Είναι αλήθεια ότι ο καιρός όσο πάει και μας προδιαθέτει για εξορμήσεις και βόλτες στην ύπαιθρο. Η ζέστη αυξάνεται και τα ρούχα πάνω μας λιγοστεύουν. Κι αυτό ακριβώς είναι που επιτρέπει στα -κατά τα άλλα άκακα- κουνούπια να πραγματοποιούν τις δικές τους εξορμήσεις, κυρίως πάνω στο τρυφερό δερματάκι των παιδιών μας. Είναι η εποχή που παραμονεύουν πλέον παντού, λες και έχουν οργανωμένο σχέδιο επίθεσης! Ωστόσο, συχνά υπάρχουν παρανοήσεις σχετικά με την επικινδυνότητά τους. Η δρ. Τζάνετ ΜακΆλλιστερ, εντομολόγος στο «Κέντρο για Τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών» στις ΗΠΑ, καταθέτει την επιστημονική της άποψη για όλα όσα διαδίδονται κατά καιρούς για αυτά τα μικρά αρθρόποδα, διαχωρίζοντας το μύθο από την πραγματικότητα…

1. «Όλα τα κουνούπια είναι πάνω-κάτω ίδια»

Οι περισσότεροι άνθρωποι, παρόλο που συχνά αδυνατούν να αντιληφθούν οποιαδήποτε διαφορά ανάμεσα στα κουνούπια, υποθέτουν ότι, ακόμα κι αν υπάρχουν διαφορές, αυτές θα ήταν ανάξιες λόγου. Σύμφωνα με την ειδικό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «Κάθε κουνούπι ανήκει στην πραγματικότητα σε μια διαφορετική συνομοταξία, όπως ακριβώς συμβαίνει με ένα λιοντάρι και μια κατοικίδια γάτα, παρόλο που και τα δύο είναι αιλουροειδή. Έχουν τελείως διαφορετικές συμπεριφορές και προτιμήσεις σχετικά με το τι θέλουν να καταναλώσουν ή το πού θέλουν να ζήσουν». Μάλιστα, η επιλογή της… κατοικίας τους διαφοροποιείται κατά πολύ από είδος σε είδος. Για παράδειγμα, τα «αστικά» κουνούπια δεν μπορούν να ζήσουν στην ύπαιθρο, ενώ κάποια από αυτά προτιμούν μόνο συγκεκριμένες αστικές περιοχές. Κι αυτό το γεγονός είναι που καθορίζει το είδος της λοιμώδους ασθένειας στο οποίο είμαστε εκτεθειμένοι. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που τσιμπάνε τους ανθρώπους.

2. «Όλα τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες»

Σύμφωνα με τη δρ. ΜακΆλλιστερ, «υπάρχουν παραπάνω από 3.000 είδη κουνουπιών παγκοσμίως, αλλά από αυτά μόνο περίπου τα 200 είναι επικίνδυνα για την υγεία μας». Κι αυτό επειδή τα περισσότερα είδη δεν τσιμπάνε καν τους ανθρώπους – κάποια προτιμούν κυρίως τα αμφίβια και τα ερπετά. Όσον αφορά εκείνα από τα οποία απειλούμαστε, έχουν την τάση να απαντώνται σε συγκεκριμένα είδη. Για παράδειγμα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, μία από τις μεγαλύτερες απειλές της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, προέρχεται από το γένος Culex. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μόνο αυτό το γένος των κουνουπιών είναι ικανό να μεταφέρει τον ιό», σύμφωνα με την ειδικό. Απλά, αυτό το γένος ενοχοποιείται για την επιδημία που ξέσπασε, και οι λόγοι ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί από τους επιστήμονες.       

3. «Ένας ξηρός χειμώνας εξασφαλίζει λιγότερα κουνούπια το καλοκαίρι»

«Είναι αλήθεια ότι τα κουνούπια αναπαράγονται στα υγρά κλίματα, αλλά στην πραγματικότητα η ξηρασία αποτελεί το πιο γόνιμο κλίμα για τη μετάδοση των ασθενειών τους», τονίζει η ειδικός. Κι αυτό επειδή το πολύ νερό, που είναι συνήθως πιο βρόμικο και πλούσιο οργανικά, επιτρέπει τη διάδοση των μικροβίων που μεταφέρουν τα κουνούπια. Επιπλέον, με την έλλειψη υγρασίας, τόσο τα κουνούπια όσο και τα πουλιά (που κουβαλάνε αρκετές από τις λοιμώδεις ασθένειες που προέρχονται από τα κουνούπια και απειλούν την υγεία μας) συνωστίζονται στους περιορισμένους υδάτινους πόρους, τους οποίους μοιράζονται, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν το πιο εύπορο περιβάλλον μετάδοσης ασθενειών.

4. «Τα κουνούπια προτιμούν τους… γλυκοαίματους»

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι τα κουνούπια επιλέγουν ποιον θα τσιμπήσουν, αυτό δεν έχει καθόλου να κάνει με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας, τη μυρωδιά μας ή άλλα, παρόμοιου τύπου διαδεδομένα χαρακτηριστικά. «Κάθε είδος έχει διαφορετικά κριτήρια επιλογής του… θύματος, καθώς ελκύεται από μεμονωμένα στοιχεία», τονίζει η δρ. ΜακΆλλιστερ. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα κουνούπια δείχνουν ανεξαιρέτως μια ιδιαίτερη προτίμηση στο διοξείδιο του άνθρακα, το γαλακτικό οξύ και σε ορισμένα στελέχη βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται σε αυξημένες συγκεντρώσεις στον οργανισμό ορισμένων ατόμων. «Επιπλέον, καθένας μπορεί να καταστήσει τον εαυτό του επιθυμητό στόχο των κουνουπιών, απλά και μόνο κάνοντας έντονη γυμναστική, καθώς τότε ο οργανισμός παράγει έναν εθιστικό συνδυασμό από ιδρώτα, διοξείδιο του άνθρακα και γαλακτικό οξύ», προσθέτει η ειδικός.   

5. «Το σκόρδο απομακρύνει τα κουνούπια»

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα σκόρδου ή το καταναλώνουν ωμό προς αποφυγήν ενδεχόμενων τσιμπημάτων, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό ή κλινικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Αυτό που μπορείτε, ωστόσο, να κάνετε είναι να προμηθευτείτε κάποιο φαρμακευτικό εντομοαπωθητικό προϊόν, σε σπρέι ή αλοιφή, το οποίο θα έχει περάσει τις απαιτούμενες δοκιμές, προκειμένου να κρατήσετε τους ανεπιθύμητους καλοκαιρινούς επισκέπτες μακριά από το «αγαπημένο τους» δέρμα σας!