μαμά

υγεία | ψυχολογία | διατροφή | σχέσεις | ομορφιά |

10 καλοκαιρινές απορίες για την περίοδό μας


Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
10 καλοκαιρινές απορίες για την περίοδό μας
Κάθε καλοκαίρι η περίοδος πρωταγωνιστεί στα καρνέ κάθε γυναίκας. «Να πάρω άδεια μετά την περίοδο μου;» «κι αν καθυστερήσει;» να μπω στη θάλασσα η όχι;» Ο ειδικός μας δίνει απαντήσεις στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την έμμηνο ρύση.


Μπορώ να μπω στη θάλασσα όταν έχω περίοδο;
Αυτό αφορά το πόσο εξοικειωμένη είναι κάθε γυναίκα με τη χρήση του ταμπόν. Ιατρικά, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την κολύμβηση κατά τις ημέρες της αιμορραγίας από την περίοδο. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τη θάλασσα τις δύο πρώτες ημέρες που η αιμορραγία είναι πιο βαριά. Ή τουλάχιστον το έντονο κολύμπι. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε όταν φοράμε ταμπόν είναι να το τοποθετούμε πάντα με χέρια καθαρά και να το αλλάζουμε κάθε δύο με τρεις ώρες.

Μπορώ να μπω στη θάλασσα από την πρώτη κιόλας μέρα;
Η «πρώτη μέρα» δεν είναι η ίδια για όλες τις γυναίκες και σχετίζεται κυρίως με την ηλικία. Στις ενήλικες γυναίκες οι δύο πρώτες μέρες της περιόδου είναι αυτές κατά τις οποίες η αιμορραγία είναι μεγαλύτερη και παρουσιάζονται συχνότερα κράμπες και πόνοι, ενώ στις νεαρές κοπέλες έχει παρατηρηθεί πως η έμμηνος ρύση ξεκινάει με σχετικά μικρή ροή αίματος, η οποία γίνεται μεγαλύτερη μετά την τρίτη ή τέταρτη μέρα. Θυμηθείτε επίσης ότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη θάλασσα ακόμα και κατά την έμμηνο ρύση, με το να κολυμπήσετε και γενικά να κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε μέσα και έξω από το νερό. Η κίνηση όχι μόνον επιτρέπεται κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά συστήνεται και ως μέθοδος αντιμετώπισης ακόμα και της δυσμηνόρροιας, η οποία ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες.

Τo μπάνιo στη θάλασσα με περίοδο μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητά μας;
Ένα πρόβλημα υπογονιμότητας (εάν υπάρχει) σε μια γυναίκα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Τα μπάνια στη θάλασσα κατά την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή της σίγουρα δεν είναι ένας από αυτούς!

Να ανησυχήσω αν κάνω μπάνιο στη θάλασσα και σταματήσει η περίοδος την επόμενη μέρα; Δεν είναι απίθανο ούτε σπάνιο να διακοπεί η περίοδός σας όχι μόνο την επόμενη μέρα ενός μπάνιου στη θάλασσα, αλλά και ύστερα από ένα μπάνιο στην μπανιέρα ή μετά από μια πολύ κουραστική μέρα. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για παροδική και απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, η οποία δεν προειδοποιεί απαραιτήτως για πρόβλημα στην υγεία σας.

Το νερό αυξάνει τους πόνους της περιόδου;
Οι γυναικολόγοι μας διαβεβαιώνουν πως όχι. Τουλάχιστον καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει να συνδέσει το μπάνιο στη θάλασσα με την αύξηση των πόνων της περιόδου.

Ο ήλιος και η μεγάλες θερμοκρασίες αυξάνουν την ροή του αίματος;
Δεν υπάρχει κάποια ιατρική έρευνα που να το επιβεβαιώνει. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο ήλιος και ο καύσωνας επιβαρύνουν την ήδη άσχημη διάθεση που έχουμε εξαιτίας της αιμορραγίας.

