Δεν χρειάζεται να είσαι θεατρόφιλος ή λάτρης της κλασικής λογοτεχνίας για να εκτιμήσεις τις υπέροχες ιστορίες του Σαίξπηρ, με τους συναρπαστικούς χαρακτήρες και την άψογη χρήση της γλώσσας. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να επιχειρήσεις να φέρεις ένα παιδί σε επαφή με τον μαγευτικό κόσμο του Σαίξπηρ. Σας λέμε λοιπόν τρόπους για να μοιραστείτε την απόλαυση μαζί του! Μικρά μυστικά, τα οποία ασφαλώς μπορούν να εφαρμοστούν για κάθε βιβλίο που θα ήθελες να διαβάσεις με το παιδί σου προκειμένου να του μεταφέρεις από τη νεαρή του ηλικία τη σοφία των βιβλίων και της ανάγνωσης.

1. Διάβασε εσύ πρώτα την ιστορία που θες να μεταφέρεις στο παιδί ώστε να γνωρίζεις καλά τους χαρακτήρες. 

Το βιβλίο που θα ξεκινήσετε χρειάζεται να σου είναι γνωστό ώστε να μπορείς εσύ να υπογραμμίσεις στο παιδί  τα ενδιαφέροντα σημεία και βέβαια τα σημαντικά μηνύματά του.

2. Σημείωσε και απομνημόνευσε κάποια βασικά αποφθέγματα από το βιβλίο που θες να «μείνουν» και στο παιδί.

«Φιλοδοξία είναι και τα όνειρα», «Παίρνε τη γνώμη ολωνών, μα έχε τη δική σου κρίση». Να, για παράδειγμα, δύο φράσεις από τον Άμλετ που είναι απόσταγμα σοφίας.

3. Βρες θεατρικές παραστάσεις σαιξπηρικών έργων ή γίνε εσύ ο σκηνοθέτης με βοηθό το παιδί σου και παίξτε μια σκηνή που φάνηκε να του αρέσει κατά την ανάγνωση του έργου.

Τι καλύτερο από μια θεατρική παράσταση με την ποιότητα του Σαίξπηρ για να ξεκινήσει ένα παιδί την επαφή του και με το θέατρο; Πηγαίνετε μαζί στο θέατρο να δείτε Σαίξπηρ ή, αν δεν γίνεται αυτό, προσπάθησε να μεταφέρεις τη μαγεία του έργου στο… σαλόνι σας!

4. Ζωγράφισέ το!

Ιστορίες όπως του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, π.χ., ή όπως το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας μπορούν εύκολα να εικονογραφηθούν. Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές και μπόλικα λευκά χαρτιά θα φέρουν το παιδί σε επαφή με τον Σαίξπηρ.

5. Κάνε αναπαράσταση σκηνών με τα αγαπημένα του κουκλάκια ή ζωάκια.

Αν δεν αισθάνεσαι σιγουριά για το κατά πόσον μπορείς να κάνετε τη δική σας σαιξπηρική παράσταση με το παιδί,  δοκίμασε το παιχνίδι με τα αγαπημένα αντικείμενα του παιδιού σου: οι κούκλες και τα ζωάκια του λένε ατάκες από έργα του Σαίξπηρ. Θα το λατρέψει!

Με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ, ΤΟ ΒΗΜΑ προσφέρει 12 έργα του σπουδαίου συγγραφέα σε τρεις πολυτελείς τόμους.

Για να εφαρμόσεις τις παραπάνω συμβουλές, μη χάσεις  εκτάκτως Σάββατο 8 Μαΐου, δωρεάν με ΤΟ ΒΗΜΑ, τον Α΄ Τόμο με τέσσερα βιβλία ( Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Μακμπέθ, Ριχάρδος ο Β΄)  σε μια συλλεκτική έκδοση!

Βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες και σχολιάστε στο #shakespearegr  !

Το άρθρο βασίστηκε στο παρακάτω κείμενο:

http://www.simplyconvivial.com/2014/shakespeare-kids-easy-5-step-plan