Δεν είναι μόνο τα παιδιά στις μέρες μας. Όλοι μας είμαστε μόνιμα εκτεθειμένοι σε πολλά ερεθίσματα και η συγκέντρωση είναι συχνά ένα απαιτητικό ζήτημα. Επομένως, πρέπει να κατανοούμε και να είμαστε ψύχραιμοι και υπομονετικοί με όσα παιδιά αποσπώνται εύκολα και δυσκολεύονται για παράδειγμα να μελετήσουν για το σχολείο.

Η απόσπαση της προσοχής, δεν είναι ωφέλιμο να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής στο σπίτι. Κι αυτό διότι εστιάζοντας στη δυσκολία του παιδιού, «χάνουμε» όλα τα δυνατά του σημεία. Το σημαντικό είναι να βοηθήσουμε ένα τέτοιο παιδί να διοχετεύσει την προσοχή του σε εκείνο που έχει να κάνει με σωστή οργάνωση και κατανόηση. Πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα του διδάξουμε την υπομονή

 

 

 

 

Βάζοντας την προσοχή σε… τάξη

 

 

 

Για να βοηθήσετε το παιδί με απόσπαση προσοχής:

 

 

Καθιερώστε ρουτίνες

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε σταθερά προγράμματα και δραστηριότητες. Έτσι, το παιδί θα μπορέσει να αποκτήσει συνήθειες και να παραμείνει καλύτερα συγκεντρωμένο.

 

 

 

 

Μάθετε τι του τραβά την προσοχή

Αναγνωρίστε ποια ερεθίσματα ενδιαφέρουν το παιδί, ποια είναι εκείνα που του τραβούν την προσοχή. Εάν το παιδί το προσελκύουν οι ήχοι (πχ της μουσικής), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς για να τραβήξετε την προσοχή του και να κάνετε ελκυστικό αυτό που θέλετε να του μεταδώσετε.

 

 

 

 

Σύντομα αιτήματα- σαφείς οδηγίες

Όταν θέλετε να ζητήσετε από το παιδί σας κάτι, θα πρέπει να το κάνετε με συγκεκριμένα, συνοπτικά μηνύματα και να προσθέτετε πληροφορίες σταδιακά. Με αυτόν τον τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να αποσπαστεί.

 

 

 

Βρείτε μεθόδους για να το βοηθήσετε να θυμάται τις υποχρεώσεις του

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μαζί μπορείτε να επιλέξετε τρόπους που θα χρησιμεύουν ως υπενθύμιση. Για παράδειγμα, να σημειώνετε τι πρέπει να γίνει σε έναν πίνακα, να έχει το παιδί μια ατζέντα ή να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι όταν είναι για παράδειγμα ώρα για μελέτη.

 

 

 

Οργανώστε τις προτεραιότητες

Καλό είναι το παιδί να ξεκινά με οποιαδήποτε εργασία απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και στη συνέχεια να προχωρήσει σε αυτά που απαιτούν λιγότερη προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο, όταν αρχίσει να αποσπάται, θα έχει ήδη τελειώσει ό,τι είναι πιο σημαντικό.

 

 

 

 

Σχετικά με το περιβάλλον και την ξεκούραση

Είναι σημαντικό να:

  • Παρέχετε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από συνεχή διέγερση (πχ. τηλεόραση ή βιντεοπαιχνίδια).
  • Φροντίζετε το παιδί να κάνει διαλείμματα όταν για παράδειγμα διαβάζει (πχ. για να φάει ένα σνακ).

 

 

*Έχετε τέλος κατά νου

Μερικές φορές, η απόσπαση της προσοχής των παιδιών οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ένα αίτημα ή αυτό που τους επισημαίνουμε. Επιπλέον, δεν βοηθάμε τα παιδιά να εστιάσουν όταν κάνουν κάτι και τους ζητάμε να κάνουν κάτι άλλο ή όταν εμείς οι ίδιοι ενώ συζητάμε μαζί τους, παίζουμε με το κινητό…

Τέλος, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πως μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη υποκείμενη κατάσταση, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να παρατηρείτε προσεκτικά τη συμπεριφορά του παιδιού και να μην αμελήσετε την επίσκεψη σε ειδικό για σωστή παρέμβαση σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού σας.