Εάν περιμένετε περισσότερα από ένα μωρό, έχετε πολλές πιθανότητες να γεννήσετε νωρίτερα. Τα δίδυμα συνήθως γεννιούνται γύρω στη 36η εβδομάδα, τα τρίδυμα γύρω στην 33η, ενώ τα τετράδυμα συχνά κάνουν την εμφάνισή τους την 31η εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερα μωρά περιμένει μια γυναίκα τόσο περισσότερο μεγαλώνει η μήτρα της και προκαλεί συσπάσεις. Ο πρόωρος τοκετός δεν είναι η μόνη ιδιαιτερότητα που μπορεί να παρουσιάσουν τα πολύδυμα. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτόν τον λίγο διαφορετικό τοκετό σας.
Θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ο τοκετός μου;
Είναι πιθανό. Μπορεί, όμως, να είναι και λίγο πιο σύντομος. Από τη μια πλευρά, επειδή η μήτρα σας θα τεντωθεί πολύ, οι συσπάσεις σας μπορεί να είναι πιο αδύναμες και έτσι να χρειαστείτε περισσότερη ώρα για να φτάσετε στην πλήρη διαστολή των δέκα εκατοστών. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανό να έχετε περισσότερες συσπάσεις πριν τις ωδίνες και ο τράχηλός σας να έχει ήδη διασταλεί αρκετά. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα πολύδυμα έρχονται μερικές εβδομάδες νωρίτερα, η φάση των εξωθήσεων μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια γιατί και τα μωράκια θα είναι μικρότερα.
Ποιες επιπλέον προφυλάξεις θα πάρει ο γιατρός μου;
Προφανώς θα χρησιμοποιήσει ένα μόνιτορ για να παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό κάθε μωρού και ένα για να παρακολουθεί τις δικές σας συσπάσεις. Ίσως σας χορηγήσει ενδοφλέβια αντιβίωση στη διάρκεια των ωδίνων, εάν δεν έχετε κάνει εξετάσεις για τον στρεπτόκοκκο ομάδας Β, μια κοινή κολπική βακτηριακή λοίμωξη η παρουσία της οποίας ελέγχεται με καλλιέργεια κολπικού υγρού την 36η εβδομάδα. Χωρίς αυτή την προφυλακτική αντιβίωση μπορεί να περάσετε τη λοίμωξη στα μωρά. Τέλος, στις περισσότερες μαμάδες πολύδυμων προτείνεται επισκληρίδιος αναισθησία. Και οπωσδήποτε θα έχει ήδη προβλεφθεί το ενδεχόμενο να χρειαστείτε επειγόντως καισαρική τομή.
Θα χρειαστεί οπωσδήποτε καισαρική;
Εξαρτάται από τα μωρά σας και από τη σιγουριά που νιώθει ο μαιευτήρας σας. Εάν περιμένετε δίδυμα και το πρώτο μωρό έχει γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω, οι περισσότεροι γιατροί θα πρότειναν φυσιολογικό τοκετό. Ακόμη κι αν το δεύτερο μωρό έρχεται με τα πόδια, ίσως ο γιατρός σας μπορέσει να το γυρίσει με εξωτερικές μαλάξεις στην κοιλιά σας. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνει, ίσως επιχειρήσει τον τοκετό με ισχιακή προβολή. Εάν το πρώτο μωρό έχει ανοίξει καλά τον τράχηλο και τον κόλπο και το δεύτερο έχει περίπου το ίδιο μέγεθος, ο τοκετός αυτός θεωρείται ασφαλής.
Τα περισσότερα τρίδυμα και τετράδυμα ωστόσο γεννιούνται με καισαρική. Η παρακολούθηση περισσότερων από δύο μωρά στη διάρκεια του τοκετού είναι δύσκολη από οργανωτικής πλευράς. Επιπλέον, όταν τα μωρά είναι πολλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα είτε στη μητέρα είτε στα έμβρυα (π.χ. υψηλή πίεση αίματος στη μητέρα ή πίεση του ομφάλιου στα μωρά).
