Οι ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν οι υπερήρωες βασίζονται κυρίως στα κόμικς και είναι συνήθως κατάλληλες για όλη την οικογένεια, οπότε οι γονείς μπορούν να τις απολαύσουν παρέα με τα παιδιά τους. Πέρα, όμως, από την ψυχαγωγική τους πλευρά, η ουσιαστική τους συμβολή αφορά το γεγονός ότι μαθαίνουν στα παιδιά να ζουν «ηρωικά». Να μη φοβούνται να τολμήσουν, να πιστεύουν στο «καλό», αλλά κυρίως στον ίδιο τους τον εαυτό. Ο οποίος, βέβαια, με προσπάθεια και επιμονή, είναι ικανός να κάνει… θαύματα!

Μπάτμαν: «Ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας»

Το δίδαγμα του Μπάτμαν είναι το εξής: Δεν χρειάζεται να γεννηθεί κανείς με υπερδυνάμεις, προκειμένου να γίνει ήρωας. Ο Μπρους Γουέιν, στην καθημερινότητά του, ούτε πετάει ούτε είναι ημίθεος ούτε μεταμορφώνεται όταν θυμώνει. Απλά «πολεμάει» τους κακούς.  

Σούπερμαν: «Μην αποκαλύπτεις τις αδυναμίες σου»

Ο Σούπερμαν είναι το πρότυπο μοντέλο ρόλου. Είναι ένας συμπαθητικός καθημερινός τύπος – πρακτικά, τέλειος σε όλα. Ωστόσο, κάνει ένα καθοριστικό λάθος: Δεν διαφυλάττει το μυστικό της καταγωγής του, που αποτελεί και την «Αχίλλειο πτέρνα» του. Κι έτσι καθιστά τον εαυτό του ευάλωτο στα χέρια του εχθρού. Συμπέρασμα: Οι αδυναμίες μας καλό είναι να… μένουν μεταξύ μας!    

Θορ: «Δύναμη πρέπει να έχουν μόνο όσοι την αξίζουν»

Το ξέρετε ότι το πολεμικό σφυρί του πρωταγωνιστή, το Μγιόλνιρ, έχει πάνω του χαραγμένο το ρητό: «Όποιος κρατάει αυτό το σφυρί, αν το αξίζει, θα αποκτήσει τη δύναμη του Θορ»; Κι αυτό ακριβώς είναι το δίδαγμα: Ακόμη κι αν δεν έχεις θεϊκή καταγωγή, αν είσαι άνθρωπος δίκαιος και ηθικός, θα έχεις τη δύναμη να κάνεις σπουδαία πράγματα.   

Σπάιντερμαν: «Η δύναμη απαιτεί και υπευθυνότητα»

Ο Μπεν, ο θείος του Πίτερ Πάρκερ, του λέει: «Μαζί με την υπέρτατη δύναμη έρχεται και η υπέρτατη υπευθυνότητα». Και πράγματι πρόκειται για μια σπουδαία συμβουλή, που σημαίνει ότι δεν αρκεί απλά να έχεις δύναμη, αλλά απαιτείται και απόλυτη συναίσθηση της σωστής χρήσης της, για καλό σκοπό με όραμα και ανθρωπιά.

Professor X: «Υπάρχουν και οι ξεχωριστές ικανότητες»

Ο καθηγητής Τσαρλς Εξέβιερ, που δημιούργησε την ομάδα των υπερηρώων X-men, είναι ανάπηρος, άρα και ανίκανος; Κάθε άλλο. Μπορεί να είναι παραπληγικός, αλλά διαθέτει έναν από τους πιο εξελιγμένους εγκεφάλους ever, με τις πιο ανεξάντλητες δυνατότητες. Μυαλό vs Σώμα! Νοητική δύναμη vs Σωματική δύναμη!   

Ρόμπιν: «Δεν είναι ανάγκη να είσαι πάντα αρχηγός»

Η συνεργασία και η ομαδικότητα αποτελούν βασικά στοιχεία για την επίτευξη ενός μεγάλου στόχου στη ζωή μας. Πολλές φορές ίσως χρειαστεί να αναλάβουμε δευτερεύοντα ρόλο σε μια κοινή προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακριβώς όπως μας διδάσκει ο Ρόμπιν, συνεργάτης του Μπάτμαν ενάντια στο κακό, ο οποίος πάντα ενεργεί βάσει των δυνατοτήτων του, όπως αρμόζει σε ένα βοηθητικό ρόλο. Κάποιοι από εμάς προορίζονται για συμπρωταγωνιστές, κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό!

Η Λεγεώνα των Υπερηρώων: «Να διαλέγεις τους φίλους σου με προσοχή»

Είναι ωραίο να ανήκεις σε μια ομάδα με ανθρώπους που ταιριάζεις, που έχεις κοινά ενδιαφέροντα και που σε νοιάζονται πραγματικά. Το ταξίδι της ζωής είναι πιο απολαυστικό όταν κάποιος περιστοιχίζεται από άτομα με κοινή αντίληψη και κοινό όραμα! Οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που εμείς διαλέγουμε, και καλό είναι η επιλογή μας αυτή να γίνεται μετά από σκέψη!