Γιατί χρειάζεστε σίδηρο στην εγκυμοσύνη; Αρχικά, ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για να δημιουργηθεί η αιμοσφαιρίνη, η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον, ο σίδηρος είναι σημαντικό συστατικό της μυοσφαιρίνης, του κολλαγόνου και πολλών ενζύμων και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Γνωρίζατε ότι η ποσότητα αίματος στο σώμα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Κατά συνέπεια, χρειάζονται επιπλέον ποσότητες σιδήρου για την παραγωγή περισσότερης αιμοσφαιρίνης και για να καλυφθούν οι ανάγκες του μωρού σας ενώ αναπτύσσεται, ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: 6 θρεπτικές τροφές για την έναρξη της συμπληρωματικής σίτισης

Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: ο αιμικός και ο μη αιμικός. Ο πρώτος βρίσκεται μόνο σε ζωικές πηγές και είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Από την άλλη πλευρά, ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτά, τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο και συμπληρώματα.

Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές σιδήρου. Εάν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει ζωική πρωτεΐνη, μπορείτε να λάβετε σίδηρο από όσπρια, λαχανικά και δημητριακά.

5 τροφές πλούσιες σε σίδηρο

#1 Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια πλούσια πηγή μη αιμικού σιδήρου. Τα φιστίκια, τα κάσιους, τα φουντούκια και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι μερικές μόνο από την πληθώρα των επιλογών που μπορείτε να προμηθευτείτε.

#2 Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά. Είναι γεμάτο με μη αιμικό σίδηρο και πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη συνολική υγεία.

#3 Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι πιθανώς περισσότερο γνωστές για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνης D. Ωστόσο, αποτελούν επίσης μια καλή πηγή σιδήρου.

#4 Μαύρη σοκολάτα

Με τη μαύρη σοκολάτα, όχι μόνο ικανοποιείτε τις λιγούρες σας, αλλά δίνετε και στο σώμα σας μια σημαντική δόση μη αιμικού σιδήρου. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο.

Είναι μια πλούσια και νόστιμη επιλογή υγιεινού γλυκού.

#5 Φακές

Οι φακές είναι μια από τις πιο γνωστές τροφές όσον αφορά την πρόσληψη σιδήρου. Είναι επιπλέον μια οικονομική και πολύ νόστιμη τροφή για καλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

*Προσοχή

Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση της υγείας σας και τις μοναδικές διατροφικές σας ανάγκες και είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.