Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Ψυχοσωματικής Ιατρικής, οι γυναίκες που ανησυχούν υπερβολικά για την εγκυμοσύνη τους έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν άγχος. Συνήθως φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε. Ο καταλληλότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το άγχος είναι να ενημερωθείτε από αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα, δηλαδή το γυναικολόγο ή τη μαία σας. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για μια κατάσταση καθώς και τον τρόπο για να την αντιμετωπίσετε, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε. Αν, παρ’ όλα αυτά, δείτε πως δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση, τότε ίσως πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχολόγο. Μερικές από τις δυσάρεστες σκέψεις που απασχολούν συχνά τις εγκύους είναι οι εξής:
Κάτι δεν πάει καλά με το μωρό
Αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι η πλειονότητα των μωρών γεννιούνται απόλυτα υγιή και φυσιολογικά – κατά συνέπεια οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ο φόβος σας είναι ελάχιστες. Εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη ανησυχία, π.χ. για κάποιο σύμπτωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, ζητήστε από το γυναικολόγο σας να σας εξηγήσει με ακρίβεια τι πληροφορίες δίνουν για την κατάσταση του εμβρύου εξετάσεις όπως οι υπέρηχοι, η αμνιοπαρακέντηση κλπ.
Δεν πρόκειται να αντέξω τον πόνο της γέννας
Ο γιατρός ή η μαία σας είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σας καθησυχάσουν, παρέχοντάς σας όποια πληροφορία χρειάζεστε για τη διαδικασία του τοκετού, αλλά και για τα μέσα που υπάρχουν πλέον για την ανακούφιση του πόνου. Καλό είναι, επίσης, να μιλήσετε μαζί τους και για την καισαρική τομή, για να μην αγχωθείτε περισσότερο εάν χρειαστεί την τελευταία στιγμή να καταφύγετε στο χειρουργείο.
Δεν θα είμαι καλή μητέρα
Οι περισσότερες έγκυοι έχουν κάνει αυτή τη σκέψη, ιδίως εκείνες που η σχέση τους με τη μητέρα τους δεν υπήρξε ιδανική. Πρέπει όμως να ξέρετε πως δεν χρειάζεται να γνωρίζετε εκ των προτέρων πώς να χειριστείτε τη σχέση σας με το παιδί σας, γιατί όλα όσα θα κληθείτε να κάνετε θα προκύψουν φυσιολογικά, σαν από ένστικτο. Μέχρι τότε, υπάρχουν δεκάδες βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να συζητήσετε την ανησυχία σας με φίλες σας που έχουν παιδιά.
Μήπως αποβάλλω;
Πρόκειται για άλλον έναν πολύ συνηθισμένο φόβο, κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Φροντίστε να τρέφεστε σωστά και να αθλείστε όσο μπορείτε, για να νιώθετε υγιής και σε καλή διάθεση. Συχνά, αυτός ο φόβος έχει τη ρίζα του στην ενοχή, γι’ αυτό προσπαθήστε να κόψετε κάθε κακή συνήθεια (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ κλπ.) που ξέρετε ότι μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Θα γεννήσω στη στάση του λεωφορείου
Ο λόγος για τον οποίο περιστατικά όπου γυναίκες γέννησαν μέσα στο ταξί ή στις σκάλες του σπιτιού τους γίνονται θέμα σε εφημερίδες και περιοδικά είναι ακριβώς επειδή συμβαίνουν πάρα πολύ σπάνια. Ειδικά στο πρώτο παιδί, οι πόνοι που οδηγούν σε γέννα είναι πάντα αναγνωρίσιμοι και διαρκούν αρκετές ώρες, ώστε να έχετε στη διάθεσή σας όλο το χρόνο που χρειάζεστε για να ετοιμαστείτε και να πάτε στο μαιευτήριο. Καθώς οι μέρες θα πλησιάζουν, φροντίστε να έχετε στο μυαλό σας μια εικόνα του τι ακριβώς θα κάνετε μόλις ξεκινήσουν οι πόνοι (σε ποιον θα τηλεφωνήσετε, με τι μέσο θα πάτε στο μαιευτήριο κλπ.), ώστε να νιώθετε έτοιμη ανά πάσα στιγμή.  
Κι αν αρχίσω να βρίζω τον άντρα μου στον τοκετό;
Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας και παραμείνετε συγκεντρωμένη σε αυτό που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια του τοκετού, είναι μάλλον απίθανο να αφήσετε το μυαλό σας να ξεφύγει σε άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις. Ακόμα όμως κι αν συμβεί, μη φοβάστε ότι θα γίνετε ρεζίλι. Οι άνθρωποι που θα είναι γύρω σας εκείνες τις στιγμές έχουν πιθανότατα δει και ακούσει χειρότερα.
Ο σύντροφός μου με θεωρεί χοντρή και καθόλου ελκυστική
Συζητήστε το μαζί του. Ίσως διαπιστώσετε ότι τα αισθήματά του για εσάς δεν έχουν αλλάξει καθόλου και εξακολουθεί να σας βρίσκει γοητευτική και ενδιαφέρουσα. Μιλήστε του ακόμα κι αν είστε εσείς εκείνη που δεν έχει καμιά όρεξη για σεξ. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και δεν πρέπει να χρεωθεί σε κανέναν από τους δυο σας.
Δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να φορέσω το τζιν μου
Κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αυτός ο φόβος ίσως ακούγεται υπερβολικά επιφανειακός, σε σύγκριση με άλλες σοβαρότερες έννοιες που μπορεί να έχετε. Όσο όμως η γέννα πλησιάζει, πολλές γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται το μετά, κυρίως εάν είχαν παραπανίσια κιλά πριν μείνουν έγκυοι. Φροντίστε να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε από την αρχή, για να χάσετε πιο εύκολα τα κιλά μετά, αλλά και για να ξέρετε πως κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εξασφαλίσετε μια τέλεια σιλουέτα λίγο καιρό μετά τη γέννα.  
Με τη συνεργασία της Νένας Γεωργιάδου (ψυχολόγος).