News

Πόσο 'επικίνδυνες' είναι οι πετσέτες της κουζίνας;

11/06/2018
Πόσο 'επικίνδυνες' είναι οι πετσέτες της κουζίνας;

Το μικροβιακό τους φορτίο μπορεί να συντελέσει στην αύξηση παθογόνων οργανισμών που με τη σειρά τους δίνουν το έναυσμα για τροφικές δηλητηριάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα ότι παράγοντες, όπως το μέγεθος της οικογένειας, το είδος της διατροφής, η επαναλαμβανόμενη χρήση μιας πετσέτας, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την ανάπτυξη παθογόνων στις πετσέτες της κουζίνας προκαλώντας πιθανόν τροφικές δηλητηριάσεις.


«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σύνθεση της οικογένειας και οι πρακτικές υγιεινής που ακολουθούνται στην κουζίνα επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών της κουζίνας. Επίσης παρατηρήσαμε ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης πιθανών παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις», εξήγησε η Δρ Σουσέλα Μπιραντζια-Χουρντογιαλ.

Το 49% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν μικροβιακή ανάπτυξη που αυξανόταν ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό. Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών, είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές. Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε μικροβιακή ανάπτυξη, το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο.

Να σημειωθεί ότι η επιστημονική ομάδα είχε συλλέξει 100 πετσέτες κουζίνας μετά από χρήση ενός μηνός. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια και τα αναγνώρισαν βάσει κλασσικών βιοχημικών δοκιμασιών.

Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους και σε εκείνες με παιδιά. Ο κίνδυνος κολοβακτηριδίων ήταν υψηλότερος όταν ήταν υγρές οι πετσέτες συγκριτικά με τις στεγνές, επίσης σε αυτές πολλαπλών χρήσεων και όταν οι οικογένειες δεν έκαναν φυτοφαγική διατροφή.

«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και εκείνες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», κατέληξε η ερευνήτρια.

της Μαίρης Μπιμπή

Σχετικά Άρθρα

Γιατί τα μωρά σε καροτσάκια είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τα μωρά και τα μικρά παιδιά στα καροτσάκια εκτίθενται συστηματικά σε ρύπανση, έως 60% μεγα...
Ο τοκετός την 39η εβδομάδα κύησης μειώνει τον κίνδυνο καισαρικής τομής
Η πρόκληση τοκετού κατά την 39η εβδομάδα κυοφορίας σε υγιείς εγκύους που αποκτούν το πρώτο τους παιδί συντελεί σε χαμηλότερα ποσοστά καισαρι...
Η βιταμίνη D δεν συμβάλει τελικά στην εμβρυϊκή ανάπτυξη
Σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, όσες εγκυμονούσες γυναίκες παρουσιάζουν...
"Έξυπνα" γυαλιά βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να αντιληφθούν τα συναισθήματα
H Google πρωτοπόρησε για ακόμη μια φορά κυκλοφορώντας ένα ζευγάρι "έξυπνα" γυαλιά, τα οποία διαθέτουν αναγνώριση φωνής και ειδικούς αισθητήρ...
Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων που «χτύπησε» τον Άκη Σακελλαρίου
Μετά τον πρόσφατο θάνατο του δημοσιογράφου Μάνου Αντώναρου από τη νόσο των λεγεωνάριων, ο δημοφιλής ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου νοσηλεύεται δι...
Μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού έως το 2030
H θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 9% μεταξύ 2015-2030 διεθνώς, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη....