«Είναι απλώς ένα παιδί, δεν έχει κανένα λόγο να έχει κατάθλιψη». Αυτό είναι κάτι που ακούνε συχνά οι παιδοψυχολόγοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στα 5 παιδιά έχει κάποια διαταραχή που επηρεάζει την ψυχική υγεία. Και το 50% του συνόλου των ψυχικών ασθενειών που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους ξεκινά στην πραγματικότητα πριν από την ηλικία των 14 ετών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενθαρρύνομε τα παιδιά να κάνουν καθημερινή συζήτηση για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους μαζί μας.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ο πιο αποτελεσματικός (και παράδοξος) τρόπος να ευτυχίσουν

Είναι επίσης δυνατό να προωθήσετε την ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών σας μέσω καθημερινών συνηθειών. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη κάποιες από τις υγιεινές συνήθειες που χρειάζεται το παιδί σας για να διατηρείται σωματικά υγιές.

Ομοίως, υπάρχουν αρκετές καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να υποστηρίξετε την ψυχική τους υγεία.

1. Συνέπεια και ρουτίνα

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας θέλει να βλέπει την ίδια ταινία ξανά και ξανά; Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά αγαπούν την επανάληψη. Η επανάληψη τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου, επειδή ξέρουν τι να περιμένουν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ρουτίνες είναι τόσο χρήσιμες για τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία ενός παιδιού.

2. Οικογενειακό πρόγραμμα

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις ρουτίνες, τα προγράμματα θα μειώσουν επίσης τους αγώνες εξουσίας και θα οικοδομήσουν την ανεξαρτησία βοηθώντας τα παιδιά να ξέρουν τι να περιμένουν – και πότε.

Σκεφτείτε να διατηρείτε σταθερές ώρες ύπνου, γεύματα, διάβασμα και παιχνίδι κάθε μέρα. Η δημιουργία του οικογενειακού σας προγράμματος με τη συμβολή των παιδιών σας μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ, ειδικά καθώς μεγαλώνουν.

3. Καθημερινή αυτοφροντίδα

Όταν δημιουργείτε το καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειάς σας, μην ξεχνάτε να προσθέτετε χρόνο για αυτοφροντίδα. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να χαλαρώσουν όπως ακριβώς και οι ενήλικες. Δώστε και εσείς το πρότυπο να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Άλλωστε τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντάς μας.

Η αυτοφροντίδα μοιάζει διαφορετική για τον καθένα, αλλά μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πράγματα όπως ο περίπατος, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, το μαγείρεμα, η μουσική ή οι χειροτεχνίες.

4. Διασκέδαση

Φροντίστε να υπάρχει χρόνος για διασκεδαστικές δραστηριότητες. Γνωρίζουμε ότι το να παραμένουμε δραστήριοι και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας υγεία.

Είναι καλό να έχετε χρόνο για οικογενειακές δραστηριότητες, ακόμη και αν αυτό που κάνετε μαζί αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει «φωνή» στην οικογένεια.

Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τη δραστηριότητα για το παιχνίδι και να ακολουθήσετε το παράδειγμά του. Για μεγαλύτερα παιδιά, ρωτήστε τα ποια πράγματα θα ήθελαν να κάνετε ως οικογένεια. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τρόπους για να ενσωματώσετε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σας.

5. Συναισθηματική ρύθμιση

Ακριβώς όπως διδάσκουμε στα παιδιά τα χρώματα, τους αριθμούς και τα γράμματα, πρέπει να τα διδάξουμε και για τα συναισθήματά τους. Ξεκινήστε διδάσκοντάς τους απλά λέξεις συναισθημάτων και πώς αισθάνονται τα διάφορα συναισθήματα στο σώμα τους.

Στη συνέχεια, μπορείτε να συζητήσετε πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτά τα συναισθήματα. Να θυμάστε, κανένα συναίσθημα δεν είναι καλό ή κακό. Η δουλειά μας είναι να επικυρώσουμε το συναίσθημά τους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να ανταποκριθούμε καλύτερα στο πώς αισθάνονται.

Το να μιλάτε για τα δικά σας προσωπικά συναισθήματα και πώς τα αντιμετωπίζετε εσείς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθουν.

6. Αυτο-ομιλία

Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Ως ενήλικες, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να παρατηρήσουν και να αμφισβητήσουν την αρνητική αυτο-ομιλία τους ή τις ανακριβείς αντιλήψεις τους για τον κόσμο.

Ένας απλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να εξασκήσουν συνήθειες θετικής σκέψης είναι η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης. Για παράδειγμα, στο δείπνο, κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να μοιραστεί κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων και κάτι για το οποίο είναι περήφανος από εκείνη την ημέρα.

7. Κοινωνική σύνδεση

Η ένταξη στην κοινότητα, η κοινωνική υποστήριξη και η εμπιστοσύνη στους άλλους συνδέονται με τη θετική ψυχική υγεία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την ευγένεια προς τους άλλους, η οποία γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος για τη δημιουργία υγιών σχέσεων.