News

Πώς η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το παιδικό εντερικό μικροβίωμα

11/07/2018
Πώς η διατροφή στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το παιδικό εντερικό μικροβίωμα

Η διατροφή που κάνει μια γυναίκα την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει επίπτωση στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος του παιδιού που θα γεννήσει και η επίδραση αυτή μπορεί να ποικίλει ανάλογα και με το πως θα γεννήσει, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Microbiome.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Hitchcock στο Νταρμουθ, με επικεφαλής την Δρ Σαρα Λουντγκρεν, διαπίστωσε ότι το εντερικό μικροβίωμα των νεογνών έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό απαρτίζεται κυρίως από εντεροβακτήρια (~20%), βακτήρια Bifidus  (18,6%), βακτηριοειδή (10,44%) και στρεπτόκοκκο (8,10%).

Οι τρεις αυτές διακριτές ομάδες μικροβίων εντοπίστηκαν στο έντερο των νεογνών που είχαν γεννηθεί δια κολπικού τοκετού, ενώ διέφεραν στα παιδιά που είχαν γεννηθεί δια καισαρικής τομής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό που επηρέαζε το νεογνικό εντερικό μικροβίωμα ήταν η διατροφή της μητέρας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν περισσότερο στρεπτόκοκκο και κλωστρίδιο στο έντερό τους για κάθε επιπλέον μερίδα φρούτων που κατανάλωνε η μητέρα τους ημερησίως. Το βακτήριο Bifidus ήταν μειωμένο στα παιδιά αυτά αν η μητέρα έτρωγε πολλά φρούτα, αλλά αυξημένο σε όσα είχαν γεννηθεί δια καισαρικής τομής σε σχέση με τη μητρική κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος. Τα παιδιά στην ομάδα της καισαρικής τομής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν περισσότερο στρεπτόκοκκο και κλωστρίδιο για κάθε επιπλέον μητρική μερίδα γαλακτοκομικών την ημέρα.

Για να επιβεβαιώσουν ότι η μητρική διατροφή επηρεάζει την υγεία του απογόνου μέσω πάντα του εντερικού μικροβιώματος, οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα κοπράνων από 145 νεογνά που είχαν ενταχθεί στο δείγμα της μελέτης New Hampshire Birth Cohort Study. Τα περισσότερα νεογνά είχαν γεννηθεί κολπικώς (66,9%) και είχαν τραφεί δια αποκλειστικού θηλασμού (70,3%) έως και την ηλικία των έξι εβδομάδων. Η μελέτη είχε συγκεντρώσει στοιχεία για τη μητρική διατροφή από την 24η έως την 28η εβδομάδα κυοφορίας.

της Μαίρης Μπιμπή

Σχετικά Άρθρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση φτάνει μέχρι τον πλακούντα
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μητρικής έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση του και του πρόωρου τοκετού, του χα...
Τα παιδιά που παίρνουν παρακεταμόλη στην αρχή της ζωής τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος
Ειδικά αν έχουν το ανάλογο γενετικό υπόβαθρο, μας ενημερώνει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής...
Οι γυναίκες που εργάζονται νύχτα έχουν αυξημένο κίνδυνο στον καρκίνου μαστού
Οι γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής ηλικίας που εργάζονται νύχτα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με καναδική&n...
Ανακαλύφθηκε συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και σχιζοφρένειας
Γενετικές αλλαγές που συντελούν στην εκδήλωση του αυτισμού στα μικρά παιδιά φαίνεται επίσης να είναι υπεύθυνες για τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα ...
Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ το περιοδικό «Mommy and Daddy»
Μαζί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο το περιοδικό «Mommy and Daddy»Το αγαπημένο περιοδικό όλης της οικογένειας!Μην χάσετε το φθινοπωρινό τεύχος:&nb...
Επιστροφή στα θρανία με DIY κατασκευές
Οι μαθητές είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι - πάρτε για παράδειγμα τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου...