Όταν σκεφτόμαστε άτομα με επιχειρηματική νοοτροπία, τείνουμε να φανταζόμαστε έναν ενήλικα που έχει τη δική του επιχείρηση. Αυτή η ιδιότητα ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί θετική και για τα παιδιά καθώς μπορεί να τους ανοίξει πόρτες, όχι μόνο στο χώρο εργασίας μεγαλώνοντας αλλά και στις κοινωνικές τους σχέσεις και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Παραδοσιακά, από μικρή ηλικία εκπαιδευόμαστε κυρίως ώστε να γίνουμε καλοί υπάλληλοι. Οι ιδιότητες όμως που απαιτούνται για αυτόν τον σκοπό είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας. Στο σημερινό μεταβαλλόμενο και αβέβαιο κόσμο, τα παιδιά χρειάζονται την πρωτοτυπία και την πρωτοβουλία για να προχωρήσουν. Ποτέ λοιπόν δεν είναι αργά για να αλλάξουμε νοοτροπία και να συνοδεύσουμε τα παιδιά και σε αυτήν την πορεία μάθησης.

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ο πιο αποτελεσματικός (και παράδοξος) τρόπος να ευτυχίσουν

 

 

 

Γιατί να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική νοοτροπία στα παιδιά

 

 

Κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ενσταλάξουμε αυτή τη νοοτροπία στα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα, είναι:

 

 

Τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν τις δικές τους ευκαιρίες

Από μικρή ηλικία, τα παιδιά συνηθίζουν να συμμορφώνονται ανάλογα με τις επιλογές που τους προσφέρουμε και να περιορίζονται σε αυτές. Η επιχειρηματική νοοτροπία μπορεί να τα βοηθήσει να δουν παραπέρα και να σχεδιάσουν τη ζωή τους με τον τρόπο που επιθυμούν. Καταλαβαίνουν δηλαδή ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές από αυτές που μας προσφέρονται ή που μπορούμε να δούμε.

 

 

Η επιχειρηματική νοοτροπία προωθεί την αυτογνωσία

Μια επιχειρηματική στάση συνεπάγεται λήψη αποφάσεων. Για να γίνει αυτό, κανείς πρέπει να ξέρει τι του αρέσει, τι τον ενδιαφέρει και τι χρειάζεται. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζει ποια περιβάλλοντα και ποιες δραστηριότητες ευνοούν περισσότερο έναν συγκεκριμένο σκοπό. Όσον αφορά τα παιδιά, αυτή η νοοτροπία τους επιτρέπει για παράδειγμα να καταλάβουν ποιο στυλ μελέτης ταιριάζει στην προσωπικότητά τους ή ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες εκπληρώνουν τις επιθυμίες και τις προσδοκίες τους.

Αυτή η ικανότητα του να κατανοούν τον εαυτό τους και να δίνουν αξία στις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους, μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται πιο ικανοποιημένα και πιο επιτυχημένα από ό,τι αν ακολουθούν τα πρότυπα που πιθανώς τους έχουν επιβληθεί.

 

 

 

Καλλιεργείται η επιμονή και η ανθεκτικότητα

Η επιχειρηματικότητα συνεπάγεται τη γνώση του τρόπου οργάνωσης του χρόνου και των πόρων για την επίτευξη ενός στόχου. Αυτό απαιτεί προγραμματισμό, ανάλυση και καλή ικανότητα παρακολούθησης των ενεργειών κάποιου για να γνωρίζει το εάν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Η επιμονή, η ανθεκτικότητα και η ανοχή στην απογοήτευση καλλιεργούνται επίσης σαν αποτέλεσμα. Όλες αυτές οι ιδιότητες είναι χρήσιμες για κάθε παιδί και για όλους τους τομείς της ζωής του.

 

 

 

Ζουν με σκοπό να…

Για τα παιδιά, το να γνωρίζουν σε τι είναι καλά και να μπορούν να δουλέψουν πάνω σε αυτά είναι ένα μεγάλο δώρο που τους δίνει το σκοπό να συνεχίζουν να προσπαθούν. Η επιχειρηματική νοοτροπία μπορεί να τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν πως η φωνή και οι απόψεις τους είναι πολύτιμες και ότι μπορούν να απολαμβάνουν το ταξίδι καθώς αναπτύσσονται και εξελίσσονται σε ένα συγκεκριμένο τομέα.

 

 

Σφυρηλατούν το δικό τους όραμα για την επιτυχία

Αυτή η στάση βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν ότι τα προσόντα τους δεν καθορίζουν την αξία τους, ούτε βέβαια ο βαθμός στον οποίο ταιριάζουν με την πλειοψηφία. Επομένως, καταλαβαίνουν ότι ο καθένας μπορεί να έχει το δικό του όραμα επιτυχίας και να προσπαθεί να το εκπληρώσει.

 

 

 

Πώς να καλλιεργήσετε την επιχειρηματική νοοτροπία στα παιδιά

 

 

  • Αφήστε τα παιδιά να είναι αυτά που είναι και αποδεχτείτε τα άνευ όρων. Μην προσπαθείτε μονίμως να τα κάνετε να συμμορφωθούν ή να προσαρμοστούν σε αυτό που θεωρείται φυσιολογικό. Αντίθετα, βοηθήστε τα να αναγνωρίσουν τις προσωπικές ιδιότητες και τις αρετές τους.
  • Αφήστε χώρο για τη φωνή και τις απόψεις τους. Αντί να εφαρμόζετε ένα αυταρχικό στυλ γονικής μέριμνας, προτιμήστε το διάλογο. Αφήστε το παιδί σας να εκφραστεί, να συνεισφέρει, να επιλέξει και να αποφασίσει. Ενθαρρύνετε το να έχει τα δικά του κριτήρια και να μην είναι απλώς υπάκουο.
  • Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Η υπερπροστασία είναι ο χειρότερος εχθρός της επιχειρηματικής νοοτροπίας καθώς κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι δεν είναι ικανά να φροντίσουν τον εαυτό τους. Επομένως, αναθέστε ευθύνες στο παιδί σας που μπορεί να επιτύχει ανάλογα με την ηλικία του και με προσπάθεια. Αυτό θα αυξήσει την αυτοεκτίμηση και την αποφασιστικότητά του.
  • Ενθαρρύνετε μια νοοτροπία ανάπτυξης η οποία θα βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιδιότητες και οι δεξιότητες δεν είναι σταθερές και μπορούν να βελτιωθούν αν βάλουμε τα δυνατά μας.
  • Δώστε έμφαση στην προσπάθεια και όχι τόσο στο αποτέλεσμα. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με μεγαλύτερο θάρρος.
  • Διδάξτε στο παιδί πώς να διαχειρίζεται τα χρήματα και πώς να αποταμιεύει, να επενδύει και να μοιράζεται.
  • Συμμετέχετε σε ό,τι το ενδιαφέρει. Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί να εξασκήσει τις οργανωτικές του δεξιότητες και την ανθεκτικότητά του. Μια δραστηριότητα μπορεί να αφορά τη δημιουργία διακοσμητικών για την κρεβατοκάμαρά του έως τη δημιουργία μιας μικρής επιχείρησης για προσφορά στην οικογένεια και τους φίλους.
  • Φροντίστε να εκθέσετε το παιδί σε ποιοτικά πρότυπα. Άνθρωποι δηλαδή που αγαπούν το επάγγελμά τους και που έχουν πετύχει με τη στάση και τη νοοτροπία τους. Μπορεί να είναι άτομα από το στενό σας περιβάλλον, διασημότητες ή μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας.