Ως γονείς έχετε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο παιδί σας από ό,τι μπορεί να αντιλαμβάνεστε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνετε το καλό παράδειγμα και να μάθετε στο μικρό σας αυτές τις καλές συνήθειες για να γίνει ένας χαρούμενος και υγιής ενήλικας:

1. Το φαγητό είναι «καύσιμο»

Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να χτίσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: 1 στα 3 έχει αυτό το πρόβλημα στα μάτια

Το φαγητό μας παρέχει ενέργεια και θρέψη, όμως προσφέρει, επίσης, εμπειρίες, χρόνο με την οικογένειά μας και πολλά ακόμη! Ας σταματήσουμε λοιπόν να επικεντρωνόμαστε μόνο στις θερμίδες.

Επιπλέον, oι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά στις αποφάσεις για τα γεύματα, να αποφεύγουν να πιέζουν την κατανάλωση τροφίμων και να παρέχουν μια ποικιλία υγιεινών επιλογών σε κάθε γεύμα, ώστε τα παιδιά να αισθάνονται περισσότερο έλεγχο και να αποφεύγονται οι αγώνες εξουσίας.

2. Ο ύπνος είναι δύναμη

Το κλειδί για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραμένει ευτυχισμένο και υγιές σε κάθε ηλικία είναι ο ποιοτικός και συστηματικός ύπνος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν ξέρατε ήδη, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι ακόμη και 39 λεπτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 100 παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών που ζούσαν στη Νέα Ζηλανδία και παρατήρησαν ότι εκείνα που κοιμόντουσαν 8 με 11 ώρες κάθε βράδυ, ήταν πιο υγιή.

Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για τα παιδιά;

  • Ενισχύει την ανάπτυξή τους.
  • Προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς.
  • Αποτρέπει την εμφάνιση παχυσαρκίας, επηρεάζοντας θετικά την ορμόνη της λεπτίνης.
  • Εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης.
  • Αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

3. Η κίνηση είναι ζωή

Κάνοντας γυμναστική και συμμετέχοντας σε αθλήματα, τα παιδιά επωφελούνται ποικιλοτρόπως. Πέραν της ψυχαγωγίας, της εκμάθησης της έννοιας της συνεργασίας και του σεβασμού, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και πολλών άλλων πολύτιμων εργαλείων ζωής, η συνολική υγεία και ευεξία των παιδιών ενισχύεται σημαντικά, εφόσον μέσα στα πολλά οφέλη της άσκησης είναι και η βελτίωση του ύπνου.

Η σωματική άσκηση βοηθάει και στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην καταπολέμηση του στρες. Επίσης, όταν εντάσσετε τη γυμναστική στη ζωή του παιδιού σας, το βοηθάτε να υιοθετήσει μια καλή συνήθεια που θα το ακολουθεί μεγαλώνοντας.