Μπορώ να καθυστερήσω ή να διακόψω την περίοδο μου τις ημέρες των διακοπών;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για διάφορους τρόπους και γιατροσόφια ώστε να καθυστερήσετε την περίοδό σας. Είναι αυτονόητο ότι η επιστήμη δεν τα παραδέχεται και δεν θα πρέπει να επιχειρήσετε κανέναν από αυτούς. Μπορείτε να καθυστερήσετε την έμμηνο ρύση με τη βοήθεια αντισυλληπτικών χαπιών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να τα πάρετε με δική σας πρωτοβουλία, ακόμα και αν πρόκειται για κάποια αγωγή που είχατε ακολουθήσει παλιότερα. Αν φοβάστε ότι η περίοδός σας θα συμπέσει με τις διακοπές σας, ζητήστε τη γνώμη γυναικολόγου, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να σας χορηγήσει αγωγή. Θυμηθείτε, όμως, πως μία αγωγή με αντισυλληπτικά δεν μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή θέλετε εσείς. Αν πρόκειται να φύγετε για διακοπές τον Αύγουστο για παράδειγμα, θα πρέπει να έχετε επισκεφτεί το γιατρό σας από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, όχι μία εβδομάδα πριν φύγετε. Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος ώστε τα χάπια να λειτουργήσουν σωστά και να μη φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα (π.χ. περίοδο σε μέρα που δεν την περιμένετε).

Το σεξ με περίοδο το καλοκαίρι μήπως εντείνει την αιμορραγία; 
Αυτό το ζήτημα είναι καθαρά προσωπικό. Ιατρικά δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη. Πολλές γυναίκες αισθάνονται αρκετούς πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου και το σεξ είναι το τελευταίο που θα ήθελαν να κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού και για λόγους υγιεινής και γιατί δεν ισχύει αυτό που λέγεται περί μη σύλληψης κατά τις δύσκολες ημέρες.

Οι κανόνες υγιεινής για την παραλία

Μην αφήνετε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώνει επάνω στο σώμα σας. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας είτε ένα δεύτερο μαγιό είτε ρούχα και εσώρουχα ώστε να αλλάξετε.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις βουτιές σε πολύ κρύες θάλασσες. Ειδικά όταν είστε αδιάθετη, ο οργανισμός σας προσπαθεί να αποβάλει αίμα και το κρύο νερό, το οποίο συμβάλλει στη συστολή των αγγείων, οπωσδήποτε δεν βοηθάει την κατάσταση.

Ποτέ μην ξαπλώνετε κατευθείαν στην άμμο ή στα βότσαλα, ακόμα και αν βρίσκεστε σε ακτή που μοιάζει πεντακάθαρη. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας ψάθα και πετσέτα, αφού ο κίνδυνος από μια μόλυνση ελλοχεύει.

Με τη συνεργασία της Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας-γυναικολόγος) 

7 λόγοι που καθυστερεί η περίοδος σας, ενώ δεν είστε έγκυος!
Αν δεν είστε έγκυος και η περίοδός σας καθυστερεί, είναι χρήσιμο να αναζητήσετε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Εμμηνόπαυση: Για πόσα χρόνια θα υποφέρουμε;
Για κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης κρατούν πολύ λίγο, για τις περισσότερες όμως η ταλαιπωρία διαρκεί πολύ! Μια νέα έρευνα, ...
10 «καυτές» απορίες για την περίοδό μας!
Γιατί πονάμε κατά την διάρκεια του σεξ και τι σημαίνει η έντονη αιμορραγία κατά την διάρκεια της περιόδου μας; 10 συχνές ερωτήσεις ζητούν απ...
Τι σχέση έχουν οι άντρες με τη γυναικεία εμμηνόπαυση;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιλεκτικό ζευγάρωμα των αντρών έχει επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα των γυναικών με το πέρασμα των χρόνων.
Οδηγός ψυχικής επιβίωσης για κουρασμένους γονείς!
Οι διακοπές είναι πολύ σημαντικές, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούμε σωματικά και ψυχικά, να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και τις ...
Γιατί οι άντρες προτιμούν τις γυναίκες με καμπύλες;
Οι καμπύλες τώρα δικαιώνονται! Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι άνδρες δείχνουν ξεκάθαρη πρ...

Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...Gallery
imommy small left arrow
imommy small right arrow
Απρ     25
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus