Ήδη έως τώρα θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεστε να κλείσετε το παντελόνι σας. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα για να αγοράσετε ρούχα εγκυμοσύνης. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε την αύξηση του βάρους σας και να μην ξεχνάτε ότι το επιτρεπτό όριο είναι τα δύο κιλά το μήνα.

  • Κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το γιατρό σας, θα σας μετρούν την αρτηριακή πίεση. 
  • Επειδή είναι σημαντικό να μην αρχίσετε να παίρνετε ανεξέλεγκτα βάρος, μην ξεχνάτε να μετράτε το βάρος σας, μία φορά την εβδομάδα το πρωί, νηστική, γυμνή ή με τα εσώρουχα, και πάντα στην ίδια ζυγαριά. 

Το μωρό σας (13η εβδομάδα)

Έχει ύψος από 104 έως 114 χιλιοστά, από την κορυφή έως τους γλουτούς, και ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια.

Σχηματίζονται τα φρύδια, ενώ συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα μαλλιά στο κεφάλι του. Τώρα αναπτύσσονται και οι μηχανισμοί που βοηθούν το παιδί να ακούσει. Τα μικροσκοπικά οστά του μέσου αυτιού αρχίζουν να σκληραίνουν, δεν έχει όμως ακόμη αναπτυχθεί το κέντρο της ακοής στον εγκέφαλο και το μωρό δεν έχει ακόμη την ικανότητα να αντιληφθεί τους ήχους που ακούει. Τα πλευρά και τα αγγεία διακρίνονται καθαρά κάτω από το διάφανο δέρμα του, που τώρα έχει αρχίσει να καλύπτεται με χνούδι, το οποίο το βοηθά να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός του. Επόμενη εβδομάδα