Το διατροφικό πλάνο της Fiona Kirk δεν είναι μια ακόμα εξαντλητική δίαιτα όπως τόσες άλλες. Είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που ενθαρρύνει την υγιεινή διατροφή και την κατανάλωση θρεπτικών τροφών, καθώς και έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής, που οδηγεί σε συρρίκνωση των λιποκυττάρων γρήγορα και αποτελεσματικά, παρέχοντας μόνιμα αποτελέσματα.

Η Fiona Kirk μετά από ιδιαίτερα προσεκτική μελέτη για την γρήγορη απώλεια βάρους και το άμεσο κάψιμο λίπους διαπίστωσε, πως όσοι το επιχειρούσαν, κατά ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 85 με 95 % ανακτούσαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το βάρος που κατάφεραν να χάσουν, ενώ μόνο ένα 15 % διατηρούσε το επιθυμητό βάρος και μετά το πέρας της δίαιτας. Σκέφτηκε λοιπόν ένα απλό πρόγραμμα που θα άλλαζε τον τρόπο ζωής και διατροφής του ατόμου, εντάσσοντας πιο υγιεινές συνήθειες στην ζωή του

Η δίαιτα που προτείνει η Fiona Kirk δεν είναι στερητική. Βασίζεται στην προσωπική της εμπειρία, αλλά και στην πεποίθησή της ότι κάποιος μπορεί να αλλάξει διατροφικές συνήθειες μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες. Όπως εξηγεί στο βιβλίο της «2 Weeks In The Fast Lane Diet», η επιτυχία της δίαιτας στηρίζεται στο κάψιμο των λιποκυττάρων μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και χυμών.

Οι τροφές που «καίνε» το λίπος

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο επιτρέπει μεγαλύτερο κάψιμο θερμίδων και λίπους. Εκτός από τον σολομό, το κάλιο βρίσκεται στο τυρί cottage, στο σπανάκι, στο μπρόκολο και τη φέτα!

Ω3 λιπαρά οξέα

Βρίσκεται στα καρύδια, το ψάρι, τα ρεβίθια, το αβοκάντο, τα φασόλια. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι το μυστικό για την μόνιμη απώλεια βάρους, αφού διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, αποτρέπουν την αποθήκευση των θερμίδων ως λίπος και ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες (βραδείας απορρόφησης)

Φασόλια, φακές, καλαμπόκι, καφέ ρύζι, ρεβίθια, βρώμη. Δεν έχουν πολλές θερμίδες, είναι καλά για το έντερο και αποθηκεύουν λιγότερο λίπος μετά το γεύμα.

Ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη είναι η κόκκινη χρωστική που δίνει το ροζ χρώμα στο σολομό, τις γαρίδες και τον αστακό και σαν ουσία έχει αποδειχτεί ότι μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια ενώ σε βοηθάει να κάψεις πιο γρήγορα το λίπος όταν γυμνάζεσαι.

Οι κανόνες του διατροφικού πλάνου της Fiona Kirk

Το πρωί και ως τις 11:30 επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση φρούτων εποχής.

Να αποφεύγονται οι αμυλούχοι υδατάνθρακες μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Τα γεύματα να είναι κάθε 2 με 3 ώρες, μικρά και συχνά.

Αποφύγετε να τρώτε μετά τις 7 το απόγευμα. Άφθονοι χυμοί, άφθονο νερό, σαλάτες, σούπες και φρούτα.

Η σαλάτα επιβάλλεται μαζί με το κάθε γεύμα.

Απαγορεύονται οι λευκοί υδατάνθρακες όπως τα μακαρόνια, το ρύζι και το ψωμί.

Γυμναστείτε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά. Πίνετε νερό κάθε 2 με 3 ώρες. Εάν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε μόνη σας τη σούπα σας, επιτρέπονται και οι έτοιμες!

  Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής

Δευτέρα

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα, ή χυμός φρούτων, ή smoothies

Ενδιάμεσα: Μια χούφτα ανάλατα καρύδια

Μεσημεριανό: Ζωμός βοδινού με κριθαράκι και σαλάτα

Ενδιάμεσα: Κράκερ και ένα αυγό

Απόγευμα: Σολομός στο γκριλ με ελάχιστο λάδι και λεμόνι

Τρίτη

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα, ή χυμός φρούτων, ή smoothies

Ενδιάμεσα: Βρώμη με σολομό και αγγούρι

Μεσημεριανό: Σούπα με πιπέρι και γλυκοπατάτα και σαλάτα

Ενδιάμεσα: Μία μπάρα δημητριακών

Απόγευμα: Κοτόπουλο στον ατμό ή στο γκριλ με πέστο και λίγο ελαιόλαδο

Τετάρτη

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα, ή χυμός φρούτων, ή smoothies

Ενδιάμεσα: Ωμά λαχανικά με χούμους

Μεσημεριανό: Ζωμός βοδινού με κριθαράκι και σαλάτα

Ενδιάμεσα: Βραστό αβγό και μία φέτα ζαμπόν

Απόγευμα: Σπανάκι με ντομάτα

Πέμπτη

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα, ή χυμός φρούτων, ή smoothies

Ενδιάμεσα: Κοτόπουλο με ντομάτα και καρύδια

Μεσημεριανό: Σούπα με αρακά και λάχανο και μία σαλάτα

Ενδιάμεσα: Ωμά λαχανικά με σάλτσα

Απόγευμα: Πικάντικες γαρίδες

Παρασκευή

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα, ή χυμός φρούτων, ή smoothies

Ενδιάμεσα: Σαλάτα με νερόβραστα φασόλια

Μεσημεριανό: Σούπα κοτόπουλου και λαχανικών και μία σαλάτα

Ενδιάμεσα: Ωμά λαχανικά με τυρί cottage

Απόγευμα: Αρνάκι λεμονάτο με λίγη κανέλα και ελαιόλαδο στο γκριλ

Σάββατο

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα, ή χυμός φρούτων, ή smoothies

Ενδιάμεσα: Φέτα και ελιές

Μεσημεριανό: Σούπα με σπανάκι και μία σαλάτα

Ενδιάμεσα: Μια χούφτα καρύδια και ξηρούς καρπούς

Απόγευμα: Χοιρινό με σάλτσα τσίλι στο γκριλ με φρέσκο μήλο και μέντα

Κυριακή

Πρωινό: Φρέσκα φρούτα, ή χυμός φρούτων, ή smoothies

Ενδιάμεσα: Ωμά λαχανικά με αβοκάντο

Μεσημεριανό: Σούπα κοτόπουλου και λαχανικών και μία σαλάτα

Ενδιάμεσα: Μπαστουνάκια σέλινου, ή λίγα καρύδια

Απόγευμα: Burger με γαλοπούλα

Πριν τον ύπνο

Βρώμη με ομελέτα ή φέτες γαλοπούλας

Ξηροί καρποί με τυρί κότατζ

Βρόμη με μέλι 

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος διατροφολόγος)