Το πιλάτες αποτελεί σήμερα μια από τις πιο διάσημες μεθόδους γυμναστικής. Είναι μια μέθοδος εκγύμνασης που προσφέρει δύναμη και ευλυγισία σε όλο το σώμα. Στο πιλάτες το σώμα και ο νους δουλεύουν μαζί σε ασκήσεις εδάφους ή σε ειδικά καλαίσθητα όργανα, για να πετύχει κάποιος μια αρμονική φυσική κατάσταση σε όλο το σώμα. Ξεκίνησε από την Αμερική, απέκτησε φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τα τελευταία χρόνια άρχισε να διαδίδεται και στην Ελλάδα.
Τι προσφέρει στο σώμα
 – Σας βοηθά να δυναμώσετε τον κορμό σας, τονώνοντας και επιμηκύνοντας τους κοιλιακούς και ραχιαίους μυς, κι έτσι να έχετε μια πιο άνετη εγκυμοσύνη, με λιγότερους ή και καθόλου πόνους της μέσης.
– Συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των μυών της λεκάνης κατά τον τοκετό, κάνοντας το περίνεο δυνατό και ευλύγιστο, ώστε να προστατευτεί κατά τη διάρκεια της γέννας και να αποφευχθούν αργότερα συμπτώματα ακράτειας.
– Συμβάλλει σε ένα πιο αποδοτικό κυκλοφορικό, λεμφικό και αναπνευστικό σύστημα.
– Βελτιώνει τη στάση του σώματος, διορθώνοντας τις όποιες ανισορροπίες στη σπονδυλική στήλη και έτσι φαίνεστε πιο ψηλή και λεπτή
– Αν συνεχίσετε την εξάσκηση και μετά τον τοκετό, θα χάσετε εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης, θα αποκτήσετε ένα γερό σώμα με πιο επίπεδη κοιλιά, λεπτή μέση, σφιχτούς γλουτούς και τονωμένα, λεπτά άκρα.
Η μέθοδος πιλάτες είναι μια ήπια και ασφαλής επιλογή ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Έτσι, σε κάθε τρίμηνο οι ασκήσεις διαφοροποιούνται σύμφωνα με τις αλλαγές που επιφέρει η εγκυμοσύνη στο σώμα σας. Βέβαια, πριν ακόμα ξεκινήσετε, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για να κάνετε πιλάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας -όπως άλλωστε συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο είδος άσκησης- είναι απαραίτητο να έχετε την άδεια του γυναικολόγου σας.
Άσκηση και για το μυαλό!
Το πιλάτες σας βοηθά επιπλέον να χαλαρώσετε και να καταπολεμήσετε το στρες. Στην πράξη, αυτό που σας χαλαρώνει είναι η απρόσκοπτη ροή του οξυγόνου στο σώμα σας. Μια από τις βασικές αρχές της μεθόδου είναι η σωστή αναπνοή, η οποία οξυγονώνει το σώμα και επιτρέπει στους μυς του σώματος να επιμηκυνθούν. Αναπνέοντας σωστά, το σώμα και το μυαλό χαλαρώνουν. Έτσι, θα καταφέρετε να χειριστείτε τις συναισθηματικές αλλαγές και τις μοναδικές στιγμές που περνάτε συγκεντρωμένες και με ανοιχτό μυαλό. Επίσης, θα σας βοηθήσει να έχετε τον έλεγχο της αναπνοής σας, κάτι πολύ σημαντικό για την ημέρα του τοκετού.
Η υγεία του μωρού
Το βασικό κίνητρο για ενδυνάμωση του κορμού είναι το να δημιουργήσετε ένα δυνατό στήριγμα για τη σπονδυλική σας στήλη και για το μωρό που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Η καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης αυξάνει την ενέργεια και βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Δυναμώνοντας, χαλαρώνοντας και επιμηκύνοντας συγκεκριμένους μυς με ασκήσεις πιλάτες μπορείτε να βοηθήσετε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό μπορεί να μειώσει τις ζαλάδες και τις ανακατωσούρες στο στομάχι. Θα έχετε πιο μεγάλη ελευθερία κίνησης, περισσότερη ενέργεια και θα πατάτε καλά στα πόδια σας αποφεύγοντας τραυματισμούς.
Tips
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμνασης. Το πιλάτες μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς, ειδικά εάν έχετε επιπλοκές ή πολύδυμη κύηση.
Εάν έχετε την έγκριση του γιατρού σας:
– Αναζητήστε έναν εκπαιδευτή που έχει ειδίκευση και εμπειρία σε πιλάτες για εγκύους.
– Προτιμήστε ατομικά μαθήματα ή μικρά γκρουπ και τάξεις ειδικά για εγκύους.
– Να είστε επιφυλακτικές με τάξεις που έχουν πολλά άτομα ή με εκπαιδευτές που δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα (πιστοποίηση).  
– Εσείς γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από κάθε άλλον, γι’ αυτό σεβαστείτε το και σταματήστε εάν έχετε κουραστεί ή εάν μια άσκηση δεν σας είναι ευχάριστη.
– Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
– Αποφεύγετε ασκήσεις σε ανάσκελη στάση ιδιαίτερα μετά τον 4ο μήνα.
Με τη συνεργασία της Βίκυς Κουταλιανού (πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες, εξειδίκευση σε πιλάτες, διατροφή, οστεοπόρωση, εγκυμοσύνη, www.pilates121.gr) και του Δρ. Στέφανου Χανδακά (MD MBA PHD, μαιευτήρας-γυναικολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).