Με τι χρονική απόσταση θα γεννηθούν τα μωρά μου;
Στο φυσιολογικό τοκετό, τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με διαφορά 10-30 λεπτών μεταξύ τους. Με καισαρική τομή ο τοκετός είναι ακόμη πιο γρήγορος, με τα μωρά να βγαίνουν με διαφορά λίγων λεπτών.
Θα πάρουν αμέσως τα μωρά μου στην εντατική;
Εξαρτάται από την ηλικία της κύησης και το βάρος τους κατά τη γέννηση. Πολλά δίδυμα που γεννιούνται κοντά στο τέλος της κύησης πηγαίνουν στον κανονικό θάλαμο νεογνών. Μόνο το 20% των δίδυμων πηγαίνουν στην εντατική. Το ποσοστό φτάνει μέχρι 80% στα τρίδυμα και ακόμη περισσότερο στα τετράδυμα. Η διάρκεια της διαμονής τους στο νοσοκομείο διαφέρει. Τα δίδυμα κατά μέσο όρο μένουν 9-25 ημέρες, τα τρίδυμα από 11 ημέρες μέχρι 3 μήνες και για τα τετράδυμα και πάνω χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Ο χρόνος παραμονής στην εντατική θα εξαρτηθεί από το βάρος των μωρών και την ωρίμανση των πνευμόνων τους. Το επιθυμητό βάρος εξόδου είναι γύρω στα 2.500 γρ.
Τα μωρά μου κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές;
Εάν έχουν γεννηθεί πρόωρα, ναι. Αυτό γιατί οι πνεύμονες και το συκώτι είναι από τα όργανα που ωριμάζουν τελευταία και έτσι τα πρόωρα μωρά είναι πιο ευάλωτα στο σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (RDS) και στον ίκτερο. Ενώ ίκτερο παθαίνει μόνο ένα στα 20 μωρά, στα δίδυμα παθαίνει ένα στα πέντε, στα τρίδυμα ένα στα δύο και στα τετράδυμα τρία στα τέσσερα.
Η δική μου ανάρρωση θα είναι πιο δύσκολη;
Εάν υποβληθείτε σε καισαρική τομή, η ανάρρωσή σας δεν θα είναι πιο δύσκολη λόγω των περισσότερων μωρών. Εάν ο τοκετός είναι φυσιολογικός θα ταλαιπωρηθείτε λίγο παραπάνω. Εάν τα μωρά είναι πρόωρα, δεν θα κατεβούν στο γεννητικό κανάλι με ελεγχόμενο τρόπο, θα κατεβούν γρήγορα και να προκαλέσουν σχισίματα στον κόλπο ή τον τράχηλο. Επίσης, εάν η εγκυμοσύνη σας είχε επιπλοκές, π.χ. προεκλαμψία ή παραμονή στο κρεβάτι (συχνά φαινόμενα στα πολύδυμα), θα χρειαστείτε περισσότερο καιρό για να συνέλθετε. Οι μύες μπορεί να ατροφήσουν και να δυσκολευτείτε να ξαναβρείτε τη δύναμή σας.
Οι πιθανότητες;
–  1% είναι οι πιθανότητες να γεννήσετε δίδυμα με φυσιολογικό τοκετό.
–  3% των μωρών που γεννιούνται κάθε χρόνο είναι δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα.
–  20-40% είναι οι πιθανότητες να συλλάβετε πολύδυμα με φάρμακα γονιμότητας ή τεχνητή γονιμοποίηση.
–  74% αύξηση των διδύμων έχει σημειωθεί από το 1980 έως το 2000.
–  423% αύξηση των τρίδυμων, τετράδυμων και περισσότερων έχει σημειωθεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Με την συνεργασία της κας Μαρίας Παπαδοπούλου (Μαιευτήρας – γυναικολόγος)