Χάρη στην επανάσταση του διαδικτύου και των social media, η προσέγγιση ενός εξαιρετικά μεγάλου κοινού δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά αντιθέτως, πολύ απλή. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και το φαινόμενο «influencers», άτομα δηλαδή που μπορούν, ειδικά στα παιδιά να ασκήσουν αυτό ακριβώς που λέει η λέξη: επιρροή.

Μέχρι που όμως φτάνει αυτή η επιρροή; Ποιος τελικά είναι ο ρόλος των influencers στη ζωή των παιδιών μας;

 

Διαβάστε επίσης: Διακοπές με την οικογένεια χωρίς στρες

 

Τι σημαίνει «influencer»;

Εν συντομία, ως influencer χαρακτηρίζεται ένα άτομο που έχει την ικανότητα να επηρεάζει μέλη ενός συγκεκριμένου κοινού και να διαμορφώνει τις απόψεις τους. Οι τομείς ενδιαφέροντος ή εξειδίκευσης του κάθε influencer μπορεί να είναι πάρα πολλοί, από ομορφιά και μόδα μέχρι ταξίδια και γυμναστική. Κάποια άτομα μπορεί επίσης λόγω της φήμης τους (αθλητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, μοντέλα) να χαρακτηρίζονται ως influencers.

 

Και τι σημαίνουν οι influencers για τα παιδιά μας;

Είναι πιθανό τα παιδιά σας να σας μιλούν για άτομα που θαυμάζουν αλλά εσείς δεν τους έχετε ακουστά. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς κανείς μπορεί να γίνει πλέον influencer «εν μία νυκτί».

Οι influencers είναι για πολλά παιδιά πρότυπα προς μίμηση και ένας τρόπος για να μοιράζονται με τους άλλους τα ενδιαφέροντά τους. Προσφέρουν δηλαδή στα παιδιά έναν χώρο όπου μπορούν να μοιραστούν τα χόμπι τους με άλλα άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να βοηθήσουν ένα παιδί να αισθανθεί μέρος ενός συνόλου.

Ακολουθώντας ενεργά έναν influencer, οι ακόλουθοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και δημιουργούν τη δική τους «κοινότητα». Εκεί, μπορούν να μοιράζονται απόψεις και εμπειρίες και να δημιουργούν τελικά μια κοινωνική σύνδεση.

Επιπροσθέτως, όταν ακολουθούν έναν influencer, η αυτοεκτίμησή των παιδιών μπορεί να ενισχυθεί καθώς αυτό το άτομο μιλά για τον τομέα ενδιαφέροντός τους με έναν πιο ελεύθερο, πιο ώριμο και πιο έντονο τρόπο, εκφράζοντας αυτό που τα παιδιά θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πουν.

Οι influencers μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αγοραστικές συνήθειες των παιδιών (είναι η τρίτη κατά σειρά επιρροή όταν τα παιδιά αποφασίζουν να αγοράσουν ένα προϊόν).

 

Επομένως, κάνουν «καλό» ή «κακό»;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σήμερα ο ρόλος των influencers είναι σημαντικός στη ζωή των περισσότερων παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων. Μπορεί εμείς ως ενήλικες να δυσκολευόμαστε να τον κατανοήσουμε αλλά δεν είναι ωφέλιμο να τον παραβλέπουμε ή να βιαστούμε να τον κρίνουμε.

Το παιδικό κοινό, μη έχοντας αναπτύξει ακόμα την απαραίτητη κριτική σκέψη, μπορεί να θαυμάζει και να ακολουθεί τα βήματα ενός influencer με απόλυτη ακρίβεια, τροποποιώντας τις απόψεις και τις συμπεριφορές του. Κι αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Από την άλλη όμως, ανάλογα με το πρότυπο του παιδιού, μπορεί και να είναι.

Χρειάζεται λοιπόν:

  • Να έχουμε γνώση για το ποιο είναι ακριβώς αυτό το άτομο που το παιδί μας ακολουθεί.
  • Να κατανοήσουμε το γιατί το παιδί το επέλεξε και σε τι βαθμό το επηρεάζει.
  • Να συζητάμε με το παιδί ώστε να καταφέρουμε να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στον δικό του «κόσμο».
  • Να προωθούμε κατάλληλα και υγιή πρότυπα, επιλέγοντας κι εμείς ως ενήλικες προσεκτικά τα άτομα που ακολουθούμε.