είναι να περιορίσετε την ακαταστασία των παιδιών. Τα πράγματά τους είναι σημαντικό να μένουν στα δωμάτιά τους, στους συγκεκριμένους χώρους παιχνιδιού που όπου αλλού έχετε εσείς ορίσει.

Το σαλόνι, η κουζίνα και η τραπεζαρία είναι για τα πράγματα του σπιτιού. Αυτό αφήνει το χώρο διαβίωσης πολύ απλό και ευχάριστο. Το μυστικό είναι να είναι εύκολο για τα παιδιά να πετάξουν τα πράγματά τους σε καλάθια, κουτιά και κάδους που προορίζονται για το κάθε αντικείμενο.

3. Ένα σπίτι για όλα τα πράγματα

Σκοπός είναι να διδάξουμε στα παιδιά ότι όλα όσα τους ανήκουν έχουν ένα «σπίτι» μέσα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αν πρόκειται να βάλουν στην άκρη ένα παιχνίδι, θα πρέπει να ξέρουν πού είναι το σπίτι του και να το βάλουν εκεί.

Αν δεν ξέρουν πού είναι το σπίτι, πρέπει να βρουν ένα σπίτι γι’ αυτό και να το βάζουν εκεί από εδώ και πέρα. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια χρήσιμη έννοια και για τους ενήλικες. Αυτό βοηθάει να κρατάτε τα πράγματα οργανωμένα.

Προσπαθήστε να κρατάτε παρόμοια πράγματα οργανωμένα μαζί. Ο ένας κάδος μπορεί να φιλοξενεί τα λούτρινα ζωάκια, ένας άλλος τα αθλητικά είδη. Αυτό διευκολύνει τη μνήμη σας. Το ίδιο και με τα ρούχα.

Διδάξτε στα παιδιά ότι δεν χρειάζεται να έχουν τεράστιους σωρούς πραγμάτων για να είναι ευτυχισμένα. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να παίξουν με όλα. Δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Με λιγότερα παιχνίδια, μπορούν να βρίσκουν τα πράγματα πιο εύκολα, να βλέπουν με τι μπορούν να παίξουν και μπορούν να έχουν καλύτερης ποιότητας πράγματα.