Είναι τόσο απαραίτητα όσο λένε τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού: Μάθετε τα πάντα γι’ αυτά!    Τα μαθήματα τοκετού, δεν είναι μόνο απαραίτητα για να προετοιμαστείτε σωματικά για τον τοκετό, αλλά και για να διώξετε το άγχος, να ξεπεράσετε τους φόβους σας και να χαλαρώσετε. Ακόμη τα μαθήματα τοκετού δίνουν την ευκαιρία και στο μπαμπά να συμμετάσχει στη διαδικασία του τοκετού! Τα μαθήματα πριν την γέννα μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την γέννα του μωρού σας, και να μάθετε τα πάντα για την φροντίδα και το τάισμα του μωρού σας. Θα σας βοηθήσουν επίσης να κρατηθείτε σε φόρμα και να νιώθετε όμορφα, μια που μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής καθώς και ασκήσεις για πριν την γέννα. Τα μαθήματα αυτά είναι ακόμη, μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους γονείς, να συζητήσετε για πράγματα που σας απασχολούν και να κάνετε καινούργιους φίλους.

Πότε να ξεκινήσω τα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού;

Τα μαθήματα γίνονται συνήθως μια φορά την εβδομάδα, το πρωί ή το απόγευμα και διαρκούν μια με δυο ώρες. Ορισμένα μαθήματα είναι μόνο για τις γυναίκες που γεννάνε σύντομα. Άλλα μαθήματα δέχονται και τους συντρόφους, είτε σε όλες τις συναντήσεις είτε σε ορισμένες, Συνήθως, ξεκινούν τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μέθοδοι, όπως η γιόγκα ή το προγεννητικό τραγούδι μπορεί να ξεκινήσει από τον πέμπτο μήνα. Το ίδιο ισχύει και όταν είσαι έγκυος σε δίδυμα. Από πού να πάρω πληροφορίες; Από το μαιευτήριο, τη μαία σας ή από φίλες σας που παρακολούθησαν τα μαθήματα. Ποια είναι η συχνότητα των μαθημάτων; Το ιδανικό είναι να παρακολουθείτε μία συνεδρία την εβδομάδα (το μάθημα διαρκεί από 1,5 ως 2 ώρες). Μπορεί να παρακολουθεί και ο μπαμπάς; Ναι, και μάλιστα σε κάποια μπορεί να συμμετέχει ενεργά.

Ποια θέματα καλύπτουν τα μαθήματα  ανώδυνου τοκετού

Υγεία κατά την εγκυμοσύνη Το τι συμβαίνει κατά τον τοκετό και την γέννα Το πώς να ανταπεξέλθετε στον τοκετό και πληροφορίες για την ανακούφιση του πόνου Ασκήσεις για να μείνετε σε φόρμα Ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της γέννας. Χαλάρωση -Φροντίδα και τάϊσμα του μωρού Η προσωπική σας υγεία μετά την γέννα Μαθήματα υπενθύμισης για αυτούς που έχουν και άλλα παιδιά Τα συναισθήματα σας κατά την εγκυμοσύνη, την γέννα και την μετέπειτα περίοδο. Ορισμένα μαθήματα θα προσπαθήσουν να καλύψουν αυτά τα θέματα. Άλλα μαθήματα θα επικεντρωθούν σε πιο συγκεκριμένα θέματα, όπως οι ασκήσεις, η χαλάρωση και η φροντίδα του μωρού. Ο αριθμός των διαφορετικών μαθημάτων πριν την γέννα διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Πού γίνονται τα μαθήματα; Τα μαθήματα μπορεί να γίνονται στο νοσοκομείο, από τις μαίες σε ιδιωτικά κέντρα (σε ομάδες), ή σε Κέντρα Υγείας, πάντα από μαίες. Συνήθως σας επιτρέπεται να ρίξετε μια ματιά στους θαλάμους τοκετού και ανάρρωσης του νοσοκομείου. Μπορεί επίσης να έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τους ανθρώπους που θα σας φροντίσουν όταν έρθει η στιγμή να γεννήσετε. Τα μαθήματα σκοπό έχουν να παράσχουν στις μέλλουσες μαμάδες αυτοπεποίθηση αλλά και χρήσιμες πληροφορίες. Στα μαθήματα αυτά οι έγκυες γυναίκες έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, όχι μόνο με το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά με τους άλλους γονείς επίσης… *Μαθήματα για συγκεκριμένες ομάδες όπως έφηβες και ανύπαντρες γυναίκες μπορεί να είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Ζητήστε παραπάνω πληροφορίες από την μαία σας, ή από το site http://www.semma.gr/