Μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο, και πολλές από τις προηγούμενες ενοχλήσεις θα υποχωρήσουν. Θα αισθάνεστε και θα φαίνεστε ιδιαίτερα καλά. Να περιμένετε ότι θα πάρετε 5,4 κιλά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, από τα οποία τα 900 γραμμάρια αντιστοιχούν στο μωρό σας.

Μπορεί να έχετε ελαφριά δυσκοιλιότητα λόγω των αυξημένων επιπέδων προγεστερόνης, η οποία επιβραδύνει την κίνηση του εντέρου. Η πίεση που ασκεί η διογκούμενη μήτρα σας επηρεάζει επίσης το έντερο και δυσχεραίνει την καλή λειτουργία του. Η απλούστερη λύση είναι να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες, φρούτα και λαχανικά.  Μην ξεχνάτε το ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι των 125 γρ., 110 γρ. ανθότυρο, 75 γρ. μοτσαρέλα περιέχουν 300 mg ασβεστίου.  Στην καλή σωματική σας υγεία, συμβάλλει και η γυμναστική. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το είδος της άσκησης που είναι το πιο κατάλληλο για εσάς.  Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (12η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 80 έως 93 χιλιοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 25 γραμμάρια.

Μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επιταχύνεται η ανάπτυξη του μωρού, καθώς ωριμάζουν τα κυριότερα εσωτερικά όργανα. Ο πλακούντας το τροφοδοτεί με ορμόνες, θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Μπορεί να κινηθεί περισσότερο, να περιστρέφεται, να διπλώνει, να κάμπτει τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Λειτουργεί το νευρικό σύστημα. Τα βλέφαρα και τα νύχια των ποδιών εξακολουθούν να αναπτύσσονται, και ήδη έχει ίχνη μαλλιών στο κεφάλι του.  Επόμενη εβδομάδα