νήπιο

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση |

Μαύρο ή λευκό είναι το κατάλληλο ψωμί για τα παιδιά;

16/10/2014
Από: Ελένη Χαδιαράκου |  σχολιάστε
Μαύρο ή λευκό είναι το κατάλληλο ψωμί για τα παιδιά;
Μάθετε ποιο είναι το κατάλληλο ψωμί για το παιδί σας!

Το ψωμί είναι το κατ' εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής.
 
Στα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών αρέσει το ψωμί και συνεπώς οι γονείς το χρησιμοποιούν στο πρωινό, στο κολατσιό τους ή και σαν συνοδευτικό με τα κυρίως γεύματα. Η κατανάλωση ψωμιού ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς τα παιδιά χρειάζονται 6 μερίδες την ημέρα προϊόντων δημητριακών. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο ψωμί για τα παιδιά, όταν υπάρχουν τόσες πολλές πλέον επιλογές;  Να προτιμήσουμε, λευκό, ψωμί σίκαλης, ή ολικής αλέσεως;

Μελετώντας τη θρεπτική αξία των 2 διαφορετικών ειδών ψωμιού, παρατηρούμε ότι σε περιεκτικότητα σε κάποια θρεπτικά συστατικά οι διαφορές είναι μικρές:
Θερμίδες: 40-70 kcal/ φέτα
Ολικό λίπος: 0,5-1 g/ φέτα
Χοληστερόλη: 0 mg/ φέτα
Νάτριο: 90-130 g/ φέτα
Πρωτεΐνη: 1,5-3 g/ φέτα

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, με το μαύρο ψωμί να υπερτερεί. Επιπλέον, το μαύρο ψωμί είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Το ψωμί σικάλεως και ολικής αλέσεως είναι πολύ πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη διαφορά με το λευκό ψωμί. Η δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες συστήνεται για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας και ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα με δυσκοιλιότητα.

Από την άλλη πλευρά, τα λευκά ψωμιά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Σε περιπτώσεις παιδιών που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, το ψωμί είναι μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου. Συνεπώς και τα 2 είδη ψωμιού φέρουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η απόφαση για το τι είδος ψωμιού πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών είναι δύσκολη.
Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε τυποποιημένο ψωμί  
Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς όταν αγοράζουν ψωμί για την οικογένεια είναι να κοιτάζουν τη σήμανση τροφίμων, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν το ψωμί που περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε δυο πολύ βασικά συστατικά για τη διατροφή των παιδιών: τις φυτικές ίνες και το αβέστιο. Πρέπει ωστόσο το ψωμί που θα πληρεί την προϋπόθεση αυτή να είναι εύληπτο και εύγεστο. Συμπερασματικά, ένα ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως που είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και έχει καλή γεύση αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη, διαιτολόγος

Σχετικά Άρθρα

Το ιδανικό σχολικό κολατσιό, σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Αυτό είναι το ιδανικό σχολικό κολατσιό σύμφωνα με τους διατροφολόγουςΠρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, από το BBC Good Food αποκάλυψε ότ...
5 υγιεινά και.. διασκεδαστικά σνακ για τα παιδιά
Πρόκειται για 5 εύκολα υγιεινά και διασκεδαστικά σνακ για τα παιδιά, που όχι μόνο θα τα λατρέψουν αλλά θα τα βοηθήσουν να αγαπήσουν και τα.....
Τοστ! ποια η διατροφική του αξία για το παιδί;
Το τοστ, είναι το πιο απλό και αγαπητό σνακ για μικρούς και μεγάλους; Ποια είναι όμως η διατροφική του αξία; Δεν υπάρχει μαμά σε αυτόν ...
Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος κολατσιό;
Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω ...
Το παιδί μου σιχαίνεται το αυγό! Τι να κάνω;
Το αυγό κερδίζει την πρώτη θέση στη λίστα των πραγμάτων που σιχαίνονται τα παιδιά. Είναι λογικό γιατί τους μυρίζει κάπως άσχημα και έχει μία...
Τροφική δηλητηρίαση: πώς θα την αποφύγει το παιδί σας
Η τροφική δηλητηρίαση είναι ένας κίνδυνος που παραμονεύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Ένα φαγητό που έχει μολυνθεί από μικ...