Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πει ότι θα απαγορεύσει μία νέα υπηρεσία που λανσαρίστηκε από την TikTok στην Ευρώπη, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι «εξίσου εθιστική όσο τα τσιγάρα», εκτός εάν η εταιρεία προσφέρει «επιτακτικά» νέα στοιχεία ότι τα παιδιά προστατεύονται.

Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε εταιρεία-μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετά τον νόμο Digital Service Act που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης: «Ψηφιακή ανατροφή»- Είναι οι αυστηροί κανόνες η απάντηση;

Η επιτροπή έδωσε προθεσμία στην εταιρεία μέχρι την Τετάρτη για να «προσφέρει επιχειρήματα προς υπεράσπισή της, τα οποία θα αξιολογήσει προσεκτικά» προτού λάβει την τελική απόφαση σχετικά με τα μέτρα επιβολής.

Ο ψηφιακός επίτροπος, Thierry Breton, είπε ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα «απέτυχε» να αποδείξει ότι το TikTok Lite, το οποίο επιβραβεύει τους χρήστες για την παρακολούθηση κλιπ, συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο, περιγράφοντας την υπηρεσία ως «τοξική».

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα παιδιά μας»

Η νέα λειτουργία «παρακολουθήστε και λάβετε ανταμοιβή» προσφέρει στους χρήστες βραβεία όπως κουπόνια Amazon, δωροκάρτες μέσω του νομίσματος PayPal ή νομισμάτων TikTok για πόντους που κερδίζουν μέσω «εργασιών», οι οποίες περιλαμβάνουν παρακολούθηση βίντεο, επισήμανση περιεχομένου, παρακολούθηση δημιουργών ή πρόσκληση φίλων για συμμετοχή.

Ο Breton είπε στους δημοσιογράφους ότι το TikTok Lite «θα μπορούσε να είναι τόσο τοξικό και εθιστικό όσο τα τσιγάρα». Είπε ότι ενώ η κύρια εφαρμογή του TikTok πρόσφερε στους χρήστες «διασκέδαση και αίσθηση σύνδεσης», «υπάρχει επίσης σημαντικός κίνδυνος για τα παιδιά μας: εθισμός, άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, χαμηλό εύρος προσοχής».

Το TikTok έλαβε προθεσμία 24 ωρών την περασμένη εβδομάδα για να παράσχει αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με τη νέα υπηρεσία Lite, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα παιδιά να κολλήσουν με την παρακολούθηση βίντεο, σύμφωνα με τον Guardian.

Τη Δευτέρα η επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη υπό έρευνα σε σχέση με άλλες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των παιδιών.

«Ενώ αυτή η πρώτη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, η TikTok επέλεξε να κυκλοφορήσει το TikTok Lite, το οποίο υπό την αξιέπαινη υπόσχεση ότι θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε βίντεο… δημιουργεί οικονομικά κίνητρα για να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό σας», δήλωσε ο Breton.

«Εκτός και αν το TikTok παράσχει απαραίτητες αποδείξεις ασφάλειας, κάτι που δεν κατάφερε τώρα, είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε προσωρινά μέτρα DSA, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του ‘προγράμματος ανταμοιβής’ του TikTok Lite», έγραψε σε ανάρτησή του στο X ο ίδιος.