Ενώ μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει πολλά για τη σπουδαιότητα της στήριξης που πρέπει να παρέχουμε στο στήθος μας, γάλλοι ερευνητές έρχονται να μας πουν ότι καλό είναι να τα ξεχάσουμε. Το να φοράμε σουτιέν δεν προσφέρει τίποτα απολύτως ούτε στην αποφυγή των πόνων στην πλάτη μας, ούτε στη σφριγηλότητα του μαστού.

Όπως δημοσιεύεται στη γαλλική «The Local», μακροχρόνια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μπεσανσόν, στην ανατολική Γαλλία, καταδεικνύει ότι «τα σουτιέν είναι μια λανθασμένη αναγκαιότητα».

«Από άποψη φυσιολογίας, ιατρικής και ανατομίας, ο γυναικείος μαστός δεν αποκομίζει κανένα απολύτως όφελος με το να… αντιστέκεται στο νόμο της βαρύτητας. Αντιθέτως, μάλιστα, γίνεται όλο και πιο χαλαρός φορώντας σουτιέν», τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Jean-Denis Rouillon.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, που διήρκεσε παραπάνω από 15 χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις αλλαγές στο στήθος εκατοντάδων γυναικών, κάνοντας μετρήσεις με λογαριθμικό κανόνα και καλίμπρα, στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου. Όλες οι συμμετέχουσες κυμαίνονταν ηλικιακά από 18 έως 35 χρόνων.

Σε όσες εθελόντριες φορούσαν καθημερινά σουτιέν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «οι θηλές τους είχαν αρθεί μέσα σε 1 χρόνο κατά μέσο όρο 7 χιλιοστά σε σχέση με τους ώμους τους».

Μια 28χρονη γυναίκα, η οποία πήρε μέρος στη μελέτη, δεν φόρεσε ξανά σουτιέν από τότε, 2 χρόνια τώρα, και ούτε σκοπεύει να το κάνει στο μέλλον. «Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να μην το κάνω: Αναπνέω καλύτερα, νιώθω πιο ανάλαφρη και έχω αισθητά λιγότερες ενοχλήσεις από πόνους στην πλάτη», δήλωσε η ίδια με χαρά.