Το κλειδί για να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί είναι να αποδεχτείτε ότι δεν θα είναι πάντα χαρούμενο. Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό λένε οι παιδοψυχολόγοι.

Όλοι πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ώστε να είναι ευτυχισμένα είναι να τα κάνουμε ευτυχισμένα. Αλλά στην πραγματικότητα, τα παιδιά ξέρουν πώς να είναι ευτυχισμένα και να βρίσκουν τη χαρά από μόνα τους. Απλώς δεν είναι ένα συναίσθημα που νιώθουν συνέχεια.

Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι και τα παιδιά επιτρέπεται να είναι θυμωμένα, κακόκεφα ή λυπημένα με κάποιον τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Μπορούν κι αυτά να πάθουν burnout

Όταν ένα παιδί είναι αναστατωμένο, οι γονείς συχνά ψάχνουν ενστικτωδώς τρόπους να του φτιάξουν τη διάθεση ή να του αποσπάσουν την προσοχή. Μπορεί να προσφέρουν μια σοκολάτα ή να πάνε βόλτα στο πάρκο.

Δεν είναι κακό να κάνετε ωραία πράγματα για τα παιδιά σας όταν δεν έχουν διάθεση, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει πάντα την πηγή αυτού που αναστατώνει το παιδί.

Η πηγή της αναστάτωσης

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η πηγή φαίνεται ασήμαντη. Όπως το να μην τους επιτρέπετε να παρακολουθήσουν άλλο ένα επεισόδιο ή να μην τους έχετε βάλει τα αγαπημένα τους μπισκότα στο πιάτο τους.

Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί πιστεύει ότι η αρνητική αντίδρασή του είναι σωστή και πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα – κάτι που δεν ξέρει διαισθητικά πώς να κάνει.

Θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα αναστατωμένο παιδί να πάρει μια βαθιά ανάσα και να προσπαθήσει να εκφράσει τα συναισθήματά του με λέξεις, λένε οι ειδικοί. Ή, αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού, ακόμη και αν πρέπει να μείνετε σταθεροί στην αρχική σας απόφαση. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για τους γονείς.

Η διαχείρηση

Η πραγματική δύναμη προέρχεται από το να μπορούν να έχουν αυτά τα αρκετά έντονα συναισθήματα, όπως ο θυμός και στη συνέχεια να τα διαχειρίζονται και να ξέρουν ότι «η μαμά ή ο μπαμπάς είναι ακόμα εκεί για μένα, δεν είναι θυμωμένοι μαζί μου, δεν πρόκειται να με παραμερίσουν».

Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού είναι πάντα περαστικά, εκτός αν υπάρχουν σημαντικά τραυματικά γεγονότα.

Τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα αρνητικά τους συναισθήματα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα που θα χρειαστούν ως επιτυχημένοι ενήλικες, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Ο φόβος αυτών των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα συμπεριφοράς. Τα παιδιά μπορεί να ντρέπονται για αυτά τα συναισθήματα και να έχουν σκέψεις αυτοαμφισβήτησης όπως: «Είμαι θυμωμένος, πρέπει να είμαι κακός. Κάτι δεν πάει καλά με μένα».