Τα μωρά, για να αναπτυχθούν σωστά, χρειάζονται διέγερση και υπάρχουν ασκήσεις που είναι ιδανικές για να τα βοηθήσουν. Στην ηλικία των 4 έως 6 μηνών συγκεκριμένα, τα μωρά γίνονται πιο ενεργά, περνούν περισσότερο χρόνο ξύπνια και είναι πιο δεκτικά στο περιβάλλον τους. Μπορείτε λοιπόν στο διάστημα αυτό να εφαρμόσετε τις παρακάτω ασκήσεις που θα βοηθήσουν τους μικρούς… εξερευνητές να «ωριμάσουν».

 

 

4+1 ασκήσεις ανάπτυξης για μωρά 4 έως 6 μηνών

 

 

#1 Προσπαθώντας να πιάσει τα παιχνίδια του

Βάλτε το μωρό σας μπρούμυτα και κρεμάστε ένα παιχνίδι σε μικρή απόσταση από πάνω του. Θέλοντας να το πιάσει, θα προσπαθήσει να στηριχτεί στο ένα χέρι και να πιάσει το παιχνίδι με το άλλο.

Όταν επαναλάβετε αυτήν την άσκηση, αλλάξτε τη θέση του μωρού ή τη θέση του παιχνιδιού για να έχει την ευκαιρία να ασκήσει και τα δυο του χεράκια.

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό και μπάνιο: Τι δεν πρέπει να λείπει για να γίνει η όλη διαδικασία… παιχνιδάκι;

 

 

#2 «Αεροπλανάκι»

Βάλτε πάλι το μωρό σας μπρούμυτα και δείξτε του ένα αντικείμενο που θα του τραβήξει το ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, τοποθετήστε αυτό το αντικείμενο μπροστά, αλλά μακριά του για να προσπαθήσει να το πιάσει. Θα δείτε πως το μωρό θα αρχίσει να τεντώνει τα χέρια και τα πόδια του και θα λυγίσει την πλάτη του. Μετά από 20- 30 δευτερόλεπτα, δώστε στο μωρό το αντικείμενο.

 

 

#3 Κάνοντας το μωρό κούνια…

Καθίστε στο πάτωμα με τα πόδια σας ίσια και τοποθετήστε το μωρό σας πάνω τους. Τα πόδια του μωρού πρέπει να είναι στο στομάχι σας και το κεφαλάκι του στα γόνατά σας.

Μετά, πιάστε τα δαχτυλάκια του και ξαπλώστε σηκώνοντας τα πόδια σας. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό σας θα σταθεί στο στομάχι σας. Στη συνέχεια, καθίστε ξανά και αφήστε το να ακουμπήσει στους μηρούς σας.

 

#4 Λαστιχένια παιχνίδια

Δώστε στο μωρό σας ένα λαστιχένιο παιχνίδι που κάνει ήχο. Σύντομα θα ανακαλύψει ότι πιέζοντάς το, κάνει θόρυβο. Τα μαλακά παιχνίδια είναι πολύ καλά γιατί αλλάζουν και σχήμα όταν τα μωρά τα σφίγγουν.

 

+1 Σηκώστε το ψηλά!

Να σηκώνετε το μωρό σας στον αέρα ως ανταμοιβή κάθε φορά που προσπαθεί να πει κάτι και κάντε κάτι επιπλέον που ξέρετε ότι θα του αρέσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να του δώσετε ένα παιχνίδι, να του τραγουδήσετε ένα τραγούδι κ.λπ.

 

*Αξιοποιήστε στο έπακρο αυτό το στάδιο, γιατί τα μωρά είναι πιο δραστήρια και πρόθυμα να συμμετάσχουν και σύντομα θα διαπιστώσετε εκ μέρους τους μια πιο «ώριμη» συμπεριφορά.