εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη ανα εβδομάδα | υγεία | ψυχολογία | διατροφή - fitness | τοκετός | μόδα-ομορφιά |

Μήπως, τελικά, κόβουμε τον ομφάλιο λώρο πολύ νωρίς;

10/06/2014
Από: Ζαχαρία Πηνελόπη |  σχολιάστε
Μήπως, τελικά, κόβουμε τον ομφάλιο λώρο πολύ νωρίς;
Η διάγνωση και η θεραπεία της νεογνικής ανεπάρκειας σε σίδηρο και της αναιμίας που προκαλεί αποτελεί συχνό θέμα προβληματισμού στα παιδιατρικά ιατρεία.

Τα βρέφη διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο λόγω της αυξημένης ανάγκης τους για σίδηρο κατά τη διάρκεια της ραγδαίας ανάπτυξής τους. Μιας και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος, η επάρκειά του έχει βαρύνουσα σημασία στα μωρά.

Κι ενώ τα συμπληρώματα σιδήρου συμβάλλουν στη θεραπεία αυτής της ανεπάρκειας, ένας εύκολος τρόπος που μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψή της είναι μια μικρή καθυστέρηση στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου μετά τη γέννα.

Στις περισσότερες χώρες συνηθίζεται ο ομφάλιος λώρος να κόβεται μερικά μόλις δευτερόλεπτα μετά τη γέννηση, αλλά σχετική έρευνα σουηδών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», αποκαλύπτει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το βρέφος από μια καθυστέρηση αποκοπής του ομφάλιου λώρου ακόμα και κάποιων δευτερολέπτων σε εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί αυτή η μικρή καθυστέρηση σε υγιή νεογέννητα εξασφαλίζει επαρκή επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους για ένα διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών και περιορίζει αισθητά την πιθανότητα εμφάνισης νεογνικής αναιμίας. Επιπλέον, δεν βρέθηκε καμία σύνδεση αυτής της ενέργειας με την εμφάνιση βρεφικού ίκτερου ή κάποιας άλλης επιβαρυντικής συνέπειας για την υγεία του μωρού.

Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι μια 3λεπτη καθυστέρηση στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου μπορεί να αυξήσει τον όγκο του αίματος στο νεογέννητο κατά 30%, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη αιμάτωση, πράγμα που έχει ποικίλα οφέλη ακόμα και για τα πρόωρα.

Η παροχή αίματος από τον πλακούντα είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των πνευμόνων στα βρέφη και να ξεκινήσουν όλες οι ζωτικές του λειτουργίες έξω από τη μήτρα. Η επιπλέον πρόσληψη σιδήρου από την καθυστέρηση αποκοπής του λώρου αποτελεί ένα απόθεμα 6-8 μηνών στον οργανισμό του, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει σιγά-σιγά να το προσλαμβάνει πλέον από τις τροφές.

Καθυστερώντας, λοιπόν, την αποκοπή του ομφάλιου λώρου επιτρέπουμε στον πλακούντα να συνεχίσει να διοχετεύει μεγάλες δόσεις αίματος και σιδήρου, ενώ παράλληλα μεταφέρει και ερυθρά αιμοσφαίρια, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και βλαστοκύτταρα.

«Αν περιμένετε έστω και 90 δευτερόλεπτα, θα δώσετε τη δυνατότητα στο μωράκι σας να πάρει όλα αυτά το τόσο σπουδαίο ‘υλικό’ για τη ζωή του», εξηγεί ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Βέβαια, η άμεση αποκοπή του λώρου είχε καθιερωθεί λόγω της πεποίθησης ότι έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος ακατάσχετης αιμορραγίας στη μητέρα, αλλά και εμφάνισης ίκτερου ή πολυκυθαιμίας στο μωρό. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα δεν σχετίζεται με το άλλο. Κι έτσι, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Διεθνής Ένωση Γυναικολογίας και Μαιευτικής τάσσονται πλέον κατά της πρόωρης αποκοπής του λώρου.

Ωστόσο, όπως σε κάθε άλλο ζήτημα υγείας, καλό είναι οτιδήποτε κάνουμε, τελικά να γίνεται μετά και από προσωπική έρευνα και συζήτηση με το γιατρό μας. 

Σχετικά Άρθρα

Ένα νέο τεστ έρχεται να μειώσει τα ποσοστά θνησιγένειας
Ένα ταξίδι με τον πιο επώδυνο προορισμό...Η εμπειρία της γέννησης ενός νεκρού βρέφους, είναι μια τόσο βαθιά  πληγή  για τους γονεί...
Τι κοινό έχει ο πλακούντας με το στόμα μας;
Νέα έρευνα αποκαλύπτει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για τον πλακούντα!Ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο πλακούντας αποτελεί ένα αποστειρωμένο...
Εσείς ξέρετε πόσα μικρόβια κρύβει ο πλακούντας σας;
Τα μωρά μέσα στην μήτρα δεν είναι τελικά τόσο προστατευμένα από τον έξω κόσμο, όσο θα περίμενε κανείς. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι...
Θα κάνατε ένα έργο τέχνης με τον πλακούντα σας;
Για κάθε γονιό, η γέννηση του παιδιού του αποτελεί ίσως το πιο σπουδαίο γεγονός της ζωής του. Πολλοί, ωστόσο, είναι αυτοί που, στην προσπάθε...
Πόσο ασφαλής είναι η γέννα στο σπίτι;
Αρκετά ασφαλής, σύμφωνα με νέα έρευνα, αλλά όταν πρόκειται για εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου και όταν γίνονται με τη βοήθεια εκπαιδευμέν...
Κάντε έξυπνα μωρά, τρώγοντας σωστά
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια ιωδίου κατά τη διάρκεια της κύησης συνδέεται με χαμηλές επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.