Τι κάνουν, και πως λειτουργούν τα ζευγάρια που διατηρούν έναν ευτυχισμένο γάμο; 5 επιστημονικές έρευνες μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

1. Επιλέγουν σύντροφο που ξοδεύουν το ίδιο

Ο οικονομικός αναλυτής Scott Rick από το University of Michigan’s Ross School of  Business και οι συνάδελφοι του ανέλυσαν τα οικονομικά εισοδήματα 1.000 παντρεμένων και μη ενήλικων και κατέληξαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από τους ίδιους όσον αφορά τον τρόπο που ξοδεύουν. Δηλαδή οι σπάταλοι διαλέγουν οικονόμους ενώ οι πιο σφιχτοί, επιλέγουν σπάταλους. Σύμφωνα όμως με την έρευνα τα ζευγάρια που διαφωνούσαν πάνω στα οικονομικά θέματα μακροπρόθεσμα οδηγούνταν στο χωρισμό σε αντίθεση με εκείνους που συμφωνούσαν!  

2. Κάνουν συχνά σεξ

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους το αν ταιριάζουν δύο άτομα σε σχέση με το χαρακτήρα παίζει δευτερεύοντα λόγο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ψυχολόγοι Michelle Russell and James McNulty του University of Tennessee. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science το συχνό σεξ μπορεί να γίνει το καλύτερο φάρμακο για ένα γάμο, ακόμη κι αν ο γάμος βρίσκεται σε κρίση.

3. Λένε συχνά «σ’ ευχαριστώ» και «εμείς»

Κι όμως σύμφωνα με τις έρευνες αυτές οι δύο λέξεις αποτελούν το κλειδί της επιτυχημένης σχέσης σύμφωνα με τους ερευνητές του Arizona State University. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση ζευγαριών που συμπεριφέρονταν μεταξύ τους ευγενικά ή εξωτερίκευαν τα θετικά συναισθήματα τους και κατέληξαν ότι αυτά τα άτομα είχαν και μακροχρόνιες και επιτυχημένες σχέσεις. Μια δεύτερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Psychology and Aging κατέληξε ότι τα ζευγάρια που μιλούσαν με το «εμείς», δήλωναν ευτυχείς με το γάμο τους σε αντίθεση με τα άτομα που χρησιμοποιούσαν συχνότερα το «εγώ»!    4. Παντρεύονται γρήγορα  Κι όμως αντίθετα με το κλισέ που λέει ότι: «όσο πιο καλά γνωρίζεις τον άλλο τόσο πιο επιτυχημένος θα είναι ο γάμος», οι σχέσεις που διαρκούν περισσότερο αλλά και είναι ευτυχισμένες είναι αυτές που οι σύντροφοι παντρεύτηκαν μέσα στον πρώτο χρόνο της γνωριμίας τους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η κοινωνιολόγος Kira Birditt, από το University of Michigan’s Institute for Social Research, όσο πιο πολύ καιρό γνωρίζεις το σύντροφό σου, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να τον χωρίσεις πριν το γάμο!   5. Προσπαθούν πολύ για τη σχέση τους Μια ρομαντική αγάπη μπορεί να διαρκέσει για πάντα αλλά μόνον όταν μοχθήσεις γι’ αυτήν μας πληροφορεί έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Review of General Psychology, σε δείγμα 6,000 ατόμων. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση τους επί 20 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κλειδί για να παραμείνει μια σχέση όμορφη είναι η σκληρή δουλειά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ζευγάρια που περνούσαν χρόνο μεταξύ τους αλλά και έδειχναν αληθινό ενδιαφέρον ο ένας για τις ανάγκες τους άλλου μπορούσαν και έλυναν πολύ πιο εύκολα τα προβλήματα που προέκυπταν σε αντίθεση με τα ζευγάρια που ήταν μεταξύ τους απομονωμένα.