Εάν το μωρό σας έχει ήδη συμπληρώσει τους έξι μήνες, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να εισάγετε κι άλλες τροφές στη διατροφή του εκτός από το γάλα, σύμφωνα πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου. Τα πολτοποιημένα τρόφιμα σε αυτή τη φάση είναι ιδανικά για να ξεκινήσετε τη συμπληρωματική σίτιση, καθώς είναι ασφαλή για το μωρό και απλά ως προς την προετοιμασία τους.

Σε έκθεση του 2023, ο ΠΟΥ εξηγεί ότι, περίπου στην ηλικία των έξι μηνών, οι ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες ενός μωρού είναι υψηλότερες από αυτές που παρέχει το μητρικό γάλα. Ως εκ τούτου, από αυτό το σημείο και μετά, οι νέες τροφές είναι απαραίτητες. Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι όταν ξεκινά η συμπληρωματική διατροφή, οι τροφές που θα εισαχθούν θα πρέπει να είναι υψηλής διατροφικής αξίας και να μην αποτελούν κίνδυνο όταν το μωρό τις καταπίνει.

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες ιδέες γευμάτων σε μορφή πουρέ για το μωράκι σας…

Διαβάστε επίσης: Άγγιγμα: Πώς βελτιώνει την ανάπτυξη του μωρού και την υγεία της μαμάς

#1 Πουρές με αβοκάντο και μπανάνα

Τα φυσικά σάκχαρα της μπανάνας παρέχουν ενέργεια για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, οι μπανάνες περιέχουν φρουκτοολιγοσακχαρίτες, οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής, είναι ένας τύπος πρεβιοτικού που προωθεί την ανάπτυξη εντερικών βακτηρίων ωφέλιμων για την υγεία.

Παράλληλα, το αβοκάντο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαϊκό λιπαρό οξύ, το οποίο συνδέεται με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

#2 Χυλός από κρέας

Το κρέας αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου. Ωστόσο, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πρωτεΐνης, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε εάν το μωρό σας είναι έτοιμο να το χωνέψει. Συνιστώμενες επιλογές είναι ο κιμάς από μοσχαρίσιο κρέας ή πουλερικά αναμεμειγμένα με πουρέ ντομάτας χωρίς φλούδα σε μικρές ποσότητες.

#3 Πουρές καρότου

Τα καρότα είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά των παιδιών και περιέχουν φυσικά σάκχαρα που παρέχουν ενέργεια. Πλούσια σε βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, βοηθούν στην καλή οπτική υγεία, φροντίζουν το δέρμα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

#4 Βελούδινο μπρόκολο με πατάτες

Το μπρόκολο περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες: υδατάνθρακες, αδιάλυτες φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη C και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Συνιστάται να μαγειρεύεται στον ατμό σε μπουκίτσες για να επιταχύνεται το μαλάκωμά του και να μην αποσυντίθεται η βιταμίνη C. Στη συνέχεια, μπορεί να υγροποιηθεί μαζί με κομμάτια μαγειρεμένης πατάτας, που θα μαλακώσουν την έντονη γεύση του. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο για να το εμπλουτίσετε.

#5 Πλιγούρι με μήλο

Το πλιγούρι βρώμης θεωρείται κύρια πηγή ενέργειας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, η περιεκτικότητά του σε διαλυτές ίνες, όπως η βήτα-γλυκάνη, το έχει κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στα δημητριακά.

Τα μήλα από την άλλη, όπως και οι μπανάνες, παρέχουν φρουκτολιγοσακχαρίτες, χρήσιμα πρεβιοτικά για την καλή υγεία της εντερικής μικροχλωρίδας του μωρού.

#6 Χυλός γλυκοπατάτας

Οι φυτικές ίνες που περιέχει η γλυκοπατάτα μπορούν να βελτιώσουν την πέψη ενώ τα φυσικά σάκχαρα λειτουργούν ως πηγή ενέργειας. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες αποτελούν πηγή βιταμίνης Α. Ένας καλός τρόπος για να ετοιμάσετε αυτό το γεύμα είναι να αφαιρέσετε τη φλούδα και αφού τυλίξετε την πατάτα σε αλουμινόχαρτο, να τη μαλακώσετε στο φούρνο και στη συνέχεια να την κάνετε πουρέ.

Επιλέξτε τα καλύτερα πολτοποιημένα τρόφιμα

Υπάρχουν φυσικά κι άλλες πολτοποιημένες τροφές που είναι επίσης θρεπτικές και πρακτικές. Ο παιδίατρος και ο διατροφολόγος σας θα σας παράσχουν την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με το ποια τρόφιμα πρέπει να ενσωματωθούν στη διατροφή του μωρού σας και σε τι ποσότητες.