νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

10 πράγματα που θέλω να ξέρουν τα παιδιά μου για τη φιλία

20/11/2013
Από: Ελένη Καραγιάννη |  σχολιάστε
10 πράγματα που θέλω να ξέρουν τα παιδιά μου για τη φιλία
Οι φίλοι μπορούν να  σε ανεβάσουν ψηλά αλλά και να σε ρίξουν χαμηλά
Δεν είναι όλες οι ανθρώπινες σχέσεις ισάξιες. Κάποιες φιλίες είναι τοξικές και μπορεί να μην βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου. Πρέπει να μπορείς να καταλάβεις πότε πρέπει να διακόψεις μια φιλία και να συνειδητοποιείς ότι είναι η ώρα να την αφήσεις πίσω και να προχωρήσεις. Πώς θα ξεχωρίσεις τον καλό φίλο; Είναι αυτός που θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Οι φίλοι αποδέχονται τις ατέλειες των φίλων τους
Το να προσπαθείς να είσαι τέλειος μπορεί να είναι εξουθενωτικό, και επιπλέον σε εμποδίζει από το να έχεις μια ειλικρινή φιλία. Οι αληθινοί φίλοι δέχονται τους άλλους με τις ατέλειες και τις αδυναμίες τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σου αρέσουν τα ελαττώματα των φίλων σου, όπως μαθαίνεις να τα αποδέχεσαι γιατί είναι κομμάτι του εαυτού τους.

Η φιλία δεν είναι μια σχέση ανταγωνισμού
Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ανταγωνιστικοί από τους άλλους, όμως δεν μπορείς να στηρίξεις μια φιλία στο συνεχή ανταγωνισμό ή στο να προσπαθεί ο ένας να ξεπεράσει τον άλλον. Κάποιες φορές ο φίλος θα είναι ο σταρ κι εσύ ο οπαδός κι άλλες θα υποστηρίζει εκείνος τις δικές σου προσπάθειες. Ο αληθινός φίλος θα χειροκροτήσει τις επιτυχίες σου. Ο ψεύτικος θα γίνει πράσινος από τη ζήλια του.

Να φροντίζεις τους (αληθινούς) φίλους
Ακόμα και τα πιο σημαντικά πράγματα που έχουμε πετύχει μπορεί να εξαφανιστούν από τη ζωή μας εάν δεν τα φροντίσουμε όπως πρέπει. Μην ξεχνάς να λες και κυρίως να δείχνεις στους φίλους σου πόσο πολύ τους εκτιμάς.

Ακόμα και οι φίλοι κάνουν λάθη
Οι φίλοι μας είναι άνθρωποι και όπως όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανό (αν όχι αναπόφευκτο) να κάνουν λάθη. Μπορεί κάποια φορά να μας δώσουν μια συμβουλή που δεν ήταν και η καλύτερη ή να μας κρίνουν, όμως το σημαντικότερο είναι να μπορούν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους και να ζητούν συγνώμη. Μην ξεχνάς ότι κι εσύ είσαι άνθρωπος και κάποια στιγμή ίσως βρεθείς στη δύσκολη θέση να πρέπει να απολογηθείς και να ζητήσεις συγνώμη.

Οι φιλίες βασίζονται στην αλήθεια
Πολλά κορίτσια στην προ-εφηβεία και την εφηβεία προσπαθούν απεγνωσμένα πείσουν τους άλλους ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι ή προσποιούνται κάτι άλλο προκειμένου να προσεγγίσουν τα κορίτσια που επιθυμούν να έχουν για «κολλητές». Όμως για να χτίσεις μια γερή φιλία είναι απαραίτητο να αφήσεις τον άλλο να «δει» αυτό που πραγματικά είσαι.

Ένας αληθινός φίλος πάντα θα σε υπερασπιστεί
Ένας αληθινός φίλος δεν θα ανεχτεί να ακούσει κάποιον να μιλάει άσχημα για σένα πίσω από την πλάτη σου. Ή θα φύγει για να μην ακούσει τη συνέχεια ή θα πει κάτι για να σε υπερασπιστεί. Εάν απλώς κάνει ότι δεν ακούει, αυτό είναι ένδειξη ότι μπορεί να μην είναι και τόσο καλός φίλος.

Ένας αληθινός φίλος θα σου πει πάντα την αλήθεια
Οι καλοί φίλοι σου θα σου πουν τα πράγματα όπως είναι, ακόμα κι αν δεν είσαι έτοιμος να τα ακούσεις. Αληθινός φίλος είναι αυτός που σε αγαπάει τόσο πολύ ώστε να προτιμά να σε πληγώσει παρά να σε δει να κάνεις λάθος.

Η φιλία δεν έχει σχέση με την εξωτερική εμφάνιση ή το στυλ
Όταν είσαι νέος είναι εύκολο να διαμορφώσεις γνώμη για κάποιον από το πώς δείχνει ή τι κάνει. Όμως εάν είσαι έξυπνος, θα κοιτάξεις πίσω από την επιφάνεια. Δώσε στον εαυτό σου να ανακαλύψει στους καλύτερους φίλους που θα έχει σε όλη τη ζωή, ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένει.

Οι φίλοι είναι δίπλα σου στα καλά και τα άσχημα
Μια αληθινή φιλία θα πρέπει να μπορεί να αντέξει τις όμορφες αλλά και τις άσχημες στιγμές. Ο φίλος σου θα είναι κοντά σου όχι μόνο όταν περνάτε καλά αλλά κι όταν νιώθεις ότι δεν έχεις τη διάθεση να βγεις από το σπίτι σου. Όσο περισσότερα ζήσετε μαζί, τόσο πιο ισχυρός θα γίνει ο δεσμός που σας συνδέει. 

Από το blog της συγγραφέα, δημοσιογράφου, blogger και μαμάς Τζανέτ Κάπλουν.

Σχετικά Άρθρα

Βίντεο: Δύο αγόρια μας διδάσκουν τη δύναμη της φιλίας
 «Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.»Τα υπέροχα αυτά λόγια της Αμερικανίδας συγγρα...
Βίντεο: Δύο νήπια μας διδάσκουν την ανιδιοτέλεια, την αγάπη άνευ όρων...την αποδοχή!
Ο Πάουλο Κοέλο είπε: «Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα ...
20 μαθήματα ζωής για τις κόρες σας
Μια συγγραφέας συγκεντρώνει στο βιβλίο της μικρά «αποστάγματα σοφίας» που πρέπει να διδάξει κάθε μαμά στην κόρη της. 
Παππούδες και γιαγιάδες: 5 υπέροχα πράγματα που θα ήθελαν να σου πουν
Οι αναμνήσεις είναι ένας τρόπος για να κρατήσεις αυτά που αγαπάς, όλα αυτά που είσαι και όλα αυτά που δε θέλεις να χάσεις ποτέ.  Αυτό α...
7 (σοβαροί) λόγοι  που δεν πρέπει ποτέ να αναγκάζουμε τα παιδιά να αγκαλιάσουν κάποιον
Οι εκφράσεις «φίλα τη θεία», ή «αγκάλιασε τον παππού», είναι οικείες σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια. Ποιες είναι όμως αυτές οι επιπτ...
Μαθήματα ζωής από ένα νήπιο
Μπορεί τα παιδιά να μην έχουν πείρα ζωής, είναι όμως τόσο αγνά ώστε να μπορούν πολλές φορές να δουν πιο καθαρά από εμάς. Άλλωστε, ...