Οι παιδικοί φόβοι, όπως «τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι» και το σκοτάδι προκαλούν άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς που συχνά δεν ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν.

Οι φόβοι είναι κατά κανόνα μέρος της ομαλής ανάπτυξης κάθε παιδιού. Αποτελούν μια φυσιολογική αντίδραση προσαρμογής, που στόχο έχει να κινητοποιήσει το παιδί σε γεγονότα ή καταστάσεις που αποτελούν έναν φανταστικό ή πραγματικό κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης: «Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τους φόβους των παιδιών τους και να συνειδητοποιήσουν πως όσο παράλογοι κι αν αυτοί οι φόβοι ακούγονται, για εκείνα είναι πραγματικοί. Είναι σημαντικό επίσης να παραμένουν ήρεμοι, να δείχνουν ενσυναίσθηση και πάνω από όλα, να μην πιέζουν ποτέ τα παιδιά όταν είναι φοβισμένα.

O Νο 1 φόβος των παιδιών και πώς θα τον διαχειριστείτε

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα στην «Ελένη», όταν ένα παιδί λέει ότι φοβάται συνήθως οι γονείς του εξηγούν ότι ο φόβος του είναι παράλογος με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει απογοητευμένο γιατί νιώθει ότι δεν θα το καταλάβουν οι γονείς του.

«Μια μεγάλη φοβία ενός παιδιού είναι ο θάνατος των γονιών. Το παιδί αρχίζει να σκέφτεται πως αν πεθάνει η μαμά η ο μπαμπάς τι θα κάνει εκείνο. Ο γoνέας θα πρέπει να κατανοήσει τι του λέει το παιδί και να ακούσει τον φόβο του παιδιού».

Ο γονιός μπορεί να εξηγήσει στο παιδί ότι ο θάνατος είναι στη ζωή μας, παρ’ όλα αυτά εκείνοι μπορούν να δείχνουν ότι προσέχουν να είναι υγιείς για να είναι δίπλα στο παιδί.

«Είναι σημαντικό το παιδί να έχει το δικό του πρόγραμμα. Έτσι μαθαίνει να προσαρμόζεται και να έχει όρια. Το κάθε παιδί θέλει τους γονείς του να είναι δίπλα του και να νιώθει ασφάλεια από εκείνους», εξηγεί η ειδικός.

Δείτε το βίντεο