Θα μπορούσατε να περιγράψετε την παιδική σας ηλικία με μια λέξη; Ή να την αποτυπώσετε σε μια φωτογραφία; Ο γάλλος φωτογράφος Alain Laboile προσπάθησε να κάνει αυτό ακριβώς, στρέφοντας το φακό του στα 6 παιδιά του. Αποτέλεσμα, μια εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφική συλλογή, που πολύ εύστοχα της έχει δώσει τον τίτλο «Η οικογένεια»!

«Μέσα από τη δουλειά μου αποτυπώνω και απολαμβάνω την οικογενειακή μας ζωή: Μια ζωή στα άκρα, όπου το απόκοσμο συναντά την οικουμενικότητα της παιδικής ηλικίας», εξηγεί ο δημιουργός και συνεχίζει: «Το έργο μου αντικατοπτρίζει τον τρόπο ζωής μας, που περιστρέφεται γύρω από την αθωότητα των παιδιών μας. Και οι φωτογραφίες μου αποτελούν την πιο τρανταχτή μαρτυρία!».

Οι εικόνες αποτυπώνουν το είδος της παιδικότητας που τείνουμε να εξιδανικεύουμε: Απείθαρχη, ανέμελη, δημιουργική, περιπετειώδης, ευαίσθητη, γενναία. Είναι αυτή η παιδικότητα που πολλοί από εμάς φοβόμαστε ότι χάνεται μέσα στην προγραμματισμένη καθημερινότητα και το χρόνο που κυλάει και σιγά-σιγά στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα να είναι απλά… παιδιά!

«Η οικογένεια» είναι μια ευκαιρία για όλους μας να θυμηθούμε πόσο σπουδαίο είναι να αφήνουμε στα παιδιά μας αρκετό χρόνο και χώρο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, και μέσα από αυτά να ταξιδέψουμε κι εμείς για λίγο πίσω στην αξέχαστη εποχή της αθωότητας…