News

Πώς η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το παιδικό εντερικό μικροβίωμα

11/07/2018
Πώς η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το παιδικό εντερικό μικροβίωμα

Η διατροφή που κάνει μια γυναίκα την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει επίπτωση στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος του παιδιού που θα γεννήσει και η επίδραση αυτή μπορεί να ποικίλει ανάλογα και με το πως θα γεννήσει, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Microbiome.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Hitchcock στο Νταρμουθ, με επικεφαλής την Δρ Σαρα Λουντγκρεν, διαπίστωσε ότι το εντερικό μικροβίωμα των νεογνών έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό απαρτίζεται κυρίως από εντεροβακτήρια (~20%), βακτήρια Bifidus  (18,6%), βακτηριοειδή (10,44%) και στρεπτόκοκκο (8,10%).

Οι τρεις αυτές διακριτές ομάδες μικροβίων εντοπίστηκαν στο έντερο των νεογνών που είχαν γεννηθεί δια κολπικού τοκετού, ενώ διέφεραν στα παιδιά που είχαν γεννηθεί δια καισαρικής τομής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό που επηρέαζε το νεογνικό εντερικό μικροβίωμα ήταν η διατροφή της μητέρας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν περισσότερο στρεπτόκοκκο και κλωστρίδιο στο έντερό τους για κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων που κατανάλωνε η μητέρα τους ημερησίως. Το βακτήριο Bifidus ήταν μειωμένο στα παιδιά αυτά αν η μητέρα έτρωγε πολλά φρούτα, αλλά αυξημένο σε όσα είχαν γεννηθεί δια καισαρικής τομής σε σχέση με τη μητρική κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος. Τα παιδιά στην ομάδα της καισαρικής τομής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν περισσότερο στρεπτόκοκκο και κλωστρίδιο για κάθε επιπλέον μητρική μερίδα γαλακτοκομικών την ημέρα.

Για να επιβεβαιώσουν ότι η μητρική διατροφή επηρεάζει την υγεία του απογόνου μέσω πάντα του εντερικού μικροβιώματος, οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα κοπράνων από 145 νεογνά που είχαν ενταχθεί στο δείγμα της μελέτης New Hampshire Birth Cohort Study. Τα περισσότερα νεογνά είχαν γεννηθεί κολπικώς (66,9%) και είχαν τραφεί δια αποκλειστικού θηλασμού (70,3%) έως και την ηλικία των έξι εβδομάδων. Η μελέτη είχε συγκεντρώσει στοιχεία για τη μητρική διατροφή από την 24η έως την 28η εβδομάδα κυοφορίας.

της Μαίρης Μπιμπή

Σχετικά Άρθρα

Σε αυξημένα ποσοστά η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη
Σήμερα οι μέλλουσες μητέρες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κύησης, συγκριτικά με το παρελθόν, σύμφωνα με νέα ...
Αυτή είναι η ιδανική ώρα και εποχή για να κάνετε έρωτα αν θέλετε να γίνετε γονείς
Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να κάνουν έρωτα πριν από τις 07:30 το πρωί τους ανοιξιάτικους μήνες, αν θέλουν οι π...
Ποιο φύλο εμβρύου κρύβει περισσότερες πιθανότητες επιπλοκών;
Το φύλο του κυοφορούμενου εμβρύου ελέγχει τα επίπεδα των μεταβολιτών στο μητρικό αίμα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι κίνδυνοι εμφάνισης ορισμέ...
Συνδέονται τα γονίδια με τον πρόωρο τοκετό;
Μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που εμπλέκεται στη σηματοδότηση των στεροειδών πιθανόν να συντελεί στον πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτ...
Δεν αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου λόγω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Δεν προκύπτει αυξημένος κίνδυνος καρκίνου της μήτρας ή διηθητικού καρκίνου του μαστού μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, σύμφωνα με βρετανι...