νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Εκρήξεις θυμού και παιδί: Πώς να τις αντιμετωπίσετε σε κάθε ηλικία

Από: Κατερίνα Νικολάου |  σχολιάστε
Εκρήξεις θυμού και παιδί: Πώς να τις αντιμετωπίσετε σε κάθε ηλικία
Από το ξέσπασμα στη μέση του διαδρόμου του σουπερμάρκετ μέχρι την άρνηση να φορέσει οτιδήποτε άλλο, εκτός από την αποκριάτικη στολή του, τα καπρίτσια των παιδιών μας θέλουν απλά τον κατάλληλο χειρισμό. 

Στο σουπερμάρκετ
Ηλικία αιχμής:
2 ετών 
Το παιδί κάθεται στο καροτσάκι και προσπαθεί να κατεβάσει από τα ράφια οτιδήποτε μπορεί να φτάσει. Κάποια στιγμή βαριέται και προσπαθεί να κατέβει. Εσείς επισπεύδετε τα ψώνια σας, αλλά στο ταμείο δεν αντέχει άλλο και ξεσπά σε φωνές και κλάματα. 
Τι να κάνετε: Είναι σημαντικό τα ψώνια να γίνονται σε ώρα που το παιδί δεν είναι πολύ κουρασμένο. Το σουπερμάρκετ δημιουργεί στα μικρά παιδιά υπερδιέργεση, λόγω της πληθώρας των ερεθισμάτων. Aξιοποιήστε πιθανές ευκολίες που σας παρέχονται (όπως παιδότοποι ή παιδικές γωνιές για λίγη ξεκούραση) και τη στιγμή της «κρίσης» απομακρυνθείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, χωρίς να αισθάνεστε ντροπή. Δεν είστε οι μόνες που το αντιμετωπίζετε. 

Στο λούνα παρκ
Ηλικία αιχμής:
2-3 ετών 
Είστε ήδη αρκετή ώρα, έχετε ξοδέψει μια μικρή περιουσία, έχει ανέβει σε ό,τι αυτοκινητάκι και αεροπλανάκι υπάρχει, αλλά ήρθε η ώρα να φύγετε. Δυστυχώς, το πιτσιρίκι σας δεν έχει την ίδια γνώμη. 
Τι να κάνετε: Περιγράφετε από πριν με μεγάλη σαφήνεια πόσα παιχνίδια θα παίξει το παιδί και ποιο θα είναι γενικά το πρόγραμμα της βόλτας σας. Φανείτε ευέλικτες, μην αφήνετε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, επιτρέψτε του ένα παιχνίδι ακόμα και απομακρυνθείτε τραβώντας το ενδιαφέρον του παιδιού στη συνέχεια της βόλτας, όπως την έχετε προσχεδιάσει. Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, σημασία έχει να αισθάνονται ότι υπάρχει συνέχεια και όχι ότι θα φύγετε από το λούνα παρκ. 

Στο τηλέφωνο  
Ηλικία αιχμής: 2-3 ετών 
Με το που σηκώνετε το ακουστικό, το παιδί -ενώ έπαιζε μόνο του ήσυχα-, τρέχει πάνω-κάτω στο δωμάτιο φωνάζοντας, για να τραβήξει την προσοχή σας. Προσπαθεί να σας πάρει το ακουστικό και σας χτυπά όταν δεν του το δίνετε. 
Τι να κάνετε: Διατηρείτε την ψυχραιμία σας, σταματάτε την επίθεση του παιδιού, κρατώντας τα χέρια του με σταθερότητα και ηρεμία, και συντομεύετε το τηλεφώνημα. Μετά, του εξηγείτε ότι, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, δεν μπορείτε να ασχοληθείτε και μαζί του. 

Η ώρα του ύπνου 
Ηλικία αιχμής: 4-6 ετών 
Πολλές φορές τα παιδιά αγανακτούν, επειδή νιώθουν ότι τους επιβάλλουμε να κοιμηθούν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μένουν ξύπνιοι.
Τι να κάνετε: Καθιερώστε ρουτίνα ύπνου, γιατί αυτό ανακουφίζει τα παιδιά και βοηθά στη σταδιακή μείωση της έντασης που έχουν (μπανάκι, πλύσιμο δοντιών, γάλα κλπ.). Αυτή η διαδικασία της προετοιμασίας για ύπνο καλό είναι να αρχίζει μισή ώρα πριν το βάλετε στο κρεβάτι. Φροντίστε να είστε κι εσείς χαλαροί, γιατί τότε η διαδικασία ύπνου κυλάει καλύτερα. Προσπαθήστε να ακολουθείτε αυτή τη ρουτίνα σε κάθε περίπτωση. 

Στην κουζίνα 
Ηλικία αιχμής: 1-3 ετών 
Για κάποιο λόγο, τα μικρά έλκονται από τα «απαγορευμένα» αντικείμενα που βρίσκονται στην κουζίνα. Παίρνουν το καρεκλάκι, σκαρφαλώνουν, ανοίγουν και αδειάζουν τα συρτάρια. Τα μαχαίρια, οι διακόπτες της ηλεκτρικής κουζίνας και οι καφετιέρες φαντάζουν στα μάτια τους σαν αντικείμενα που πρέπει να εξερευνήσουν. 
Τι να κάνετε: Τοποθετήστε όσο πιο ψηλά γίνεται τα επικίνδυνα αντικείμενα ή κλείστε με ειδικά σφάλιστρα κάποια ντουλάπια και συρτάρια. Βάλτε σε χαμηλά σημεία τα κουζινικά με τα οποία το παιδί μπορεί να παίξει με ασφάλεια και να σας συντροφεύσει όσο είστε στην κουζίνα. Αν έχετε διάθεση, κάντε τα παιδιά μικρούς μάγειρες ή βοηθούς, καθώς μαγειρεύετε. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην τα αφήνετε χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα. 

Στο ντύσιμο 
Ηλικία αιχμής: 4-6 ετών 
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το παιδί σας, χωρίς πολλές κουβέντες, φορούσε ό,τι αποφασίζατε εσείς. Τώρα, όμως, έχει άποψη, που τις περισσότερες φορές δεν συμφωνεί με τη δική σας. 
Τι να κάνετε: Σε αυτή την ηλικία, έχουμε συχνές διαφωνίες για το ντύσιμο, καθώς συντελείται η ψυχική διαδικασία ταύτισης με το φύλο μας και υπάρχουν ανταγωνισμοί με το γονέα του ίδιου φύλου. Φροντίστε να συμφωνήσετε από το βράδυ ή νωρίτερα για τα ρούχα που θα φορέσει. Ακολουθήστε μόνο γενικούς κανόνες για τη σωματική του υγεία (εποχή, θερμοκρασία) και την ασφάλειά του (π.χ. παπούτσια που δεν γλιστρούν). Οι προσωπικές σας απόψεις για την αισθητική και την ευπρέπεια (καλά ρούχα σε επίσκεψη) δεν είναι τόσο σημαντικές που αξίζει να έρθετε σε αντιπαράθεση με το παιδί

Με τα παιχνίδια του 
Ηλικία αιχμής: 2-4 ετών 
Εκνευρίζεστε κάθε φορά που βλέπετε το παιδί σας να μη δίνει σε άλλα παιδάκια πράγματα ή παιχνίδια που μερικές φορές μπορεί να μην είναι καν δικά του. Μπορεί να κρατάει κάτι τόσο σφιχτά και να αρνείται να το δώσει, ακόμα κι αν το τραβήξετε για να του το πάρετε. 
Τι να κάνετε: Το «μοίρασμα» είναι μια διαδικασία που μαθαίνεται, απαιτεί πολύ χρόνο, εξαρτάται από την προσωπικότητα κάθε παιδιού και επηρεάζεται από θέματα ζήλιας για κάποιο αδερφάκι. Η βασική ιδέα, που μπορείτε να επαναλαμβάνετε στο παιδί σας, είναι η εξής: «Όταν μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας, περνάμε καλύτερα με τους φίλους μας». Μην επιμένετε υπερβολικά εκείνη τη στιγμή και μην του αποσπάτε βίαια το παιχνίδι. Ειδικά αν είναι δικό του, δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα. 

Με τη συνεργασία της Ζέτας Κωνσταντινίδου (ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Σχολική Ψυχολογία). 

10 τρόποι να πείτε «όχι» στο παιδί χωρίς να πείτε... «όχι»
Στα παιδιά δεν αρέσει καθόλου να ακούν όχι, με αποτέλεσμα εμείς οι γονείς κάποιες φορές να πρέπει να διαπραγματευόμαστε με τις ώρες για το.....
Πώς να μάθουμε στα παιδιά να διαχειρίζονται το θυμό τους
Φυσικά και δεν είναι δυνατόν το παιδί σας να μην θυμώνει, να μην νευριάζει ή μην ενοχλείται. Το ζήτημα είναι πώς θα μάθει να εκφράζει με πιο...
Τι κρύβει στο  μυαλό του ένα νήπιο;
Η ευφυΐα και η συμπεριφορά ενός νηπίου, συχνά μας αφήνει άφωνους ή μας βγάζει… νοκ άουτ. Αποκωδικοποιήστε τη συμπεριφορά του και μάθετε πώς ...
Γιατί τα νήπια φέρονται παράξενα;
Γιατί τα νήπια θέλουν να τρέχουν γυμνά, να τρώνε λάσπες και να χώνονται σε κουτιά ξέροντας ότι θα κάνουν έξαλλους τη μαμά και τον μπαμπά; Κι...
Παιδί και απογοήτευση: Πώς να του μάθουμε να τη διαχειρίζεται!
Η ζωή είναι ωραία, αλλά και άδικη...Γι' αυτό θα πρέπει να βοηθάμε τα παιδιά μας, να αποδεχτούν τα αναπόφευκτα «πάνω» και «κάτω» της ζωή...


Q&A
Είχα σταματήσει να δουλεύω από τότε που έμεινα έγκυος στην κόρη μου, που είναι σήμερα 8 ετών. Όμως, λόγω της οικονομικής κατάστασης, χρειάζε...
Έχω ένα αγοράκι 9 μηνών και ακόμη δεν κοιμάται καλά. Κατά τη διάρκεια της μέρας κοιμάται μόνο ένα μισάωρο στις 11.00 το πρωί και ένα στις 3....
Καλησπέρα έχω ένα γιο 5 1/2 μηνών έχω παρατηρήσει τώρα τελευταία γυρνάει το κεφάλι δεξιά και αριστερά σαν να ενθουσιάζεται. Επίσης καμία φορ...


Gallery
imommy small left arrow
imommy small right arrow
Απρ     25
ημερολόγιο
ημερολόγιο
εγκυμοσύνης
ημερολόγιο
παιδιού
comments powered by Disqus