Όλες οι γυναίκες που κυοφορούν γνωρίζουν, ότι η κατανάλωση ψαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη. Αυτό ισχύει για τα μικρά ψάρια, μια που όσο μεγαλύτερο σε όγκο και ηλικία είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο μπορεί να περιέχει. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του περιοδικού Consumer Report, ο κονσερβοποιημένος τόνος δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο μόλυνσης υδραργύρου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Από την άλλη πλευρά, ενώ η FDA (Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων), συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να περιορίσουν την πρόσληψη των ψαριών, ενώ προειδοποιεί επίσης, ότι μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να αφαιρέσει τελείως από τη διατροφή της τα θαλασσινά, δεδομένου ότι τα λιπαρά ψάρια έχουν σπάνια θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο. Οι κίνδυνοι για την υγεία Ο τόνος περιέχει υδράργυρο και η κατανάλωση υδραργύρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Ο φρέσκος τόνος συνήθως έχει υδράργυρο 0,93 μg ανά γραμμάριο (πρόκειται για σημαντική ποσότητα) και μπορεί να τρώγεται το πολύ δύο φορές το μήνα.  Η εμβρυϊκή έκθεση σε υδράργυρο, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης στο μωρό. Ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, ο υδράργυρος θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού και να προκαλέσει ακόμη και την καθυστέρηση του περπατήματος και της ομιλίας. Ενώ λοιπόν ο τόνος, περιέχει κάποια εξαιρετικά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και υγιή λίπη), περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνεται να καταναλώνεται με μέτρο.