Φυσικά όλα τα παιδιά έχουν τις χάρες τους και το καθένα ξεχωρίζει για κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του και της σκέψης του – αλλά πότε μπορούμε να πούμε ότι για ένα παιδί ότι πρόκειται πραγματικά για ιδιοφυΐα;

Οι γονείς 100 παιδιών που έχουν IQ πάνω από 140 και φοιτούν σε ειδικά σχολεία της Αμερικής, απάντησαν στο πώς κατάλαβαν ότι το παιδί τους ήταν χαρισματικό. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, τα βασικά σημάδια της ξεχωριστής ευφυΐας ενός παιδιού τους είναι τα παρακάτω:

1. Πρόοδος στην ομιλία και στην ανάγνωση

H ανάπτυξη της ομιλίας σε πολύ πρώιμο αναπτυξιακό στάδιο είναι ένα σημάδι που όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν. Συγκεκριμένα, οι γονείς ανέφεραν ότι ορισμένα παιδιά όχι μόνο ήξεραν μεγάλες και δύσκολες λέξεις αλλά και κατάφερναν να τις εντάξουν σε προτάσεις με σωστό νόημα. Έδειχναν επίσης ενθουσιασμένα που μπορούσαν να διαβάσουν σε ηλικία 2-3 ετών και κατάφερναν να απομνημονεύουν ολόκληρα παραμύθια.

2. Περιέργεια

Τα παιδία με υψηλό IQ δείχνουν περιέργεια. Θέλουν να ξέρουν πώς και γιατί γίνεται το καθετί, θέλουν να μάθουν ακόμη και πώς δουλεύουν τα παιχνίδια τους! Ρωτούν χιλιάδες ερωτήσεις και δεν σταματούν παρά μόνον όταν λύσουν όλες τις απορίες τους.

3. Μνήμη

Τα παιδιά υψηλού IQ έχουν αναμνήσεις από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Και επιπλέον, τους είναι εύκολο να θυμηθούν, π.χ., στατιστικά αγώνων και ιστορικά στοιχεία.

4. Φίλοι

Πολλά παιδιά με υψηλή ευφυΐα δεν καταφέρνουν να κάνουν μεγάλες παρέες, ενώ συχνότατα επινοούν φανταστικούς φίλους.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει υψηλό IQ. Περισσότερα θα βρείτε στο επίσημο site της MENSA: http://www.us.mensa.org/ 

Για μια πρώτη δοκιμή όμως και μια εξοικείωση με τα IQ Tests, αυτό το Σάββατο μη χάσετε με ΤΑ ΝΕΑ μια 36σέλιδη έκδοση με τα επίσημα τεστ IQ της MENSA, του παγκόσμιου οργανισμού για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας!