Τώρα τελειώνει το πρώτο τρίμηνο, με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ζωτικών οργάνων και των βασικών σχηματισμών του παιδιού. Η πιθανότητα αποβολής του εμβρύου έχει μειωθεί κατά 65%.

Θα αισθάνεστε συχνότερα την ανάγκη να ουρείτε. Οι μεταβολές της αρτηριακής πιέσεως και κυρίως η πτώση της μπορεί να σας δημιουργήσουν αδυναμία και συχνούς ιλίγγους, ιδίως κατά την αλλαγή της στάσης σώματος.

Τα αγγεία στο στήθος σας μπορεί να είναι πλέον ευδιάκριτα, καθώς και μικρές προεξοχές εντός της άλω και γύρω από τις θηλές. Οι ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό σας μπορεί να σας οδηγήσουν σε εμφάνιση εξανθημάτων. Τα ούλα σας μπορεί να γίνουν πιο μαλακά και ευαίσθητα. Θα νιώθετε τα χέρια και τα πόδια σας ζεστά, εξαιτίας της υπεραιμίας. Μπορεί να σας ταλαιπωρούν  πονοκέφαλοι, ζαλάδες, δυσπεψία, καούρες και «φουσκώματα». Θα έχετε αυξημένη όρεξη και λαιμαργία. Να λαμβάνετε στη διατροφή σας θρεπτικά συστατικά, ιδίως βιταμίνες της ομάδας Β, που σας δίνουν ενέργεια και σας βοηθούν να καταπολεμήσετε την αναιμία. Να γνωρίζετε ότι η έλλειψη της βιταμίνης Β1, που περιέχεται στους υδατάνθρακες, προκαλεί άγχος και κατάθλιψη. Πλούσια σε βιταμίνη της ομάδας Β είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, η μαγιά μπίρας, οι ζωικές πρωτεΐνες (αυγά, κρέας, γάλα) και οι φυτικές πρωτεΐνες (όσπρια). Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (11η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 65 έως 78 χιλιοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 13-20 γραμμάρια.

Μπορεί στο τρισδιάστατο υπερηχογράφημα να δείχνει απόλυτα ολοκληρωμένο, ωστόσο το μωρό δεν μπορεί ακόμη να επιβιώσει στον έξω κόσμο. Τα εσωτερικά όργανα και κυρίως οι πνεύμονες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Τα έντερα έχουν μετακινηθεί κι άλλο προς το σώμα, ενώ το ήπαρ αρχίζει να εκκρίνει χολή και στο πάγκρεας αρχίζει να παράγεται ινσουλίνη. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα συνεχίζουν τη δική τους ανάπτυξη. Ο αυχένας έχει πλήρως διαμορφωθεί και υποστηρίζει τις κινήσεις της κεφαλής. Τα μάτια μετακινούνται στη τελική τους θέση και τα αυτιά ομοίως. Επόμενη εβδομάδα