Την επόμενη φορά που θα λιγουρευτείτε ένα τεράστιο κομμάτι γλυκού, θυμηθείτε ότι η μισή ποσότητα είναι ικανή να σας προσφέρει τη γλυκιά ικανοποίηση που ποθείτε.

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης. Στη μελέτη τους χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες και τους προσέφεραν τρία σνακ: σοκολάτα, μηλόπιτα και τσιπς. Στα άτομα της πρώτης ομάδας έδωσαν μεγάλες ποσότητες: 100 γρ., 200 γρ. και 80 γρ. αντίστοιχα, που αναλογούσαν σε 1.370 θερμίδες, ενώ σε εκείνα της δεύτερης έδωσαν μικρότερες ποσότητες: 10 γρ., 40 γρ. και 10 γρ. αντίστοιχα, που αναλογούσαν σε μόλις 195 θερμίδες.   Στην αρχή του πειράματος, τους ζήτησαν να αξιολογήσουν την πείνα τους και τη λαχτάρα τους για γλυκό. Το ίδιο τους ζήτησαν να κάνουν και 15 λεπτά μετά την ολοκλήρωσή του.

Αυτό, λοιπόν, που παρατήρησαν ήταν ότι οι εθελοντές της πρώτης ομάδας, παρόλο που κατανάλωσαν 77% περισσότερη ποσότητα γλυκών, δεν ανέφεραν ότι ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα σνακ που είχαν μόλις καταναλώσει, συγκριτικά με τη δεύτερη ομάδα, που είχε καταναλώσει μικρότερες μερίδες.

«Κάτι τέτοιο υπογραμμίζει τη σημασία του μεγέθους της μερίδας, καθώς μια μικρότερη μερίδα μπορεί τελικά να μειώσει την αίσθηση της πείνας ή -αντίστοιχα- να προσφέρει την αίσθηση του κορεσμού, οδηγώντας παράλληλα σε χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη», εξηγούν οι ειδικοί.